Raaf Roelofsen op weg naar nog meer ontwikkeling

Gepubliceerd op 27 augustus 2024 om 12:00

Raaf Roelofsen komt basketballend uit voor Landstede Hammers in Zwolle. Met een grote passie voor de sport, die hij al sinds zijn negende beoefent, maakt hij indruk op zowel medespelers als coaches. Met al deze elementen; wie weet wat de toekomst hem zal brengen! Photo: FIBA Europe

Een familiegeschiedenis in basketbal

Het is geen verrassing dat Raaf in de wereld van het basketbal terecht is gekomen. “Mijn vader speelt nog steeds basketbal en hij speelde altijd al. Vandaar dat ik ook ben gaan basketballen bij mijn club Sparta Nijkerk, en vanuit daar ook verdergegaan,” vertelt Raaf. Het is duidelijk dat de passie voor de sport in de familie zit, en dit heeft hem geholpen zijn eigen weg te vinden.

Raaf heeft altijd naar grote spelers gekeken voor inspiratie. Natuurlijk is zijn vader een inspiratiebron. “Uiteraard, en de speler waar ik altijd naar heb gekeken is Kyrie Irving. Gewoon hoe hij alles doet; dat vond ik altijd wel heel gaaf,” deelt hij enthousiast. Irvings stijl en prestaties hebben duidelijk een blijvende indruk achtergelaten op Raaf.

De weg naar Landstede Hammers

De stap van een kleine club naar een grote naam zoals Landstede Hammers was niet eenvoudig. “Sparta Nijkerk is een hele kleine club hier, met één onder 14 team. Ze hebben niet echt meerdere teams qua leeftijd. Het is gewoon een klein clubje hier dat voornamelijk in de 4e en 3e klasse speelt,” legt Raaf uit. “Ik ben meteen naar Landstede gegaan vanuit Sparta. Ik speelde toen mee met de onder 14.”

Een grote stap naar nationaal niveau

Het spelen op nationaal niveau was een grote aanpassing voor Raaf. “Als je mocht spelen was het in het begin moeilijk. Je moet wennen aan de intensiteit, aangezien alles beter en sneller is,” herinnert Raaf zich. De intensiteit en het niveau van het spel waren aanzienlijk hoger, maar hij paste zich snel aan.

De impact van de pandemie

De pandemie had een grote invloed op zijn training en spel. “Toen was er natuurlijk geen school, geen trainen en moesten we elke ochtend om acht of negen uur tijdens de corona per Zoom een workout doen, zodat ze konden checken dat je aan het sporten was. Uiteindelijk mochten we later weer buiten trainen,” zegt Raaf. “Toen gingen we veel buiten trainen, en ondanks de uitdagingen bleven we fit en klaar voor de terugkeer naar het veld.”

Opgroeien in de sport

Zijn groei en ontwikkeling in de sport zijn indrukwekkend. Het seizoen dat alle coronamaatregelen werden opgeheven, ontwikkelde Raaf zich sterk. “Dat jaar werd ik captain van het team, en dan moest je op dat moment gewoon verantwoordelijkheid nemen. Dat was een heel goed jaar. Deze verantwoordelijkheid heeft mij geholpen om mijn vaardigheden en leiderschap te ontwikkelen.”

Nationale erkenning en ambities

Raaf werd ook geselecteerd voor het Nederlands onder 16 team, wat een hoogtepunt in zijn jonge carrière was. “Vooral ook omdat we met z'n allen naar Roemenië gingen, en dat alles wat erbij kwam kijken (de hotels, de vliegreis en het spelen tegen andere landen) fantastisch was. Je leert die jongens ook echt goed kennen, en de coach. Coaches Hakim Salem, Serge Boyd en Luiz Lemes hebben mij zoveel bijgeleerd. Dat is gewoon een enorm gave ervaring natuurlijk,” beschrijft hij zijn internationale ervaringen.

3x3 Succes

Naast het traditionele basketbal heeft Raaf ook succes geboekt in de 3x3 variant. “Ik ben twee keer achter elkaar met de 3x3 Tour kampioen geworden. We hadden ons een tijdje geleden in Utrecht gekwalificeerd, en toen in Amsterdam alles gewonnen en kampioen geworden. Het tweede jaar op onder 16 leeftijd, met vrienden van het Nederlandse team, hebben we ook hetzelfde gedaan. Dus dat was ook wel leuk,” deelt hij trots.

Raaf Roelofsen is een jonge atleet met een veelbelovende toekomst. Zijn passie, toewijding en vaardigheden maken hem tot een speler om in de gaten te houden in de komende jaren. Met zijn gedrevenheid en vastberadenheid zal hij ongetwijfeld nog veel meer successen behalen in de wereld van het basketbal.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.