Marijana Miljkovic is op dit moment coach bij Almere Pioneers onder 18. Ze is opgegroeid in Servië en is ook daar begonnen met basketballen. In de jaren 90 had de club waar ze in Servië speelde geen geld meer, en werd daardoor gedwongen te stoppen met basketballen. “Destijds was ik bijna 17 jaar, wat best moeilijk was. Ik trainde elke dag na school, vijf keer per week. Via een vriendin van mij ben ik begonnen met basketballen toen ik 11 jaar was. Destijds was het al mijn lust en mijn leven!”
In Nederland ontwikkelt tot basketbalcoach
Ruim 13 jaar geleden is Marijana in de Apollohal terecht gekomen. Daar zag ze dat er veel teams tegelijkertijd basketbaltraining hadden. “Een coach vroeg mij daar of ik het leuk zou vinden om met zijn team mee te trainen,” herinnert Marijana zich. “In spijkerbroek en al ben ik mee gaan doen, maar ik had niet de intentie om weer wedstrijden te spelen. Twee jaar later ben ik de opleiding Sport & Beweging gaan volgen, binnen coaching. Zo behaalde ik de BT2 en BT3 diploma’s, en nu ook BT4 aangezien BT3 niet voldoende was. Ik wilde nog meer weten en leren over basketbal en coaching. Momenteel werk ik samen met Mitchel De Bruijn bij Almere Pioneers. Hij weet hoe hij meer mensen kan betrekken bij het spel, en ik ben iemand die gelijk inspeelt op wat er beter kan. Naast coachen werken we ook samen als skills coaches en begeleiders. We doen extra trainingen voor de spelers die willen beter worden, en we analyseren ook de wedstrijd.”
Waarom is basketbal haar passie?
“In Servië is het vrij gewoon om mensen te zien basketballen,” vertelt Marijana. “Wat ik bedoel te zeggen is dat het daar echt leeft. Dat is vrij logisch aangezien Servië op elk wereldtoernooi heel sterk presteert. Van jong tot oud, groot of klein of gezet of slank; iedereen die wil kan meedoen en beter worden. De betrokkenheid van basketbal is in Servië enorm! Dat zoiets niet in Nederland het geval is, is iets wat ik best wel jammer vind. In Servië is op elke televisiezender basketbal terug te vinden. Hier in Nederland gebeurt dat vooral bij voetbal, en is basketbal alleen op Ziggo Sport terug te vinden. Heb je hier geen Ziggo Sport, dan houdt het op. Het is daar groter en populairder, en dat is wat mij ook heeft aangetrokken in deze sport.”
Inspirerende spelers
Uiteraard zijn er ook bij Marijana voorbeelden van spelers op te noemen die ze fantastisch vindt! “Aleksandar Djordjevic is een point guard geweest die onder andere bij Portland Trail Blazers, FC Barcelona en Real Madrid heeft gebasketbald. Ik keek zeker naar hem op, net als het bekende trio van de Chicago Bulls: Michael Jordan, Scottie Pippen en Dennis Rodman. Als speelster kan ik mij het beste karakteriseren met iemand als Dennis Rodman. Ik was niet bang om te vechten voor de bal. Michael Jordan is enorm snel en behendig, en was dag en nacht bezig om zijn spel in detail te kunnen verbeteren. Scottie Pippen was enorm sterk, beschikkend over enorm veel kracht en inzicht.”
De groei naar BT4 coach, terecht gekomen bij Almere Pioneers
Zoals Marijana van haar spelers verwacht dat ze groeien en beter worden, zo verwachtte ze dat uiteraard ook van haarzelf als coach. Haar ontwikkeling als coach nam met het seizoen steeds meer toe. “Bij Apollo heb ik stage gelopen tijdens mijn opleiding, bij Menno Fluks. Hij vroeg aan mij of ik op coaching cursus wilde gaan, en of ik wil blijven coachen. Ik coachte het onder 14 team op rayonniveau, en later het onder 16 team. Wat ik daarna wilde proberen is een heren 1 team te coachen, waardoor ik dus naar Racing Beverwijk ben gegaan. De sfeer was er echt goed, maar vanwege mijn BT4 opleiding moest ik een andere club zien te vinden. In de tussentijd heb ik op de website van de basketbalbond de club Flevo Musketiers gevonden. Zij vonden de juiste begeleider voor mij voor mijn BT4, dus daar ben ik twee jaar lang coach geweest. Met onder 14 hebben we de Final Four gehaald, en ik stroomde mee naar het onder 16 team. Echter, voor het examen van BT4 moest ik een onder 18 team coachen op landelijk niveau. Hierdoor moest ik, vanwege het ontbreken van een onder 18 team op landelijk niveau bij Flevo Musketiers, zoeken naar een andere club. Zodoende ging ik naar Almere Pioneers. Als coach van onder 18 moet je spelers voorbereiden voor het volwassenenteam. In Servië gaat de jeugdcompetitie ook tot en met 18 jaar, daarna vond het seniorenteam al plaats. Bij de Pioneers leggen we de focus op het klaarmaken voor de volgende stap. Op dit moment staan we in de Tweede Divisie op de vierde plaats.”
De potentie van het onder 18 team
Een vierde plaats is zeker niet verkeerd. Waar zal Marijana als coach de nadruk op leggen, en wat is haar verwachting van dit onder 18 team van Almere Pioneers? “Ik zie goede spelers, maar ook veel verbetering. Doorzettingsvermogen valt bij een aantal te verbeteren. Het zijn zeker harde werkers, en wanneer we hebben gesleuteld aan wat er nog te verbeteren valt moet een mooi resultaat zeker haalbaar zijn!”
Een mooi event in het vooruitzicht
Voor Marijana is het altijd zoeken naar nieuwe mogelijkheden. Ook nu heeft zij deze gevonden. “Tijdens de meivakantie organiseren wij, in overleg met Rode Ster uit Belgrado, een stage bij Rode Ster voor de onder 16 spelers. Alle spelers ervaren dan hoe het is om mee te trainen met de Europese top. Zij krijgen daartoe een unieke kans. Het is doel van deze stage is dat de spelers kunnen zien en voelen wat het is om op Europese topniveau te spelen. Want als je de top wilt halen, moet je ook weten hoe de top traint. Dat is goed voor de ontwikkeling van de spelers, want elke speler die daar naartoe zou gaan, leert er zeker wat van!”
Reactie plaatsen
Reacties