Spelen met snelheid, drives naar de basket verzilveren, aan de lopende band schieten; Iris Vennema (hier met nummer 9) heeft zoiets bij verschillende Nederlandse clubs kunnen laten zien, haar talentvolle vaardigheden. Haar potentieel werd steeds groter, en haar ontwikkeling ging in een sneltreinvaart vooruit. Na mooie jaren bij Triple ThreaT en Den Helder Suns wacht er nu een nieuw avontuur voor deze 18-jarige jeugdinternational, en wel bij Azul Marino Basket Mallorca! Foto: FIBA Europe
Afkomstig uit een echte basketbalfamilie
Vaardigheden leren en betrokken raken binnen basketbal; dat kan bij elke andere speelster verschillen. Basketbal heeft altijd een rol gespeeld in Iris haar familie. “Mijn hele familie heeft altijd gebasketbald: mijn moeder, mijn vader en natuurlijk mijn zus Milou,” vertelt Iris. “Voor mij was het niet lang een vraag voordat ik dat ook ben gaan doen. Je kunt verschillende stijlen van basketbal uitproberen, en zowel 3x3 als 5x5 vind ik erg leuk om te doen. Daarnaast zie je echt veel verschillende plekken, aangezien je geregeld veel rondreist.”
Milou is zelf ook jeugdinternational geweest. In 2018 had ze tijdens de wedstrijd om de bronzen medaille met de Orange Lions onder 20 een belangrijk aandeel in de slotfase. “Mijn zus is iemand die meer voor het schot gaat,” beaamt Iris. “Ik ga denk ik vaker naar de basket om daar af te ronden.”
Het begin: basketballen in de provincie Groningen
Veel talentvolle speelsters in het noorden van Nederland komen gedurende hun ontwikkeling bij RTC Noord terecht om opgeleid te worden voor het topsporttraject. Ook bij Iris was dat het geval; een bijzondere basketbaltijd in Groningen. Dat begon bij haar bij Celeritas Donar. “In het begin hield het in dat we met Celeritas toernooitjes gingen spelen op een half veld, om het spel beter te leren kennen,” herinnert Iris zich. “Later ging ik naar het onder 12 en onder 14 team bij de jongens. Bij onder 14 heb ik nog op landelijk niveau gespeeld. Dat hield in dat we soms lange reizen moesten maken om bij onze wedstrijden te komen. Ik wende er vrij snel aan, en kon wel goed meekomen met het landelijke niveau. In groep acht ben ik voor het eerst bij RTC Noord terecht gekomen om daar te gaan trainen. Dat soort trainingsuren hebben mij echt geholpen om steeds sterker te worden en ervaring op te doen. Ik kijk met een heel goed gevoel terug op mijn periode bij Celeritas Donar en RTC.”
De uitdaging aangaan op het hoogste niveau van Nederland
Na haar tijd bij RTC werd Iris in 2019 uitgenodigd door Orange Lions Academy. Na een half jaar in de onder 20 Eredivisie te hebben gespeeld, lag de competitie stil vanwege de uitbraak van het covid-19 virus. Gedurende de zomer dacht ze na: nog een keer in de onder 20 Eredivisie spelen of de overstap maken naar het hoogste niveau van Nederland? Het werd dat laatste, wat al heel goed heeft uitgepakt. Ze kwam in 2020 in actie namens Triple ThreaT in Haarlem. “Bij Triple ThreaT hadden we een sterk team in het eerste jaar,” vertelt Iris. “Voor veel speelsters, waaronder ik, was het voor het eerst dat ze op landelijk niveau speelden. Het team met veelal talenten werd aangevuld met ervaren speelsters als Katie Bussey, Janine Guijt en Naomi Halman. Je leert zoveel van deze speelsters. Natuurlijk was ik zenuwachtig, maar met deze groep voelde het vanaf moment één goed. Ik wist ook dat het niveau voor mij goed te doen was, en met deze groep kon ik ook het eerste seizoen goed tegemoet. Even leek het gevaar te zijn dat ik te vroeg zou kunnen beginnen aan het hoogste niveau, zo gelijk van Orange Lions Academy naar Triple ThreaT, maar ik ben enorm blij dat ik het heb gedaan en dat het goed gelukt is.”
Van Triple ThreaT naar Den Helder Suns
Iris haar talent werd opgepikt door de landskampioen van destijds: Den Helder Suns. Zij werden twee keer oprij kampioen, en zagen het zitten om Iris toe te voegen aan het team dat zich heeft genesteld in de top van Nederland. “Ik kende een goede start bij Den Helder, ook om in een team te zitten met meiden als Lotte Toornstra, Mecx van Linge en Kiki Fleuren; meiden die je onder andere kent van het Nederlands jeugdteam. Ik ben naar het Mario Bennes kamp geweest, en daar kende hem al van. Het was een heel leerzaam jaar, aangezien er van het seizoen daarvoor een aantal sterkhouders ergens anders zouden spelen zoals Janis Ndiba, Kourtney Treffers en Sarah Curran. Ik denk dat we dat heel goed hebben opgepakt, en hebben laten zien dat we het ook zonder deze speelsters konden. Uiteindelijk hebben we elke wedstrijd steeds beter gepresteerd, en hebben we alsnog in de finale gestaan tegen Grasshoppers.”
Spelen als jeugdinternational
Afgelopen zomer was het voor het eerst dat Iris uitkwam namens de jeugd van het Nederlands basketbalteam. Bij onder 18 en onder 20 speelde ze in het shirt van oranje. “Het is zeker iets anders dan wat ik in de Nederlandse competitie gewend was. Eerder heb ik met het onder 15 team van de Orange Lions een toernooi gespeeld, maar voorheen nog nooit een Europees kampioenschap. Het was een grote stap om daar vorig jaar ineens aan deel te nemen. We hebben het met onder 18 goed gedaan, en zijn we uiteindelijk zesde geworden. Deze groep heeft echt heel mooi spel laten zien.”
Bij onder 18 was Iris goed voor gemiddeld 14 punten per wedstrijd, en heeft bewezen dat ze een mega groot talent is die dit soort mogelijkheden aan kan.
Het onder 20 team in gevaar
Het had zomaar kunnen zijn dat het ook Iris haar laatste keer zou zijn dat ze namens de jeugd in het oranje-shirt kon spelen. De bond besloot het vrouwen onder 20 team niet in te schrijven voor het EK van deze zomer. Dit leidde tot allerlei acties om dat alsnog te laten plaatsvinden, met succes. “In het begin was het erg lastig, aangezien de garantie dat we een onder 20 EK zouden spelen nog niet opschoot. Het kwam beter van de grond toen de landelijke radio ons verhaal oppakten. Hierdoor wisten meer mensen dat het echt niet oké was dat het onder 20 team niet ingeschreven stond. Het zou ook heel vreemd zijn om met die lichting gedurende de zomer niet zou kunnen basketballen. Toch is het gelukt, en ik denk dat de lichting van dit jaar mooi spel kunnen laten zien.”
Een nieuwe uitdaging in het buitenland
Haar harde werken en het gebruiken van talent heeft voor Iris succes opgeleverd. Eerst zou ze in Amerika spelen, maar kiest ervoor om in Europa te blijven spelen, en wel op Mallorca. “Uiteindelijk voelde het beter om in Europa te spelen. Mallorca is de plek waar ik komend seizoen zal komen te spelen. Bij elke overstap naar een andere club leer ik zoveel bij. Op Mallorca zal dat niet anders zijn. Zowel fysiek als mentaal zal het een uitdaging worden, aangezien ik voor het eerst ergens zal zijn zonder mijn familie in de buurt. Ik ben er in elk geval klaar voor, en ik zal zeker veel dingen bijleren die ik in Nederland nog niet heb geleerd. Dat zal een mooie uitdaging worden!”
Ze is nog lang niet uitgeleerd. Iris heeft het talent, de wil, de kracht en het vuur om steeds sterker te worden en te overwinnen. Haar harde werken wordt beloond, en haar potentieel is enorm groot waardoor ze alles zou kunnen bereiken wat ze maar wil!
Reactie plaatsen
Reacties