Eline Kasius: een enorme passie voor basketbal

Gepubliceerd op 29 augustus 2024 om 09:00

Eline Kasius begon haar basketbalcarrière al op jonge leeftijd. Geboren en getogen in Barendrecht, speelt ze sinds haar zevende bij CBV Binnenland. “Eén keer per week sporten was gewoon te weinig voor een kind,” vertelt Eline. “Mijn vader stelde voor om basketbal te proberen.” Ze vond basketbal meteen leuk en begon te trainen en spelen in gemixte teams. “Dat was toen al heel erg leuk. Ik heb het heel lang weten te combineren met schaatsen, maar uiteindelijk heb ik het schaatsen laten vallen, want het teamaspect van basketbal paste net iets beter bij mij.” Eline heeft deze zomer besloten te stoppen met basketballen. Dat heeft een feestelijke reden: ze is namelijk in verwachting van haar tweede kindje.

De kracht van teamwork

Wat maakt basketbal precies Eline's passie? Ze vertelde hiervoor al iets over het teamaspect. “Als kind vind je het gewoon leuk om te sporten en gezellig met de meiden te zijn, maar op het moment dat je ouder wordt, is het heel hard werken naar één doel met het team. Het streven naar het beste én naar één doel elk jaar is toch wel iets waarom ik het nu al die tijd wil doen,” legt Eline uit. Haar toewijding en liefde voor het spel zijn duidelijk. “Iedereen zegt hier ook: alle basisvaardigheden hier heb je van Judith van den Adel geleerd; hoe je draait, hoe je een crossover maakt, hoe je verdedigt of hoe je moet passen en snijden,” herinnert ze zich van haar jeugdcoach Judith.

Inspiratie en invloeden

Eline heeft in haar carrière veel geleerd van haar coaches en teamgenoten. “Ik denk dat ik 15 was toen ik op een hoger niveau ging spelen. Lisa van den Adel en ik stapten in en toen werd een team in opbouw een heel goed team,” vertelt ze. Een belangrijke les die ze van Judith leerde, was doorzettingsvermogen en mentaliteit. “Wie reboundt, die wint de wedstrijd; zulke dingen heb ik geleerd. Ook je lay-ups moet je goed kunnen: links, rechts en omhoog, en een andere vorm was niet goed.”

Hoogtepunten en uitdagingen

Eline's carrière kent vele hoogtepunten, waaronder het kampioenschap in 2014. “Het was fantastisch. We hadden daarvoor gewerkt en alles viel op z'n plaats. We konden thuiskampioen worden, en dan merk je dus hoe belangrijk focus is. Je moet het eerst nog spelen,” benadrukt ze.

Een blijvende impact

Ondanks de uitdagingen blijft Eline positief over haar basketbalcarrière. Ze is trots op wat ze heeft bereikt en de balans die ze een lange tijd heeft gehad tussen basketbal en haar persoonlijke leven. “Ik heb een studie, ik heb een baan, ik heb een man en ik heb een kind. Ik ben afgelopen seizoen Nederlands kampioen geworden in de Promotiedivisie, en heb altijd heel veel plezier in basketbal. Voor mij zijn dat echt dingen om trots op te zijn,” zegt ze.

Eline Kasius is een belangrijke speelster geweest voor Binnenland, en een inspiratie voor jongere spelers. Haar verhaal laat zien dat doorzettingsvermogen, liefde voor het spel en de steun van een sterk team en coaches de sleutel zijn tot succes in sport.

Reactie plaatsen

Reacties

Judith van den Adel
2 maanden geleden

Het was echt met groot plezier dat ik Eline in de jeugd de fundamentals van het basketbal heb mogen leten. Voor dit soort pupillen sta je 25 jaar graag voor een team