Een boek van Marelle Boersma doet je ineens besluiten om haar schrijfcursus in Portugal bij te wonen. Voor Nelleke Langendoen heeft zoiets geleid tot mooie resultaten. Inmiddels is ze schrijfster van twee boeken: Angst voor morgen en Stervenskoud. Het laatst genoemde boek is een bundel samen met een verhaal van Lonneke Kossen-Groot. Naast schrijven is Nelleke pedagogisch coach binnen Stichting Kinderopvang Nissewaard. Veelzijdigheid, dat is wat Nelleke bijzonder maakt! Foto: Marianne Q fotografie
De ambitie om hogerop te komen
In totaal werkt Nelleke ruim 25 jaar in de kinderopvang. Dat is alweer een tijd terug, en in deze jaren verandert uiteraard ook de behoeften van de ouders, maar ook de behoeften van de kinderen. “Vanuit mijn stage ben ik in augustus 1997 gevraagd om te komen solliciteren,” herinnert Nelleke zich. “In die 23 jaar tijd dat ik mij bij Humankind Kinderopvang en Ontwikkeling bevond, heb ik altijd aangegeven meer te willen binnen mijn functie. Binnen de kinderopvang was het destijds ook lastig om een andere functie te bekleden. Ik heb als gevolg daarvan een hbo studie gevolgd voor kindercoach en heb een eigen praktijk aan huis gehad. Mijn huidige functie kwam helemaal nieuw in het leven door de overheid, om binnen de kinderopvang pedagogische coaches te hebben om de kwaliteit te waarborgen. Het voelde voor mij als twee droomfuncties in één, geweldig om te kunnen doen!”
Steeds nieuwe ideeën kunnen bedenken
Bij Stichting Kinderopvang Nissewaard heeft Nelleke haar nieuwe functie kunnen vormgeven. Daardoor heeft zij zich steeds meer en veelzijdiger kunnen ontwikkelen in dat opzicht. “Zij hebben erop vertrouwd dat ik deze functie naar eigen inzicht kon bekleden, ik heb er mijn eigen draai aan kunnen geven. Ik schreef onder andere een stukje pedagogiek voor een nieuwsbrief, daarin schreef ik over een interessant onderwerp. Deze werd gelezen door mijn collega's maar ook door de ouders van onze kinderen, hopelijk hadden zij er ook iets aan. Zo heb ik verschillende ideeën gedeeld. Het is een mooie uitdaging, nieuwe ontwikkelingen ontdekken en mijn collega's blijven inspireren.
Blijf jezelf ontwikkelen; als coach moet je daar ook niet mee stoppen, aangezien er voortdurend veranderingen binnen de sector plaatsvinden. Ik denk mee met het ontwikkelen van het beleid, en coach vervolgens de collega’s binnen de organisatie. Dat houdt mijn functie als coach dynamisch!”
Haar interesse voor schrijven
Nelleke is altijd een groot fan van lezen geweest, net als de rest van haar familie. Hun traditionele gezinsuitje was altijd één keer in het jaar naar het boekenfestijn, en met boodschappentassen vol boeken gingen ze altijd weer terug naar huis. “Als ik iets heel leuk vind, wil ik het ook graag kunnen,” vertelt Nelleke. “Ik heb in 2019 een boek van Marelle Boersma gelezen. Op de achterkant van het boek stond ‘organiseert schrijfvakanties in Portugal’. Een vriendin van mij, had eerder een LOI cursus gevolgd op het gebied van schrijven. Toen heb ik op Facebook gezocht naar de pagina van Marelle, en daar was te zien dat er nog plekken vrij waren. Ik heb mijn vriendin getagd in dat bericht om mee te gaan, eigenlijk als grap, maar zij zag het wel zitten. We hebben tickets geboekt, plekken gereserveerd en zijn gegaan.”
Schrijfcursus, met als resultaat haar eerste boek
Het mag een succes genoemd worden. Nelleke heeft haar schrijfvaardigheden zodanig weten te ontwikkelen dat er iets tot stand is gekomen, wat geheel van haarzelf is. “Bij Marelle moest je een aantal woorden over de mail naar haar toesturen, en naar aanleiding van deze woorden gaf zij individuele coaching tijdens de week van haar schrijfcursus. Het thema stalken kwam eerst als idee in mij op, maar kwam later echt in ons leven voordat ik naar Portugal ging. Niet direct bij mij, maar ik kreeg hierdoor wel enorm veel ideeën over dat onderwerp. Je maakt de emoties van dichtbij mee. Mijn eerste boek Angst voor morgen gaat over stalken, en is bijna twee jaar geleden uitgekomen.”
Wederom succes
Nelleke en Lonneke besloten later mee te doen aan de schrijfwedstrijd van uitgeverij Godijn Publishing. Dat leidde tot een mooi succes voor allebei. “De verhalen van mij en Lonneke zagen er goed uit volgens Godijn Publishing. Hierdoor werd het boek Stervenskoud een bundel van onze verhalen. Dat was een hele bijzondere ervaring! Ik heb twee boekcontracten getekend, en ben steeds bezig geweest met schrijven. Elke week had ik een streven aan woorden, en dat werkte wel voor mij. Daarna komen de volgende elementen, de redactiefase, de omslag, cover afbeelding en tekst op de achterkant van het boek. Schrijven opent nieuwe perspectieven, en uiteindelijk wordt het wat je wilt dat het wordt. Het boek in handen hebben is iets heel magisch!”
Zo zie je maar; of je nu coach bent, of aan een nieuwe ervaring wilt beginnen, je kunt altijd iets bereiken middels hard werken en te geloven in een goede afloop! Foto: Wil van Balen
Reactie plaatsen
Reacties