Eerder kwam zij naar voren in een artikel over haar zus Carlice Poelstra, die tegenwoordig in Duitsland basketbalt. Sharlina Poelstra heeft twee fantastische gedichtenbundels uitgebracht, en beschikt over een enorme passie voor onderwijs. Ze is leerkracht, en draagt bij aan een wens tot het creëren van nieuwe lesmethoden. Dat maakt dat zij veelzijdig is, op vele bijzondere manieren!
Al vanaf kind een enorme passie voor wat ze nu doet
Schrijven is altijd bij Sharlina aanwezig geweest. Het is een talent die bij haar op een geweldige manier tot uiting komt. “In mijn rapporten op de basisschool, groep drie denk ik, werd door de leerkrachten aan mijn ouders gevraagd wat zij dachten dat ik later zou worden,” vertelt Sharlina. “Leerkracht worden was toen al het antwoord, wat dus goed is gelukt. Ik weet nog dat we in groep zes les kregen over dichten. We kregen onder andere een elfje, een limerick en een sonnet. Onze leerkracht legde ons meerdere gedichten en rijmschema’s uit. Dat vond ik enorm interessant, en ik heb een gedichtenboekje uitgezocht. Het eerste gedichtje wat erin stond dateerde uit 2009.”
Op gaan in de dichtkunst
Het is natuurlijk moeilijk om exact het begrip gedicht te omschrijven en waar het aan moet voldoen. Wat gedichten betreft kan er een eigen draai aan gegeven worden. “Wat ik heel fijn vind aan gedichten, in welke vorm dan ook, is dat het een soort ‘woordenkunst’ is. Je mag spelen met woorden, betekenissen aan elkaar koppelen en samenstellingen maken van woorden die niet bestaan en dat dan uitleggen. Dat is mij altijd bijgebleven. Ik vind het ook leuk om een woord erbij te bedenken wat mijn gevoel weerspiegelt, maar dat woord bestaat dan niet. In dat gedicht wil ik dan het gevoel omschrijven en dan af te sluiten met dat woord. Er kan zoveel met gedichten: woorden schuin naar beneden schrijven, of midden in een zin op een nieuwe regel beginnen, maar er zijn ook gedichten met enkel woorden.”
Sharlina haar stijl van rijmen
In gedichten wordt gerijmd, al is dat geen verplichting. Ook Sharlina heeft haar methoden om te rijmen. “In mijn eerste gedichtenbundel heb ik meer rijm gebruikt dan in mijn tweede boek. In mijn tweede boek heb ik de randjes opgezocht en heb ik meer uitgeprobeerd. Ik vind het niet mooi als alle regels op elkaar rijmen. Wat ik zoal doe is de eerste en de laatste regel op elkaar rijmen, of de tweede of de derde rijmen. Als het gedicht uit vier regels bestaat dan wil ik twee regels met elkaar laten rijmen: gebroken rijm. Dat vind ik de mooiste manier om te rijmen, omdat het mij de meeste vrijheid geeft. Als alles moet rijmen dan wordt de keuze aan woorden minder, en dat is best moeilijk. Daarom kies ik vooral voor gebroken rijm.
Door het omschrijven wat er gebeurt zonder het exact te vertellen, waardoor iedereen er zijn of haar eigen draai aan kan geven, ben ik erachter gekomen dat ik mensen met mijn woorden een bepaald gevoel kan geven. Ik schrijf de woorden op, en het is er. Dat kan vijf minuten zijn als het een lang gedicht is, zonder veel aanpassingen.”
Deze smile maakt zo'n geweldige dichteres onoverwinnelijk!
Het uitbrengen van meerdere boeken
Een boek uitbrengen is een bijzondere gebeurtenis. Bij Sharlina heeft dit ook plaatsgevonden. In de vorm van gedichtenbundels. Met elk woord en elke letter weet ze een enorme emotie los te maken dat je je in het verhaal gaat inleven. Alles wat zij beschrijft en benoemd komt diep in je hart binnen.
Vlindervleugels
In 2017 was het zo ver. Sharlina bracht haar eerste boek uit bij uitgeverij Boekscout: Vlindervleugels. “Voordat ik Vlindervleugels had uitgegeven had ik veel gedichten geschreven en bewaard. Al deze losse papieren en notitieboekjes werden dat boek. Het was heel bijzonder dat ik zoiets op een papiertje van mijn moeder in de auto had geschreven. Het moment dat zo’n boek wordt uitgebracht en in je handen hebt is heel bijzonder! Je bent er zo lang mee bezig geweest, en ineens is het iets wat officieel van jezelf is en wat in een bibliotheek of boekwinkel terecht kan komen. Dat maakt dat het fantastisch en onwerkelijk voelt!
Vanuit familie en vrienden was er uiteraard sprake van trots. Daarnaast waren er reacties van mensen die het herkennen, maar ook mensen die het vanuit een ander perspectief zien. Bij Vlindervleugels heb ik mijn boek gepromoot in een boekwinkel in Veendam. Een vrouw zei dat ze het heel bijzonder vond dat zo’n boek haar echt raakte. Dat is enorm bijzonder! Ik probeer het zo te schrijven dat iedereen zich erin zou herkennen, onafhankelijk van de situatie. Voor de een is dat weer anders dan bij de ander.”
Holbewoner
Mijn hoofd bonkt.
Een knal.
Een klap.
Gekletter.
Het regent duizend spetters.
Ondanks de zomer,
zit er in mijn hoofd,
een doorgewinterde
holbewoner
Wat zijn haar gedachten als ze dit gedicht leest? “Zoiets is heel vaak gebeurd, dat je zo ineens heel boos bent of het gevoel hebt dat het totaal niet lukt. Ondanks dat het buiten mooi weer is, is er dan toch een figuur in je hoofd die dan denkt laat ik eens gaan meppen. Op dat moment had ik het gedicht geschreven. Dat gedicht vind ik qua klanken heel mooi: gekletter, spetters, knal. Dat is het mooie aan dit gedicht. Meestal als er iets in mij opkomt kan ik het niet vertellen of omschrijven. Door het te schrijven lukt het wel, met meer gevoel. Als dat laatste er niet is, dan komt het minder sterk over.”
Met je hoofd in de jungle
Drie jaar later, aan het begin van de coronapandemie, kwam Sharlina met een nieuw boek. Ook dat boek beschikt over bijzondere teksten. “Het proces daar naartoe was heel anders, aangezien ik veel mensen niet heb verteld dat ik het zou uitgeven. Ik heb een hele heftige periode met veel stress gehad, waarbij ik ook mijn studie op een lager pitje moest zetten. Dat was enorm moeilijk, waaruit bleek dat ik dingen niet op een juiste manier verwerkte. Als je dat heel lang doet, gaat je lijf zich tegen je keren. Het was een periode van reflecteren, waarin dat proces in de hoofdstukken van mijn tweede boek een omschrijving creëert als in ‘door de bomen het bos niet meer zien’. We moeten wel blijven doen wat we leuk vinden. Ondanks dat er gedichten zijn die een grauw beeld vormen bracht Boekscout het toch uit. Opnieuw voelde het bijzonder, maar het voelde nog steeds als heel dichtbij voor mij. Het was een ander soort uitgave dan Vlindervleugels, en juist daardoor vind ik het heel speciaal. We zien om ons heen dat het thema burn-out steeds tot uiting komt.”
Twee boeken uitgebracht. Sharlina kan enorm trots terugkijken naar deze prestaties! “Met beide boeken ben ik heel blij, en ik blijf het bijzonder vinden. Mijn oude basisschool had mij uitgenodigd bij de week van de poëzie. Dat soort momenten zijn fantastisch, en onvergetelijk!”
Het oprichten van een bedrijf: STEAMed
Alweer vier jaar geleden kwam Sharlina op het idee om een eigen bedrijf op te zetten. Vanuit haar studie kwam ze op het idee van STEAMed, haar eigen bedrijf. “Ik studeerde aan de Pabo in Assen, en op een gegeven moment moet je een minor kiezen. Ik koos voor Wetenschap & Technologie. Docenten daar waren bezig met de nieuwste 21e-eeuwse vaardigheden, technische dingen die eraan komen. Het hield in out of the box denken, en daar schreef ik mijn scriptie over. Ik kwam erachter dat er veel aanbod is van lesmateriaal, boeken en lespakketten, maar niet echt iets wat je helpt omtrent creatief denken. Dat bracht mij op het idee om samen met een klasgenoot te beginnen aan STEAMed. Zij vond het leuk om met kinderen daarmee aan de slag te gaan, ik om met een team van volwassenen ermee aan de slag te gaan om de leerkrachten daar anders in te laten denken. We konden bij elkaar blijven als één bedrijf, maar ook allebei een eenmanszaak zodat we elkaar konden inhuren. Toen heb ik mij ingeschreven bij de Kamer van Koophandel. Je moet daarvoor een bepaald bedrag neerleggen. De website heb ik zelf gemaakt, en alles heb ik van A tot Z vormgegeven. Ik werk ook samen met Heutink, de grootste onderwijsleverancier van Nederland. Af en toe vraag ik mij af wat ik er nog meer mee wil doen. Het is vooral heel leuk om mensen mee te nemen in de wereld van creatief denken. Dit kan bijdragen aan een andere aanpak van het onderwijs. Ik werk nu ook op een school waarin we deze tactieken uitvoeren, dus daar kan ik heel goed mijn ei kwijt!”
Veelzijdig talent heeft Sharlina, talent wat je te denken zet, laat inleven en op nieuwe ideeën kan brengen!
Reactie plaatsen
Reacties
Zij was voor mij een inspirerende leerling.
Ik ben blij haar te kennen.
Hey sharlina, wat super leuk om dit te lezen ☺️ En wat ben je goed bezig. Ik heb er nu wel een heel duidelijk beeld bij. Paul en ik wensen jou natuurlijk heel veel plezier en succes in je werk. Hartelijke groet 🖖
Sharlina in the picture! En terecht! Mooi stuk lieve collega a.k.a. sparmaatje!
Ik ben ontzettend dankbaar en trots dat ik dagelijks met je samen weg werken om een inspirerende innovatieve basisschool te bouwen. Het is altijd genieten om naar je inspirerende en creatieve ideeën te luisteren en na te denken over hoe we dit een plek kunnen geven in het onderwijs.
Hoi Sharlina, met veel plezier heb ik gelezen wat je allemaal doet! Geweldig hoor, je mag trots op jezelf zijn. En... mooi om te zien hoeveel je op mama lijkt :-)
Ook je ouders zullen mega trots op je zijn!! Heel veel succes voor de toekomst. Een hartelijke groet vanuit Hoogeveen van Marjo Nijmeijer