De prachtige ontwikkeling van Elise Ramette

Gepubliceerd op 26 mei 2021 om 14:30

Elise Ramette is in België al een tijdje geen onbekende binnen de basketbalsport. Zij kwam al op jonge leeftijd in aanmerking voor Europese jeugdkampioenschappen, maakte twee jaar geleden deel uit van de Belgian Cats en komt momenteel in actie voor één van de sterkste basketbalteams van België: Castors Braine. Elise maakt hierdoor prachtige tijden mee, en floreert en schittert in alles wat op haar pad komt!

Een explosieve speelster, en altijd gemotiveerd

De 22-jarige Elise woont in Ieper, waar ze ook haar basketbalcarrière is begonnen. Ondertussen studeert ze ook nog kinesitherapie aan de universiteit van Gent. “Mijn vader heeft vroeger gebasketbald in Ieper,” vertelt Elise. “Van kleins af aan ging ik al mee naar zijn wedstrijden. Toen ik ongeveer zeven werd, ben ik zelf begonnen met basketballen en dat doe ik nu al 16 jaar. Eerst dacht ik er niet aan om te gaan basketballen. Bij de club waar mijn vader speelde, verkochten ze tenues voor kinderen. Mijn ouders hadden er zo eentje voor mij gekocht,, maar dat zag ik niet zo zitten. Nadat ik meer wedstrijden van mijn vader ben gaan kijken, begon ik het steeds leuker te vinden.”

Niet alleen leuker, ze werd ook heel gauw sterker en sterker. Haar eigenschappen op het veld zijn onmisbaar voor elk team dan ook: volop inzetten en alles geven. Dat maakt de kans op winst al een stuk groter. “Ik zou mijzelf omschrijven als een explosieve speelster die vooral veel snelheid in de ploeg wil brengen en mogelijkheden wil creëren voor mijn teamgenoten. Verdedigen vind ik ook erg belangrijk. Ik geef altijd 100% om wedstrijden aanvallend en verdedigend goed te laten eindigen.”

Elise is zeer behendig op haar positie!

Aan de slag bij Castors Braine

Voordat Elise bij haar huidige club basketbalde, heeft ze nog bij andere clubs geschitterd. Elke club zag in haar potentie, en daardoor ging ze iedere uitdaging met succes aan. “Tot mijn 17e heb ik in Ieper gebasketbald. Op mijn 18e ben ik naar Gent verhuisd, aangezien Ieper voorheen Eerste Klasse speelde maar vervolgens een level gezakt waren. Ik ben één jaartje landelijk gaan spelen in Ieper, maar daarna begon mijn avontuur in Gent. Daar heb ik twee jaar gespeeld, waarna ik de overstap heb gemaakt naar Sint Katelijne Waver. Ik kwam uit voor Basket Hema SKW, en ben daar drie jaar oprij tweede geworden. Afgelopen seizoen hadden we eerste kunnen worden, maar dat zullen we dankzij de coronacrisis nooit weten. Vorig jaar ben ik benaderd door Castors Braine, die al enkele jaren naeen kampioen van België is geworden.”

Fullprof basketbalster

Het is niet zomaar iets om gevraagd te worden door een team dat al jaren prijzen pakt. Voor Elise is dat een uitgelezen kans om, dankzij de volle focus op basketbal, nog sterker te worden. “Castors Braine is een enorm professioneel team. We trainen meerdere keren per dag, variërend van krachttraining en basketbaltraining. Normaal gesproken was het de bedoeling dat wij EuroLeague zouden spelen, maar door de corona-omstandigheden is dat EuroCup geworden. Dat verliep dit seizoen helaas niet zo goed, waardoor wij er nu ook uitliggen. Onze focus ligt op de Belgische competitie en om daar weer kampioen te worden. Tijdens mijn periode bij Sint Katelijne Waver was mijn studie mijn volledige bezigheid. In mijn laatste jaar trainden we ook wel iedere dag, maar soms ook ’s middags. Hierdoor werd het een mengeling van studie en basketbal. Nu, bij Castors Braine, is het basketbal iets waar ik mij dagelijks mee bezighoud. Daarbij, mocht er iets gebeuren, dan heb ik altijd nog mijn studie achter de hand. Het leven is dus helemaal anders nu. Alles staat echt in het teken van basketbal. Onze ploeg is ook heel leuk, dus ik ben echt heel blij dat ik die overstap heb gemaakt.”

Elise had gelijk succes. Aan het begin van dit seizoen won Castors Braine gelijk de beker. “De beker aan het begin van het seizoen zou eigenlijk de beker van vorig jaar zijn, aangezien die finalewedstrijd is afgeblazen vanwege corona. Het was geen gemakkelijke match, want we moesten elkaar nog leren kennen. We wonnen met een klein verschil, maar we waren al heel blij dat we deze prijs hebben gepakt. Voorheen heb ik met Sint Katelijne Waver ook in de finale van de beker gestaan, maar toen verloren we van Castors Braine. Nu was het leuk om eens aan de goede kant van de score te staan!”

Ze heeft al snel haar draai gevonden bij Castors Braine

Succes in de nationale jeugdteams

Wat het nationaal Belgisch team betreft; Elise doorliep het hele traject dat nodig is om een sterke jeugdinternational te kunnen worden. Daar zou het niet bij blijven. “In België worden toernooien opgebouwd op basis van provincies. Op 12-jarige leeftijd begin je met een provinciale selectie en speel je een toernooi tegen verschillende provincies. Een stapje verder is de landelijke selectie, dat is dan Vlaanderen tegen Wallonië. Vanaf onder 16 beginnen de nationale selecties, en ik heb dat hele parcours afgelegd om daar uiteindelijk te komen. Op mijn 15e mocht ik mee met de nationale ploeg, en daar was ik geselecteerd voor het jeugd EK. Tijdens mijn eerste jaar met onder 20, dat was in 2017 in Portugal, dacht iedereen dat we voor het behoud in de A-divisie moesten spelen. We speelden toen een wedstrijd tegen Portugal om door te gaan naar de kwartfinales. We hebben met onze ploeg zo’n enorme stap vooruit gezet en in een volle zaal van 3.000 man Portugal verslagen met ongeveer 20 punten. Dat is echt super!”

Eerste ervaring met de Belgian Cats

Elise bleef progressie maken. Ook na de nationale jeugdploegen zou een volgende stap voor haar aanstaande zijn. “Met de Belgian Cats ben ik in de zomer van 2019 meegegaan op stage in Japan en Spanje. Spelen voor jouw land is echt prachtig! Als je daarmee dan ook kan schitteren qua resultaat en prestatie is dat gewoon top! Je ervaart dan ook gelijk een geheel ander niveau dan tijdens de jeugd. De laatste jaren zet België grote stappen binnen het basketbal. Sinds 2017 zijn zij echt op de radar gekomen, maar daarvoor hebben zij al super veel werk geleverd waardoor zij nu telkens naar EK’s, WK’s gaan en zelfs naar de Olympische Spelen gaan. Voor mij was het een hele eer om daar te zijn! Er waren tijdens onze stages ook een aantal afwezigen, waaronder Julie Allemand, Kim Mestdagh en Emma Meesseman. Zij kwamen op dat moment in actie in de WNBA. In Japan mocht ik echt minuten maken. Japan heeft een snelle speelstijl, dus dat lag mij wel qua aanvallen en verdedigen. De Belgian Cats is een echte ploeg geworden. Voorheen hadden we wat oudere speelsters, en zij hebben samen met coach Philip Mestdagh het volledige plaatje gezien waardoor zij op een hele goede manier elke EK ronde goed konden doorkomen.”

Elise in actie namens de nationale ploeg

Geïnspireerd door Julie Allemand

België kent veel topspelers. Emma Meesseman won onlangs de EuroLeague, Kim Mestdagh is bezig aan een imposante carrière, en Julie Allemand blijft zich ook sterk ontwikkelen. Laatstgenoemde is een speelster die Elise heel hoog heeft zitten. “Ik kijk enorm op naar Julie Allemand. Zij is op dit moment wel één van de beste guards die ik mij kan inbeelden. Zelf heb ik nog het WK onder 19 met haar gespeeld in 2015. Toen vond ik haar al een super speelster, en de progressie die ze heeft doorgemaakt vind ik subliem! Het is ongelooflijk hoe sterk zij is geworden, en voor mij is zij super!”

Reactie plaatsen

Reacties

Hardeman Rik
4 jaar geleden

Veel succes Elise