Vroeger heeft Ineke Kraijo al veel gelezen, maar destijds had ze nog niet de ambitie om schrijfster te worden. Het liefst werkte ze met mensen. Ze is Nederlands recht gaan studeren en is later een aantal jaar advocate geworden. Na het volgen van een aantal cursussen zei de docente tegen haar dat ze talent heeft, en zie nu eens, inmiddels zijn we 39 boeken verder; met haar naam erop!
De eerste keer met haar boek in handen
Die eerste keer gaf een onwerkelijk gevoel voor Ineke. Het is ook niet niks om iets geheel van jezelf uit te geven bij een uitgeverij. “Schrijven was destijds iets wat ik als tijdverdrijf deed, waarbij ik op een forum van een tijdschrift zat,” vertelt Ineke. “Daar had ik wat stukjes geplaatst over mijn kind dat twee jaar was, maar dan geschreven vanuit het perspectief van mijn kind. Jesse vertelt heette dat verhaal waar ik 20 columns over had geschreven, en later De laatste loodjes bestaande uit 10 columns. Op een gegeven moment werd ik gebeld door de redactie van dat tijdschrift dat ze mijn stukjes hadden gelezen. Zij wilden mij uitnodigen voor een gesprek. Dat was nog in de periode dat ik redelijk ziek was, dus mijn vader bracht mij daarheen. Bij dat tijdschrift zagen zij het zitten dat ik een vervolgverhaal zou schrijven. Dat heb ik toen gedaan, en daardoor kreeg ik meer vertrouwen om een manuscript naar een uitgeverij te sturen. De eerste twee uitgeverijen wezen mijn manuscript af, maar de derde zag er mogelijkheden in. Zo is mijn eerste boek ontstaan.”
Een boek met jouw naam erop dat te koop is. Dat moment blijft bijzonder. “Op dat moment was het een heel raar idee. Dat ik een ineens een boek in handen kreeg, wat ook in de boekhandel lag, was heel bijzonder! Dat was voornamelijk onwerkelijk. Het moment dat zo’n doos binnenkomt met jouw boek erin is magisch, ik weet nog dat ik heb lopen dansen door de huiskamer. Door de redactie ben ik van internet geplukt, wat een begin van iets moois is. Mijn eerste boek was een verhaal voor kinderen uit de bovenbouw van het basisonderwijs. Dat ging over een jongen die het thuis niet zo leuk had. Met een multifunctionele afstandsbediening ging hij dan allerlei grapjes uithalen om de televisie bij anderen mensen thuis op een ander kanaal te zetten. Dat doet hij één keer bij een man die iets te verbergen heeft. Na een vlucht actie komt hij op een boerderij iets op het spoor, daar gaat mijn eerste boek in feite over. In 12 jaar tijd zijn we 38 boeken verder; variërend van AVI-boeken en soms ook historische romans. Gemiddeld doe ik ongeveer drie maanden over een boek.”
Verschillende schrijfgenres
Sommige schrijvers zijn te herkennen aan het soort boeken wat ze veelal uitgeven. Ineke is heel divers in wat voor soort boeken zij uitgeeft. “Ik heb niet echt één genre waar ik mij aan houd. In werkelijkheid schrijf ik wat ik leuk vind. Over het algemeen is er altijd spanning in mijn boeken terug te vinden, en geschiedenis vind ik ook altijd leuk om over te schrijven. Denk hierbij aan de watersnoodramp, de prehistorie en een aantal romans over de hongersnood in Ierland. Ook heb ik vijf boeken over turnen geschreven. Het kan over van alles zijn, hoewel de meeste uitgevers graag willen weten over wat voor genres je over het algemeen schrijft.”
Over een van haar recentste boeken kan ze vertellen wat voor soort boek het is. “Een bos vol confetti is een boek over theaterlezen: theaterlezen over de natuur. Theaterlezen is een vorm van lezen waarbij alle verhalen uit dialogen bestaan. Dit boek heb ik geschreven samen met mijn collega Marlies Verhelst. We hebben allebei tien verhalen en vijf moppen geschreven met het thema natuurlijk, omdat dat het thema is van de Kinderboekenweek van 2022. Het leuke daarvan is dat je ook kinderen bereikt die lezen lastig vinden. Je kan deze kinderen een boek geven en met elkaar oefenen met lezen. Dan krijg je dus kinderen die deze tekst gaan oefenen en vier keer lezen. Ze willen immers voor de klas staan en het goed doen, en leren daardoor goed te lezen. Optreden voor de klas geeft een extra kracht aan het feit dat ze lezen leuk gaan vinden.”
Ineke haar advies aan potentiële schrijvers
Het is wat; 39 boeken uitbrengen! Wat zou Ineke met zoveel talent en ervaring andere potentiële schrijvers voor adviezen meegeven? “Wat ik kan zeggen is: doe mee aan wedstrijden. Daar kan je echt heel veel schrijfervaringen meer opdoen. Wees ook niet te snel tevreden. Als je denkt dat het verhaal goed is, lees het minstens nog drie keer door. Wat ook belangrijk is, is niet te wachten op inspiratie maar gewoon aan de slag te gaan. Als je deze drie punten goed kan opvolgen, kan er veel moois ontstaan!”
Reactie plaatsen
Reacties