Sandra Westerkamp; zowel in de journalistiek als dans een exponentieel talent!

Gepubliceerd op 16 december 2021 om 08:30

Als sinds haar tienerjaren wist Sandra Westerkamp het: de journalistiek tegemoet gaan. Momenteel is ze tekstschrijver, en daar tussen hield ze zich veel bezig met dans. Ze is zowel choreografe als cheerleader geweest. “Ik hoop vooral ook een cheerleader in het leven te zijn,” vertelt Sandra. “Dat is voor mij het belangrijkste; dat je in het leven staat door het uitstralen van enthousiasme en passie. Op deze manier geef ik mijn leven graag vorm.” Een prachtige benadering, en daarmee schittert zij in alle opzichten en geeft ze alles wat ze van dichtbij meemaakt glans!

Een grote inspiratiebron: haar vader

Sandra’s vader zat in de journalistiek. Een mooi voorbeeld voor Sandra om naar op te kijken. “Mijn vader is journalist geweest bij de Joepie,” vertelt ze. “Dat was een soort Belgisch-Nederlandse hitkrant waarin hij dan hele leuke verhalen schreef en dan met een aantal artiesten een band had. Hij haalde ze dan op vanaf Schiphol en hij liet ze van alles zien. Hij was bevriend met Henny Huisman, daar heb ik nog leuke jeugdfoto’s van dat hij bij ons over de vloer kwam.

Uiteraard is mijn vader mijn grootste inspiratiebron. Hij heeft mij altijd gestimuleerd om veel te reizen en veel te ontdekken, zolang ik maar vaak contact opnam. Het gaf mij een heel fijn gevoel om mij daarin vrijheid te geven, en ik denk dat zoiets mij ook gevormd heeft tot wat ik nu ben en uitstraal.”

Van de HAVO naar Amerika

Diverse inspiraties hebben ervoor gezorgd dat Sandra al gauw wist wat ze wilde doen. Haar traject wist ze al gauw af te leggen, en dat is enorm knap op zo’n jonge leeftijd. Wij keken als gezin graag naar Superman, en Lois Lane was mijn grote voorbeeld,” aldus Sandra. “Zij werkte ook bij de krant, en dat zag ik mijzelf later ook doen. Op de basisschool wist nog niemand wat hij of zij later wilde worden. Ik wist dat wel, en tussen de antwoorden als ‘juffrouw’ of ‘politieman’ door zei ik dat ik journalist wilde worden. Daar was ik heel stellig in, en heb eigenlijk nooit gedacht aan wat anders. Na mijn basisschool ging ik naar de HAVO om vervolgens op de Hogeschool Utrecht journalistiek te studeren. Op mijn 21e was ik afgestudeerd, en heb ik een hele leuke studieperiode gehad. Een deel van mijn studie heb ik doorgebracht bij Ohio University. Daar hadden ze The School of Scripps, en dat is een goed aangeschreven school in Amerika. Het was heel fantastisch daar! Echter, daar was ik aan de andere kant ook aan het twijfelen of dit het wel echt was voor mij. Ik kwam daar achter dat journalistiek ook een kantoorbaan is, met veel telefonische interviews. Van mijn 10e tot mijn 21e wist ik het doorgaans.”

Bijzondere tijd in Amerika

Veel studenten ambiëren een studieperiode in het buitenland. Zoals gezegd ging ook Sandra deze uitdaging aan. Een bijzondere ervaring mag gezegd worden! “Een aantal studenten gingen naar Spanje of Zuid-Afrika, maar ik wilde naar Amerika gaan. Ik ben naar Ohio University gegaan. Het is een kleine Universiteit, maar er wonen wel ongeveer 20.000 mensen en er zijn enorm veel sportfaciliteiten! Ik heb daar echt met volle teugen genoten. De materie van alle vakken heb ik ook goed tot mij kunnen nemen.”

Het schrijven van teksten voor bedrijven

Waar houdt Sandra zich zoal mee bezig? Met iets waar veel bedrijven baat bij hebben: het schrijven van prachtige teksten. “Na de geboorte van mijn eerste zoon ben ik mij als tekstschrijver gaan aanbieden. Veel bedrijven hebben behoefte aan teksten schrijven en alle communicatieve uitingen; teksten voor op nieuwsbrieven, de website en social media content. Wat ik nu doe is voor verschillende bedrijven zulke teksten schrijven en uitwerken. De variatie daarin vind ik heel erg leuk. Ik kan hierdoor in diverse werelden duiken, en alle informatie kan ik vergaren middels interviews. Door allerlei andere factoren krijg je steeds meer inspiratie en ingevingen voor nieuwe ideeën. Zoiets ligt dicht bij mij, en je hoort tegelijkertijd hele mooie en bijzondere verhalen van andere mensen. Mensen zijn mooi vind ik, en overal zijn mensen met mooie verhalen. Dat gegeven vind ik echt prachtig!”

Sandra haar stijl van schrijven

Nu zijn we toch wel benieuwd op welke manier Sandra haar interviews afneemt voor het maken van een mooie tekst. Heeft ze altijd één methode aangeleerd of is dat gaandeweg veranderd? “Tijdens mijn studie neem je zoveel interviews af. De vragen die je stelt is altijd een leidraad, maar in feite wil je altijd iemand zijn verhaal laten vertellen. Voornamelijk om het gesprek in goede banen te leiden en om niet teveel af te wijken. Vaak ging ik op in gesprekken van anderen waardoor ik mij later realiseerde dat er veel vragen die ik had niet eens waren gesteld. Ik heb geleerd om juist waarde te hechten aan de verhalen die werden verteld.”

Een andere fantastische eigenschap van haar: dansen

Bij Apollo Amsterdam en de All Stars Cheerleaders is Sandra cheerleader geweest. Daarnaast is ze ook choreografe geweest. Dans is haar passie, en die is ze een lange tijd gaan naleven. “Vroeger leek het mij altijd leuk om beroemd te worden,” beaamt Sandra. “Als tiener heb ik zanglessen gevolgd en aan talentenjachten meegedaan. De danswereld heeft mij daarin altijd aangetrokken, en het gaf mij altijd een heel goed gevoel. Ik hou van muziek en dansen, en daar wilde ik in verder. Als kind heb ik aan (jazz)ballet gedaan, en aan andere dansgenres. Op mijn 17e heb ik in een semiprofessionele musical gespeeld in zuidwest Brabant; Jozef. Marc Laureys was de regisseur, en drie keer in de week heb ik daarmee gewerkt.”

Het is niet niks; drie keer in de week werken aan een mooi project. Sandra heeft zoiets ook op een mooie manier ervaren. “Met een hele groep aan iets werken vond ik zo’n mooi proces. Het was echt fantastisch om op het podium te staan met een volle zaal! Zoiets moet je gedaan hebben om te weten hoe het voelt. Als je met kunst bezig bent, ben je met een collectief bezig; samen iets aan het maken. Mijn leerlingen zei ik altijd als ze podiumangst hadden; wat je aan het doen bent is een dienend beroep. Daarmee bedoel ik iets geven aan het publiek. Hierdoor moet je jezelf weghalen en performen voor het publiek. Gebruik je talent om het publiek mee te nemen naar een mooie wereld. Die insteek was vooral bij kinderen belangrijk om mee te geven.

Van een choreograaf kreeg ik een folder van een dansacademie. Op dat moment vroeg ik mij af of zoiets mogelijk is, en hoe zoiets voor mij zou zijn. Na mijn opleiding journalistiek ben ik begonnen aan een zaterdagopleiding aan de dansacademie. Zodoende ben ik in het danswereldje terechtgekomen. Dat heb ik 12 jaar gedaan, ook dansles gegeven. Ik wilde graag mijn passie volgen en wilden weten hoe het was om mijzelf op deze manier te profileren. Dat heb ik echt met heel veel plezier gedaan!”

We weten dat Sandra als journalist is geïnspireerd door haar vader en Lois Lane. Zijn er nog anderen elementen geweest die haar inspiratie hebben gegeven? “Dirty Dancing is echt helemaal mijn film! Dat gevoel wat die film mij geeft, raakt mij enorm: de goede muziek in het dansen en de vrijheid die gevoeld wordt. Een andere favoriete film is The Bodyguard met Whitney Houston: mijn favoriete zangeres. I will always love you is mijn favoriete nummer, iets wat ik bijna niet kan horen want dat raakt mij enorm.”

Sandra als cheerleader

Sandra is veelzijdig, ook binnen dans. Als cheerleader heeft ze het publiek in dat opzicht altijd wat moois kunnen geven. “Het was geweldig om bij de All Stars Cheerleaders aan de slag te gaan! Cheerdance houdt een mooie strakke manier van dans in, en dat was voor mij vrij nieuw op dat moment. Er moet sprake zijn van een hoge mate aan performing, en die combinatie met dans maakte het een lastige maar mooie combinatie. Als je al die snelle moves en pasjes goed hebt, is zoiets een hele mooie ervaring. Je bent altijd heel moe en voldaan! We zijn op diverse bijzondere locaties geweest, en daar ontmoet je leuke mensen. Het was heel leuk, om in dat opzicht ook meer binnen dans te ontdekken.

Bij Apollo Amsterdam was het wat anders dan bij de All Stars Cheerleaders. Onder leiding van Emeline Welzijn kwam er een mooi geheel tot stand, en een hele leuke tijd om zo bij de wedstrijden voor een mooi entertainment te zorgen!”

SanWrite; voor allerlei prachtige teksten!

Na haar ervaring als cheerleader is Sandra weer volop verdergegaan als tekstschrijver. In dat opzicht zocht ze naar een mooie naam voor een eigen bedrijf: SanWrite. “Als freelancer te werken vind ik fijn. Dat is iets wat ik eigenlijk altijd heb gedaan. Na mijn danscarrière was ik opzoek naar wat nieuws, dus na mijn tijd als cheerleader. Ik zocht naar een eigen vorm van creativiteit, en zo kwam ik op SanWrite. SanWrite is mijn bedrijf om tekst en content te creëren voor iedereen die het nodig heeft. Tijdens mijn opleiding journalistiek hadden wij het vak Freelance, en mijn docent zei dat een bedrijf voor het schrijven en creëren van mooie content een mooie aparte naam moet hebben. Ik twijfelde tussen SunWrite, met de Sun als zon, en San als de eerste letters van mijn voornaam. De zon vond ik een positieve benadering, en zelf sta ik altijd voor het positieve.”

Een mooi advies gegeven door Sandra Westerkamp

Sandra heeft zoveel mooie ervaringen opgedaan binnen het schrijven. Wat zou zij anderen met dezelfde doelstellingen voor adviezen kunnen meegeven? “Schrijven is voor mij een vaardigheid. De basis in dat opzicht is goed aan te leren, maar het gaat vooral om ‘doen’, heel veel doen. Door veel feedback op je stukken krijg je meer inzicht. Dat is denk ik het enige waardoor je jezelf en elkaar kan blijven ontwikkelen, in alle opzichten. Dus laat jouw tekst altijd lezen door iemand met wat meer ervaring. Op basis van die feedback kan je alleen maar beter worden.”

Sandra blijft haarzelf profileren en ontwikkelen. Dat heeft haar gevormd tot een prachtige tekstschrijver met ongetwijfeld nog meer prachtige teksten in de toekomst!

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.