BS Leiden onder 16 naar de Final 4

Gepubliceerd op 6 mei 2024 om 15:00

Hoewel BS Leiden vorige week bij rust met 21 punten voorstond, wisten de onder 16 meiden van Utrecht een gelijke stand uit de eerste Final 8 wedstrijd te halen bij 71-71. Hierdoor pakten beide teams geen marge voor in de tweede wedstrijd in Leiden. Vlak voor rust nam de thuisploeg een tussensprint via een sterk spelende Floor Kuijt, en liepen na rust uit naar een voorsprong van 16 punten. Hoewel Utrecht nog sterk terug kwam, ging Leiden er opnieuw vandoor via een geweldig vierde kwart van Madeleine Smit. Zodoende wist Leiden met 86-63 te winnen en gaan zij door naar de Final 4 tegen H.S.V. Haren.

Leiden begint sterk aan de wedstrijd. De drive van Madeleine Smit heeft succes, gevolgd door een steal van haar en een succesvolle drive naar de basket, net als Jonni de Haas. Utrecht worstelt met de strakke verdediging van Leiden, maar scoort toch via Fiene de Wildt. De Utrechtse formatie, bekend als Basketball Academy Utrecht, presteert dit seizoen uitstekend onder leiding van coach Kim Bos. De bezoekers komen terug in de wedstrijd dankzij een driepunter van Isa van den Heuvel. In Marit Lokker heeft Utrecht een formidabele kracht, zowel onder het bord als vanaf de driepuntslijn. Haar inbreng houdt Utrecht in de race, waardoor het verschil wordt teruggebracht tot twee punten. Ondanks een driepunter van Danique Roodakker, houdt Neve Boerkamp Utrecht in de buurt. Beide teams geven niet op en gaan tot het uiterste, wat soms tot gehaaste acties leidt. Met een prachtige driepunter van Lucy van der Bent eindigt het eerste kwart in het voordeel van Leiden met 17-14, na een fraaie pass van Teuntje Galavazi.

Utrecht brengt Lokker opnieuw in stelling, wat resulteert in een voorsprong voor Utrecht. Het gaat erom deze wedstrijd te winnen, ongeacht het aantal punten voor beide teams. De eerste wedstrijd eindigde gelijk, dus een overwinning is voldoende voor een plek in de Final 4. Dit besef is ook bij Floor Kuijt aanwezig. Met haar sterke spel naar de basket zet ze Leiden weer op voorsprong. Utrecht krijgt het moeilijk onder het bord en heeft moeite met scoren van afstand. Dit biedt nieuwe kansen voor de thuisploeg, die beloond worden met scores van De Haas en Lucy van der Bent: 29-23. Utrecht blijft alleen vanaf de vrije worplijn scoren, met name via Liza Post, terwijl Leiden het voortouw neemt met opnieuw Kuijt die met een drive en een driepunter negen punten scoort in het tweede kwart. Leiden vergroot de voorsprong naar 36-25. Utrecht scoort nog eenmaal vanaf de vrije worplijn via Post voor de laatste aanval, wat resulteert in een ruststand van 37-27 in het voordeel van Leiden.

Na de rust vindt Leiden naast Kuijt een nieuwe kracht in Luna Brouwer. Haar sterke verdediging werpt vruchten af, terwijl ze ook aanvallend uitblinkt. Hoewel het verschil 16 punten bedraagt, was het verschil een week eerder in Utrecht 21 punten in het voordeel van Leiden. Dit biedt perspectief voor Utrecht, wat Fiene de Wildt goed begrijpt. Haar driepunter komt op een cruciaal moment: 43-30. Utrecht oefent meer druk uit op de verdediging, waardoor ze weer balbezit krijgen. Opnieuw is De Wildt goed voor een driepunter. Het verschil wordt kleiner, maar Senna Bakker van Leiden scoort een belangrijke rebound en vergroot het verschil naar 45-36. Utrecht geeft niet op. Voor de derde keer scoort De Wildt een driepunter, waardoor het verschil nog meer verkleint: 45-41. Daarbij komt dat Madeleine Smit met vier persoonlijke fouten in foutenlast zit. Floor Kuijt van Leiden doet echter iets terug, en Fleur Boom begint ook op stoom te komen. Eerst benut ze twee vrije worpen en daarna pakt ze een belangrijke rebound en scoort namens Leiden. Dit houdt Utrecht op afstand, vooral wanneer Kuijt opnieuw succesvol is met een driepunter: 52-41. Leiden loopt verder uit, terwijl Utrecht weer alleen vanaf de vrije worplijn scoort. Kuijt blijft uitblinken en komt tot 21 punten in de wedstrijd: 58-50 na het derde kwart.

Smit blijft ondanks haar vier persoonlijke fouten op het veld staan, en dat blijkt een goede zet, want samen met Anne van Wayenburg vergroot ze het verschil in het laatste kwart. De ene na de andere drive is succesvol, en ze laat zich ook gelden in de verdediging met meerdere steals. Ondanks de vierde driepunter van Fiene de Wildt ziet Utrecht Leiden uitlopen. Smit, met twee extra driepunters, is van onschatbare waarde. Ze scoort 14 punten in het vierde kwart en samen met Floor Kuijt komt ze tot 21 punten in totaal. Ook Danique Roodakker en Celia van der Bent scoren nog van afstand, waardoor Leiden ruim wint van Utrecht met 86-63 en zich mag opmaken voor de Final 4 tegen H.S.V. Haren.