Marloes van den Heuvel beschrijft de magie van theater, stem en spel

Gepubliceerd op 3 april 2025 om 08:00

Een artiest met zoveel veelzijdigheid, bevlogenheid en passie; in zulke mate dat je niet anders kunt dan vol bewondering luisteren naar haar verhaal. Marloes van den Heuvel schittert in alles wat ze doet: op het podium, achter de microfoon en in de harten van haar publiek. Haar groei in de wereld van theater, televisie en stem-acteren beschikt over enorm veel doorzettingsvermogen, toewijding en een grote liefde voor het vak. Foto: André Sjouerman

Een vroege liefde voor kunst

Marloes groeide op in Oss, waar haar liefde voor muziek en toneel al vroeg tot bloei kwam. “Ik heb het geluk gehad dat mijn ouders mij naar ballet stuurden,” vertelt ze. “Muziekles hoorde sowieso bij de opvoeding, dus ik kreeg pianoles en solfège.” Maar het bleef niet bij muziek alleen. Op de middelbare school werd de vonk voor acteren definitief ontstoken. “Daar kon je deelnemen aan een dramaclubje o.l.v. de docent Nederlands. Daar deed ik aan mee en we studeerden een toneelstuk in waarin ik een leuke rol had.” Het was een logisch vervolg op een familiegeschiedenis waarin muziek diepgeworteld zat. “Mijn opa was musicus, mijn vader wilde eigenlijk pianist worden, maar zijn ouders zeiden: ‘Daar is geen droog brood mee te verdienen. Jij hebt hersens, leer nou een vak”. “Je moet hierbij wel bedenken dat dit afspeelde vlak na de tweede wereldoorlog”.

Hoewel Marloes van haar ouders dezelfde raad kreeg, wist ze diep vanbinnen dat haar roeping elders lag. “Ik had een vakkenpakket met natuurkunde, biologie, scheikunde, wiskunde, Nederlands, geschiedenis en Engels. Een zogenaamd B pakket, waarmee ik alles kon gaan studeren wat ik wilde. Ik kon medicijnen gaan studeren, maar ik vond toneel ook heel boeiend. Toch zeiden mijn ouders: ‘Leer nou eerst een vak, dan kun je later alsnog naar de toneelschool.’” En dus koos ze aanvankelijk voor fysiotherapie, een vak waarin ze zich eveneens vol overgave stortte. Tijdens het laatste jaar van haar studie toog ze 20 zaterdagen naar Amsterdam voor de selectie-opleiding van de Kleinkunstacademie. Na drie auditieronden werd ze daar aangenomen. “Een paar weken later, op de dag dat ik afstudeerde als fysiotherapeut, gilde ik: ‘Ik ben aangenomen op de Kleinkunstacademie! Ik ga naar Amsterdam!’”

Een veelzijdig talent in theater en musical

Wat volgde was een glansrijke carrière waarin Marloes zich ontpopte tot een van de meest veelzijdige actrices van Nederland. “Ik was heel gretig. Ik dacht: ik ga eens even binnen het gebouw alle lessen volgen die er worden aangeboden.” Van zang en toneel tot ballet – Marloes omarmde elk aspect van haar vak. Haar doorzettingsvermogen en talent leidden haar naar talloze bijzondere rollen, waaronder de vrouwelijke hoofdrol in de musical Barnum. “Ik kwam binnen en had dat magische gevoel dat ineens iedereen wat rechterop ging zitten.” Het bleek een gouden auditie: “De regisseur zei later: ‘Je profiel was exact dat van Glenn Close (de actrice die de rol in New York had gespeeld). Ik hoopte alleen nog maar dat je kon spelen en zingen.’”

De rol in Barnum was voor Marloes een droom die uitkwam. “De vorm was circus, en als kind wilde ik altijd bij het circus. Ik was behoorlijk goed in gym, dus daar kwam alles samen.” Het werd een van haar meest dierbare producties, naast vele andere, zoals Blood Brothers en Dear Fox. “Soms moet je keihard knokken voor een productie, maar als uiteindelijk alle neuzen dezelfde kant op staan, ontstaat er magie.”

Hier staat Marloes samen met Luc Agterberg, uit de muziektheaterproductie Misthaven. Marloes speelt hier de rol van Tabula. Foto: Wessel Donkervoort

Haar kracht als stemactrice

Naast haar indrukwekkende carrière op het podium en voor de camera, heeft Marloes ook een diepgaande liefde voor stem-acteren ontwikkeld. Maar gemakkelijk ging dat niet. “Het heeft me denk ik wel zeven jaar gekost om er echt tussen te komen,” vertelt ze. Maar Marloes gaf niet op. Uiteindelijk was het Lucy de Lange, haar collega in de tv-serie Flodder, die haar naam noemde bij regisseur Fred Butter. “Fred kende ik nog van de Kleinkunstacademie, hij gaf me de kans om een stemtest te doen.” Dat bleek het startschot van een succesvolle carrière als stemactrice en jaren later ook als regisseur bij nasynchronisatie. “Voor ik het wist, zat ik ineens in drie verschillende animatieseries. Het is een kwestie van: als iemand je die kans geeft, moet je die pakken. Als regisseur heeft Marloes ook bewust nieuwe talenten de kans gegeven om zich te ontwikkelen in het stemmen-vak.

Inmiddels is Marloes een geliefde stem in de wereld van nasynchronisatie. Van Clarabella Koe in de avonturen van Mickey Mouse tot Fee Wanda uit Fairly Odd Parents, en haar rol in de Nederlandse versie van de bioscoopfilms als Coco en Wonka; haar stem betovert jong en oud. “Het mooie aan stem-acteren is dat je niet vastzit aan typecasting. Bij toneel, musical en film heb je daar vaak mee te maken, maar bij stem-acteren telt alleen wat je met je stem kunt”.

De kracht van afwisseling

Wat Marloes’ carrière zo bijzonder maakt, is de veelzijdigheid. Van grote musicalproducties tot intiemer werk in het theater en ook trainings-acteren. “Als ik de hele tijd dezelfde soort rol moet spelen, vind ik dat niet zo boeiend. Ik houd van afwisseling.” In de coronaperiode, waarin de musical waarin zij zou spelen werd gecanseld, vond ze opnieuw een manier om het podium te betreden. Bij theatergroep Amsterdam on Stage (Amsterdam als decor), van producent Louise Snouck. Het was een toneelproject waarbij het publiek in kleine groepen door de stad Amsterdam wandelde langs verschillende locaties en onderweg verschillende scenes zag rond een thema. “We speelden buiten, o.a. op de trap van een grachtenpand, en op een scheepswerf. Het was geweldig. Ook de theaterroute in Huizen is een fantastisch theaterevenement! Daar spelen we ook op diverse locaties: op binnenplaatsen, huiskamers, in een kerk of in de haven. Daar ben ik inmiddels al 5 jaar aan verbonden. Je moet altijd afwachten of er weer een geschikt stuk voor je is. Ik hoop dat ik er komende september ook weer bij mag zijn, want ik vind het ontzettend leuk om te doen.

Op dit moment ben ik bezig met een lokale muziektheaterproductie in Arnhem, genaamd ‘Misthaven’. We spelen in een oude melkfabriek. Die wordt na de productie afgebroken. Het is echt een magisch gebouw met veel mogelijkheden. Deze productie is te zien van 6 tot en met 14 juni. Het gaat een groot spektakel worden met onder andere videoprojecties. Het is een familievoorstelling die geschreven is, en geregisseerd wordt door Sam Janssen”

Marloes geniet van enorm veel mooie momenten die op haar afkomen. Hier speelt ze Heks Hibbelkrib uit de korte film Jul & Julia en de Griezelschool. Dit is een productie van Pretpark de Julianatoren. Foto: Céline Zijlstra

Een artiest met hart en ziel

Marloes van den Heuvel is een vrouw die leeft voor haar vak. Haar passie, doorzettingsvermogen en liefde voor theater, stem-acteren en spel zijn inspirerend. Ze schittert in alles wat ze doet, of het nu op een groot podium is, achter de microfoon of in intieme theaterruimtes. Ze leeft haar droom, en dat is voelbaar in elk woord, elke rol en elke noot die ze zingt.

“Ik ga binnenkort filmen voor een korte film voor attractiepark Julianatoren, met als thema: griezelen. Daarnaast werk ik ook als trainingsacteur. Het is echt heel interessant werk om te doen en zeer afwisselend. Hierbij is je rol heel anders. Je acteert niet om mensen te vermaken, maar je stelt je dienstbaar op aan het leerproces van deelnemers”.

Als er iets duidelijk is, dan is het dat Marloes nog lang niet is uitgeleerd. Met haar onuitputtelijke energie en liefde voor het vak zullen we nog lang van haar mogen genieten. En dat is precies zoals het hoort. “Ik zeg altijd: ik ben pas uitgeleerd als ik dood ben.”

Op deze foto speet ze als als Margo in de productie We,re all mad here van  Amsterdam on Stage. Foto: Maike Schwarz

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.