Rosalie Wagenaar leeft zich volledig uit in dans

Gepubliceerd op 8 oktober 2022 om 08:30

De 30-jarige Rosalie Wagenaar is dansdocente Ierse dans, en tevens eigenaresse van haar eigen Ierse dansscholen Rose Irish Dance School en Rose World Dance Centre. Bij dat laatste huurt ze ook andere mensen in die lesgeven in andere dansstijlen, zoals Spaanse en Schotse dans. Voor haar Ierse dans treedt ze op door het hele land en geeft ze workshops op bijvoorbeeld festivals en bruiloften. Rosalie is bevlogen, en bijzonder gepassioneerd van dans. Dat zal ze op een prachtige wijze gaan toelichten!

Vroeg in aanraking gekomen met dans

Met de jaren heeft Rosalie zich enorm weten te profileren als het gaat om dans. Vroeger zat ze al op jazzballet en tapdance. “Mijn ouders waren al veel bezig met volksmuziek, en lieten mij op een gegeven moment de dvd van Lord of the Dance zien,” vertelt Rosalie. “Dat zijn een van de grootste shows geweest in de jaren 90, waar Ierse dans bekend mee geworden is. Op dat moment had ik het gevoel dat zoiets, deze dans, echt iets is wat ik wilde gaan doen. Ik vond een plek in de buurt waar Ierse dansles werd gegeven. Dat is vrij uitzonderlijk want op niet veel plekken wordt deze vorm van danslessen aangeboden. Na een paar jaar dansen kreeg ik het idee dat ik er talent voor heb, en daarbij danste ik al vrij vaak. Dat resulteerde erin dat ik op een gegeven moment mee ben gaan doen aan wedstrijden waar ik hoog scoorde, en ook dat ik op mijn 15e ben gecast om aan te sluiten bij de band Rapalje. Vanaf dat moment breidde het zich steeds meer uit, en ben ik steeds meer zelf les gaan geven.”

Rosalie voelt precies wat dans met je kan doen. Het is ook mede daardoor dat dans haar grootste passie is geworden. “Dans zie ik als ‘zichtbare/ tastbare muziek’. Je danst altijd op muziek, en omdat het al zo in mijn lichaam zat voelt het voor mij als iets automatisch om te doen.”

Hoe mooi is het als je iemand op dvd ziet dansen die later gewoon aansluit bij meerdere workshops van jouw dansschool. Dat is voor Rosalie inmiddels werkelijkheid geworden. “Ik werk samen met een docent uit Ierland, die daar ook zijn eigen school heeft. Hij heeft ook in Lord of the Dance gedanst, en het grappige is dat de allereerste dvd die ik van Lord of the Dance zag (Feet of Flames) dat die docent waar ik nu mee werk daarin meedanste. Dat wist ik op dat moment nog niet, maar een aantal jaar geleden heb ik hem ontmoet. Hij komt ongeveer vier keer per jaar workshops geven waar ik ook veel van leer. Hierdoor voelt het als een cirkel die rond is, dat hij nu ook hier komt.”

Haar optredens met Rapalje

Zoals Rosalie vertelde zit ze in de band Rapalje. Inmiddels al 15, en dat is zeker niet niks! “Voordat ik Ierse dans ging doen speelde ik uiteraard meer in schoolvoorstellingen. Rapalje was de eerste keer dat ik professioneel ging optreden. Op dat moment komt er echt meer bij kijken, omdat de mensen een kaartje kopen. Daarbij ken je deze mensen niet, maar ze gaan jou wel zien optreden. Dat was echt heel spannend, maar het ging zeker goed! Deze groep zet altijd een goed product neer qua optredens, ook op een flexibele en opbouwende manier. Hierdoor voelde het al heel comfortabel. Je wordt onderdeel van een familie, en het is altijd enorm leuk! Elke twee jaar komt er een nieuwe voorstelling van Rapalje, dus volgend jaar komt er weer een nieuwe show!”

In de dansschool hangen verschillende posters van Rapalje. Over de afgelopen jaren is de bezetting uiteraard veranderd. “Er waren natuurlijk eerste andere dansers. Op de ene poster staan twee andere dames die als eerste zijn gevraagd voor Rapalje, dames die gevonden zijn bij andere Ierse dansscholen. In eerste instantie is het zo gegaan dat een van deze dames niet kon, waardoor ik mocht invallen. Dat invallen vond steeds vaker plaats, en zodoende ben ik op een gegeven moment officieel onderdeel geworden van Rapalje.”

Gestudeerd aan de Koningstheateracademie

Rosalie studeerde gaandeweg ergens anders dan aan een dansopleiding. Toch heeft het ook iets te maken met theater en optreden. “Tegen de tijd dat ik van de middelbare school af ging, ben ik enorm gaan zoeken naar wat ik wilde qua vervolgopleiding. Eerst heb ik gezocht naar een dansopleiding, en heb ik ook nog auditie gedaan in Limerick. In Ierland zat maar één voortgezette dansopleiding waar je zoiets kon doen. Daar ben ik op mijn 17e naartoe gegaan om auditie te doen, aangenomen in eerste instantie, maar toch afgewezen vanwege het feit dat ik havo had gedaan en geen vwo. Toch is dat vreemd, want dansopleidingen in Nederland zijn hbo-studies, dus in Nederland had ik het kunnen doen. Op dat moment kwam dat punt dat ik iets anders moest kiezen. Twee studies stonden destijds op mijn radar. Eén daarvan was aan het conservatorium in Rotterdam, en de andere was de Koningstheateracademie in Den Bosch. Na mijn middelbare school heb ik de vooropleiding zang aan het conservatorium gedaan en de vooropleiding kleinkunst aan de Koningstheateracademie. Deze combinatie ging goed, waardoor ik kon bepalen welke studie ik wilde gaan doen. Daar kwam de Koningstheateracademie uit, en dat heb ik dus vier jaar gedaan. Er werd onder meer literatuur, liedtekstinterpretatie en acteren gegeven; vakken waar ik nu nog steeds enorm veel aan heb. Je leert hoe je jezelf moet presenteren en waar je kracht ligt, ook hoe je deze kracht inzet om mensen te vermaken. Dat is allemaal erg belangrijk en toepasbaar op wat ik nu doe. Tijdens mijn derde jaar heb ik mijn eerste dansdocentdiploma behaald, en zo langzaamaan heb ik die switch naar dans gemaakt toen ik de opleiding aan de Koningstheateracademie heb afgerond. Dans is voor mij zo natuurlijk. Ook om het over te brengen is voor mij niet moeilijk. Na het afstuderen aan de Koningstheateracademie had ik al een heel dansleven opgebouwd. Niet meer dan logisch om dan voort te borduren op dans.”

Het ontstaan en de uitbreiding van haar eigen dansschool

Dat voortborduren is inmiddels heel goed gelukt. De Rose Irish Dance School is een goedlopende dansschool waar danslessen op een geweldige manier vormgegeven kunnen worden. “Eerlijke gezegd kan ik mij niets anders herinneren dan dat ik zelf werk heb gecreëerd met dans,” herinnert Rosalie zich. “Ik begon 12 jaar geleden met de Rose Irish Dance School, maar nog niet op deze locatie in Vlaardingen. Oorspronkelijk kom ik uit Maassluis, een stad verderop. Als bijbaantje gaf ik al Ierse dansles, dat is begonnen doordat ik in de plaatselijke krant een advertentie zette. Veertig mensen kwamen eropaf, maar er bleef één meisje over die zich wilde inschrijven. Zij danst vandaag de dag nog steeds bij mij. Zodoende kwam er een vriendinnetje, en nog een en steeds meer. Ik heb onder andere bij de school waar mijn moeder lesgeeft dansles gegeven, en voorheen gaf ik dansles bij mijn ouders thuis in de woonkamer. Later werd een nieuwe locatie vrij noodzakelijk, en op internet kwam ik mijn huidige locatie hier in Vlaardingen tegen: het oude Unilever terrein wat wordt beheerd door een anti-kraakorganisatie. Zij zochten een artistieke huurder, en zodoende ben ik dit steeds meer gaan uitbreiden. Wij verzorgen hier diverse dansstijlen, van Spaanse dans en Schotse dans tot aan tapdance.”

Bijzondere tijden

Inmiddels groeit deze droom voort. Rosalie maakt zoveel bijzondere dingen meer binnen dans! “Op deze huidige locatie kunnen we vormgeven wat we willen, en iedereen is lyrisch over deze locatie. Het openbaar vervoer is hier dichtbij, en je bent dichtbij een snelweg. Inmiddels hebben we met Ierse dans veel bereikt en meegemaakt, zoals meedoen aan tv-programma’s. Trouwens daarover; er komen meer nieuwe initiatieven aan. Zeven oktober is onze auditie te zien bij Holland’s Got Talent. Ook hebben ik en mijn zus meegedaan aan een show gepresenteerd door Ruben Nicolai. In een van deze afleveringen zijn wij ook te zien. Dat niet alleen, want afgelopen juni zijn we naar Zweden geweest voor een opname van een internationaal programma. Daar hebben we een hele act mogen uitvoeren.

In 2017 hebben we een aantal uitschieters gehad. Zo hebben we onder meer in De Kuip in Rotterdam gedanst met Najib Amhali en Jandino Asporaat. Zij deden een comedy in concert, wat ook op televisie is geweest. Daar speelden wij een act van ongeveer twee minuten. Ook hebben we in Ahoy gedanst bij de Nationale Taptoe, wat op Omroep Max wordt uitgezonden, en tijdens Circus Gerschtanowitz hebben we ook gedanst. Daar moesten we een battle doen, met onze Ierse dans tegen jazz tap. Het publiek moest geld inzetten op de act die zij het leukste vonden. Om dat bedrag te winnen moest je als act raden of je het hoge of het lage bedrag had. Winston Gerschtanowitz zei na deze act ‘laat de bedragen maar zien!’, zonder dat nog duidelijk was wie er had gewonnen. We zagen een bedrag van 2.100 euro en 400 euro, en zowaar hadden wij het hoge bedrag gewonnen. Met dat bedrag hebben we een nieuwe dansvloer weten aan te schaffen.”

De evolutie van Ierse dans

Met de jaren kom je steeds meer over een bepaalde dans te weten als je het al zo lang uitvoert. Rosalie haar kennis over Ierse dans kan ze op een prachtige manier vertellen. “Ierse dans is met de jaren steeds meer doorontwikkeld. Vroeger bestond het uit mensen in een traditionele jurk die op wedstrijden dansten. Door de komst van Lord of the Dance kwam er flitsende muziek bij, en werd het opeens een show. Sindsdien is van Ierse dans bekend dat het een showelement is, iets wat enorm leuk is om te gebruiken.”

Rosalie neemt mij mee naar de andere kant van deze dansschool. Daar ligt een boek waarin je de ‘evolutie’ van Ierse dans kan terugvinden. “Je ziet op deze oude afbeelding een muzikant en een danseres in een heel traditioneel kostuum. Dat was nog een en al cultuur, maar nog lang niet zoals het nu is. Je ziet bij de ‘evolutie’ van deze dans dat het enorm gemoderniseerd is, ook in een geheel andere stijl.”

Diverse doelstellingen

Als je aan iets succesvols begint, dan ontstaan er mettertijd ook meer doelstellingen om te realiseren. Rosalie blijft uitdagingen en nieuwe avonturen aan gaan. “Uiteraard wil ik groeien in dansstijlen. Toevallig kwam er laatst een meneer binnen met de vraag of we ook Argentijnse tango aanbieden. Op dat moment gaat er een belletje bij mij rinkelen om dat idee mee te nemen. Het uitbreiden van deze school is een geweldig doel, en voor mijzelf zou ik heel graag jurylid zijn. Het jureren van danswedstrijden zou ik echt fantastisch vinden. Hiervoor zou ik nog een examen moeten afleggen. Ze hebben bij deze organisatie leeftijdsgrenzen. Je moet 20 jaar zijn om docente te worden, en 30 jaar zijn om jury-examen te mogen afleggen en je moet minstens vijf jaar dansdocent zijn. Dat is wat resteert, dus dat zal echt absoluut goedkomen!”

Met Rosalie haar enthousiasme, bevlogenheid, passie en geweldige talent gaan er nog veel meer mooie tijden en gebeurtenissen plaatsvinden. Mooie dingen waar zij maar ook andere dansliefhebbers ongetwijfeld in opgaan!

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.