Belgian Cats naar de halve finale op de Olympische Spelen

Gepubliceerd op 8 augustus 2024 om 09:00

De wedstrijd begon met een hoog tempo en eindigde gelijk na het eerste kwart dankzij Megan Gustafson's 12 punten. Spanje had een sterke fase met een 10-0 run, maar de Belgian Cats bleven vechten. Vooral in de tweede helft liepen de Cats uit dankzij een aantal driepunters van onder andere Elise Ramette en Julie Vanloo. Ondanks een late comebackpoging van Spanje, behielden de Cats hun voorsprong door met 66-79 te winnen en verzekerden ze hun plaats in de halve finale tegen Frankrijk. Foto: FIBA Basketball

De Cats zoeken naar Emma Meesseman, en de veelvraat op scorend gebied schiet meteen raak met een driepunter. Na de inside score van Megan Gustafson is het Meesseman die in de volgende aanval wederom de driepunter vindt, hoewel ze het moeilijk heeft met de verdediging van de Cats via Billie Massey. Spanje schiet mis, en aan de andere kant vindt Elise Ramette succesvol de drive naar de basket. Zij was het die met hele belangrijke driepunters de Cats in veilige haven bracht tegen Japan. Via de driepunter van Julie Vanloo en de scores van Meesseman blijven de Cats op voorsprong, maar bij Spanje wordt er aangehaakt via het schot van Maite Cazorla: 19-21. Aanvallend gaat het in hoog tempo, met in het eerste kwart een hoge score. Antonia Delaere vergroot het verschil weer voor de Cats met een driepunter, maar Spanje heeft Gustafson, de Spaanse kracht onder het bord: 23-26. Als de Cats een aanvallende fout begaan, is het Spanje die het verre schot neemt via Gustafson. Bij de buzzer gaat dit schot via het bord erin: 26 gelijk na het eerste kwart, en al 12 punten voor Gustafson.

Spanje valt niet stil, want nu komt opnieuw de driepunter van Megan Gustafson: 29-26, een 10-0 run van de Spanjaarden. Toch drukt Spanje nog niet door. Er wordt balverlies geleden, en de Cats maken gebruik van de nieuwe kans. Vanloo gaat naar de ring en vindt de insnijdende Becky Massey die onder het bord de punten verzilvert. De Cats haken weer aan, en Meesseman is wederom goed voor haar stepback schot. Hierdoor staan de Cats weer voor. Zij komt daarmee op 12 punten. Spanje wordt aanvallend afgestopt, en het is Kyara Linskens die de Cats laat uitlopen. Met een and-1 en een volgende score onder de basket wordt het verschil gemaakt. Spanje zoekt nieuwe mogelijkheden, maar mist meerdere aanvallen. Aan de andere kant is het Elise Ramette die vanaf de driepuntslijn wordt gevonden. Tegen Japan lukte dat meerdere keren, en nu zet ze de Cats met een afstandsschot op een 32-44 voorsprong. Na de driepunter van Maite Cazorla namens Spanje wordt een mooie combinatie gevonden via Meesseman en Delaere. Onder de basket wordt Antonia Delaere gevonden, en zij antwoordt direct terug. De Cats pakken ondanks de score van Gustafson de voorsprong bij rust: 37-48.

Spanje zet in de eerste aanvallen van de Cats een press neer, waardoor de drive moeilijk ingezet kan worden. Spanje scoort op haar beurt ook niet, en na twee minuten in de tweede helft is het schot van Linskens doeltreffend. Het is een keerpunt in de wedstrijd waardoor de Cats gaan uitlopen. Delaere gaat al sterk naar het bord, en vervolgens is het Ramette die de driepunter vindt: 39-55. Het gaat vlug, want het is Kyara Linskens die onder het bord een nieuwe and-1 verzilvert. Het verschil loopt op in deze kwartfinalewedstrijd. Geleid door Linskens en Julie Vanloo wordt het verschil groter en groter, zeker als Vanloo haar handelsmerk inzet: de driepunter: 49-67. Spanje vindt Gustafson niet meer, en dan loopt het scorend ook moeilijker.

Het verschil is gemaakt, zeker als ook Ine Joris goed opent. Spanje probeert het nog. Maite Cazorla is in haar element om iets terug te doen. Het verschil wordt verkleind tot 11 punten als Andrea Vilaro met een driepunter nog voor de laatste hoop zorgt: 60-71 met nog vier minuten te gaan. Niet veel later redt Julie Vanloo de Cats met een driepunter, en ook Laure Resimont maakt het verschil met een drive naar de basket. Spanje kan hierdoor niet meer dichterbij komen, en Nastja Claessens pakt een aantal belangrijke rebounds. De Belgian Cats plaatsen zich voor de halve finale van de Olympische Spelen door met 66-79 te winnen en nemen het vrijdagavond om 21:00 uur op tegen Frankrijk.