Lea Romkes: een krachtig talent in de Nederlandse basketbalwereld

Gepubliceerd op 4 september 2024 om 12:00

Lea Romkes, rechts onderin met nummer 16, begon haar sportieve reis bij Orca's op Urk. Ze is altijd al heel lang geweest, en haar oom zei dat ze eigenlijk wel op basketbal zou moeten gaan. “Het was eigenlijk je plicht dan om dat te doen,” vertelt Lea met een glimlach. Hoewel haar familie meer betrokken was bij andere sporten, zoals volleybal en voetbal, vond Lea haar passie op het basketbalveld. “De agressie en de energie van de sport, dat is echt waar ik voor leef.”

Inspiratie en voorbeelden

Lea haalt haar inspiratie uit grote namen in de basketbalwereld. “Ja, Shaquille O'Neal, die vond ik zo vreselijk gaaf. Dat was echt mijn voorbeeld. Ik dacht ‘zo wil ik ook spelen’,” zegt ze enthousiast. Ook andere spelers zoals Brittney Griner en Emese Hof hebben een blijvende indruk op haar gemaakt. Deze voorbeelden hebben niet alleen haar spel beïnvloed, maar ook haar vastberadenheid en drive om steeds beter te worden.

De weg naar de top

Lea’s talent viel al snel op en leidde haar naar hogere niveaus. Ze begon haar reis op regionaal niveau en groeide door naar landelijke competities. “Als Urks meisje in één keer in de grote wereld belanden, dat was wel eng hoor, maar het motiveerde je zo erg om dan twee keer op een dag te trainen en om alles te geven,” zegt Lea over haar tijd bij Landstede. Hier beleefde ze ook mooie momenten, zoals het winnen van het kampioenschap onder zestien. “Ik heb daar nog een foto van, daar ben ik nog nooit zo blij in mijn leven geweest.”

Bij Landstede speelde Lea met veelbelovende spelers en kreeg ze de kans om zich verder te ontwikkelen. “Ik woonde in een huis met best wel wat 1-op-1 spelers. Toen ik 16 was, ging ik daar wonen. Je moest elke dag 1,5 uur heen en 1,5 uur terug. Op een gegeven moment ben je er klaar mee,” zegt ze. Deze periode leerde haar veel over toewijding en discipline, wat haar hielp om zich te onderscheiden op het veld.

Ervaringen bij Cangeroes en Orange Lions

In 2020 maakte Lea haar debuut op het hoogste niveau met Cangeroes Utrecht. “Ik was altijd wel gewend om met oudere teams mee te doen, dus het voelde nooit heel anders. Toch was het natuurlijk heel gaaf dat je tegen al die mensen mocht spelen,” vertelt ze. Haar prestaties en doorzettingsvermogen brachten haar ook bij de jeugd van Orange Lions. “Dat was natuurlijk heel gaaf om voor je land te spelen. Nog steeds vragen mensen ernaar.”

Het spelen voor Cangeroes gaf haar de kans om zich te meten met de besten in Nederland. “Ik maakte 20 of 30 punten tegen twee hele goede spelers. Dat waren altijd al mijn voorbeelden,” zegt Lea trots. Dit soort prestaties bevestigen haar potentieel en benadrukken haar groei als speler.

Foto rechts: Arjan Kleefsman

Terugkeer naar Orca's

Sinds 2022 is Lea terug bij haar oude club, Orca's. Met haar ervaring en leiderschap heeft ze een grote impact op het team. “Wij willen graag weer de basketbalsport terugbrengen naar Urk,” zegt Lea vastberaden. Onder haar leiding wist Orca's een ongeslagen seizoen neer te zetten. “Ik zeg: wij worden kampioen. Ik ga niet spelen om vijfde te worden. Wij worden gewoon eerste en daar gaan we voor vechten.”

Lea’s terugkeer naar Orca's was niet alleen een sportieve, maar ook een emotionele thuiskomst. “Ik miste dat familiegevoel. Ik kwam weer bij Orca's terug en dacht: dit heb ik even gemist,” vertelt ze. Haar betrokkenheid en passie voor het team zijn duidelijk merkbaar, zowel op als buiten het veld.

Lea is vastberaden om de basketbalsport in Urk en daarbuiten naar nieuwe hoogten te brengen. “Het is mijn doel om de aandacht weer op basketbal te richten. We hebben nu gewoon nodig dat de basketbalsport weer terugkomt naar Urk,” zegt ze. Met haar indrukwekkende prestaties en vastberadenheid is het duidelijk dat Lea een cruciale rol speelt in de toekomst van haar team en de sport in het algemeen.

Lea Romkes is een krachtig voorbeeld van doorzettingsvermogen, talent en passie voor de sport. Met haar sterke wil en inspirerende spel blijft ze een baken voor haar team en een rijzende ster in de Nederlandse basketbalwereld. Haar verhaal is er een van inspiratie en motivatie, een herinnering dat met hard werken en toewijding alles mogelijk is.

Reactie plaatsen

Reacties

Alice Post
een maand geleden

Wat een topper. Talent, teamspirit en passie.

Janneke
een maand geleden

Ze is echt een topper!!!
Mooi geschreven weer vriend