Landslake Lions dames onder 21 op tijd bij de les voor plaatsing naar de halve finale

Gepubliceerd op 6 mei 2024 om 09:00

In de Final 8 wonnen de dames onder 21 van Landslake Lions de eerste wedstrijd in Leiden met 77-83. Dat betekent dat Leiden in Landsmeer met meer dan zeven punten verschil moest winnen om naar de halve finale te kunnen gaan. In het begin zag het er totaal niet naar uit dat zoiets zou gebeuren, aangezien de Lions een 17-0 voorsprong pakten in het eerste kwart. Ook bij 51-36 met nog zes minuten te gaan in het derde kwart leek er niets aan de hand, maar Leiden plaatsten zowaar een 0-21 run waardoor zij met nog zeven minuten te gaan op een 51-57 voorsprong kwamen. Verder lieten de Lions het niet komen. De driepunters van Jadaly Benn, Shanté Vermeulen en Mia Lieverst gooiden de wedstrijd op slot, en met een 77-72 overwinning voor de Lions plaatsen zij zich voor de Final 4 tegen Orange Lions Academy.

In het eerste kwart lijdt Leiden veel balverlies. Daar wordt door Jadaly Benn gebruik van gemaakt. Ze gebruikt haar snelheid om vervolgens de snelle breaks te kunnen afronden. De Leidse aanval wordt voortdurend afgestopt, waardoor de Lions weer verder uitlopen. Vanuit de hoek is het Yanti Samosir die goed is voor de driepunter en de stand op 10-0 zet. De Lions zijn vervolgens opnieuw alert in de verdediging, en Leiden is steeds bezig met geforceerde schoten. Dit helpt de bezoekers niet verder, en via een sterk spelende Sarah van Eijle in de beginfase wordt het 17-0. Leiden staat op een grote achterstand, maar na zeven minuten spelen is het Norah Linger die de eerste punten op het bord zet voor Leiden dankzij twee vrije worpen. De Lions vallen niet stil. Zij gaan door met de aanval, ondanks de schoten van Semra Yavuz en Annemijn Mulder. Silke Valstar scoort nog voor de thuisploeg, maar met een driepunter zet Jordan Foendoe de stand op 24-9.

Aan het begin van het volgende tien minuten lijkt het op prijsschieten aan beide kanten. Shanté Vermeulen doet wat ze eigenlijk dit en vorig seizoen zo goed doet: het schieten van driepunters. De eerste treft doel waardoor het verschil weer 19 punten wordt. Leiden begint met Kim Schrama beter in de wedstrijd te komen. Ze geeft een pass op Mulder die eveneens goed is vanaf de driepuntslijn. Dat is Vermeulen ook, en opnieuw is haar schot goed voor drie punten voor de Lions. Op dat moment begint Leiden iets dichterbij te komen. Na de vrije worpen van Senna Mooijekind is het Kim Schrama die met een driepunter het verschil verkleint tot 35-22. Ook in verdedigend opzicht houdt Leiden de Lions in de tang, en is het Rochella van la Parra die met een drive wat terug doet namens Leiden. Het verschil is van 20 punten teruggebracht tot 11 punten. Deze voorsprong van 11 punten zal niet lang zo klein blijven bij de Lions. Via Van Eijle (11 punten in de eerste helft), Silke Valstar en een hele verre driepunter van Vermeulen is de stand bij rust vergroot naar 44-26.

We zien na rust een ander Leiden, ook uiteraard de wens van coach Ivo Boom. Ze gaan meer nadenken over de aanval en brengen daarmee Schrama in stelling. Zij bedient haar teamgenoten op de juiste manier, en met een aantal schoten verkleint ze het verschil. Ook in de rebounds zijn ze beter aanwezig. Daar was het voornamelijk Sanne Bakker die ze weet te pakken, en via Maaike Dunnewold staat het dankzij een driepunter 48-34. De voorsprong voor de Lions is kleiner, maar op dat moment schiet Pleun Emmelot er een belangrijke driepunter in voor de thuisploeg: 51-36. Er lijkt niets aan de hand met nog zes minuten te gaan in het derde kwart. Leiden gaat een press neerzetten waardoor zij de Lions dwingen tot balverlies, en daar zelf voordeel mee kunnen doen. Rochella van la Parra is allereerst goed voor een and-1, waar zij even later na één vrije worp van Schrama nog een driepunter eroverheen schiet: 51-43 na het derde kwart. De Lions hebben in de laatste minuten van het derde kwart niet meer kunnen scoren.

Leiden staat in deze wedstrijd acht punten achter bij het ingaan van het laatste kwart. Tel daar nog het verschil van zes punten van de nederlaag afgelopen 26 april bij op, en we komen uit op een verschil van 14 punten in totaal. Leiden moet naar een voorsprong van meer dan zes punten komen om in het spel te blijven, en het is Kim Schrama die deze wens nog meer gaat realiseren als zij aan het begin van het laatste kwart de driepunter erin schiet: 51-46. De Lions weten niet waar ze naartoe moeten in de aanval. Leiden weet er steeds meer steals uit te halen. Ze kunnen dichterbij komen, maar Romee van der Werf maakt een kleiner verschil ongedaan met een belangrijk block en een rebound. Echter maken de Lions vervolgens een aanvallende fout waardoor Leiden weer in balbezit is. Een kleiner verschil is opnieuw mogelijk. De bal komt bij Van la Parra, en zij is in haar element. Zij bewijst dat met een drive naar de basket die het verschil nog meer verkleint. De Lions weten niet waar ze naartoe moeten met de bal, en er komt opnieuw balverlies. Het verschil kan nog kleiner worden of beide teams kunnen gelijkkomen. Het verschil wordt geminimaliseerd als Faye Borchert op een sterke manier de aanvallende rebound pakt en de inlegger verzilvert. Het begint serieus te worden; de grote voorsprong voor de Lions is helemaal weg. Er wordt weer gemist bij de thuisploeg, en Leiden neemt weer over. Er wordt een persoonlijke fout gemaakt op het driepuntsschot van Leiden, waardoor Kim Schrama drie vrije worpen mag nemen. Ze kan Leiden voor het eerst in deze wedstrijd op voorsprong schieten, maar ze benut één van de drie vrije worpen waardoor het 51 gelijk wordt. De wedstrijd staat weer op gelijke hoogte, en de Lions hebben nog maar een marge van zes punten over twee wedstrijden. Leiden komt opnieuw in balbezit. Rochella van la Parra gaat omhoog voor een moeilijk schot, maar die gaat er wel in. Leiden staat voor: 51-53 en verovert ondertussen ook de bal. Leiden pakt ook meer aanvallende rebounds, en na twee keer rebounden is het Senna Mooijekind die de voorsprong vergroot. Voor de Lions wordt het nu gevaarlijk. Zij hebben een marge van slechts twee punten, maar missen opnieuw. Leiden mist niet, aangezien Borchert het verschil op zes punten zet: 51-57 en dus staan beide teams over twee wedstrijden gezien weer gelijk. Coach Nadine Boesaart neemt een time-out namens de Lions, want de wedstrijd en plaatsing naar de Final 4 komen in gevaar. Het leek zo lang de goede kant op te gaan na de 17-0 voorsprong aan het begin van de wedstrijd. Nu is de wedstrijd weer helemaal open, en heeft Leiden met een 0-21 run een groot momentum te pakken met nog zeven minuten te gaan in de wedstrijd. Kunnen ze het momentum van de Lions nog meer breken? De thuisploeg zoekt naar een nieuwe mogelijkheid, maar komt moeilijk bij de ring. Jadaly Benn gaat het van afstand proberen, en schiet een hele belangrijke driepunter binnen: 54-57. Leiden zoekt weer naar de gelijkmaker, er wordt balverlies geleden. Via de uitbraak is het Mia Lieverst die de drive naar de basket verzilvert. De hele wedstrijd is ze al onzichtbaar, maar nu laat ze zich gelden op een belangrijk moment. Het verschil is één punt, en de Lions hebben de ring weer lichtjes gevonden. Toch zijn ze nog niet van Leiden af. Het is Kim Schrama die de jumper weet te verzilveren. Leiden staat weer drie punten voor, maar hebben nog drie punten nodig om de marge gelijk te trekken. Kim Schrama kan via twee vrije worpen de marge minimaliseren. Maar ook nu is ze voor een gedeelte succesvol vanaf de vrije worplijn. Eentje gaat raak waardoor het verschil vier punten is. Het balbezit is weer voor de Lions. Ze zoeken naar de schutter, maar met moeite komt er een goed schot naar voren. Uiteindelijk is het Mia Lieverst die met een machtige driepunter de wedstrijd op slot schiet: 70-65. Het verschil is weer over twee wedstrijden gezien 11 punten voor de Lions met nog anderhalve minuut te spelen. Die kloof kan Leiden niet meer overbruggen. De Lions plaatsen zich voor de Final 4 door te winnen met 77-72 en gaan het in de volgende ronde opnemen tegen Orange Lions Academy.