Lennart Meijland: een leven gewijd aan basketbal

Gepubliceerd op 13 september 2024 om 09:00

Lennart Meijland, een 35-jarige basketbalspeler die komend seizoen naar Landslake Lions in Landsmeer gaat, is een toegewijde sporter met een rijke geschiedenis in de sport. Zijn passie voor basketbal ontstond al op jonge leeftijd. “Mijn buurman Klaas de Bie en mijn buurjongen Timo van Stralen waren de inspiratie om te gaan basketballen. Klaas heeft ook gespeeld in de Promotiedivisie en in de Eerste Divisie en Jeugderedivisie.”

De eerste stappen in basketbal

Lennart begon zijn basketbalcarrière op 11-jarige leeftijd. “Het bleek dat ik iets beter was in basketbal dan in voetbal. Je neemt dan al snel de keuze om te gaan basketballen,” legt hij uit. Hij herinnert zich nog goed zijn jeugdjaren bij Racing Beverwijk. “Ik heb denk ik van mijn 12e tot mijn 17e bij Racing gespeeld. Vervolgens ging ik naar Akrides IJmuiden, omdat ik in de junioren-eredivisie en Promotiedivisie kon spelen.”

Zoals veel jonge sporters keek Lennart op naar professionele spelers. “Vroeger was ik altijd fan van Kevin Durant. Ik volgde hem op high school en college, en toen ging hij vervolgens naar Oklahoma Thunder.”

Trainers die het verschil maakten

Lennart heeft veel geleerd van verschillende trainers tijdens zijn carrière. Erik Zwiers was een goede trainer voor hem. Ook Bas van Riessen en Kees Amema hadden een grote invloed op zijn ontwikkeling. “Later had ik Kees Amema in de Promotiedivisie als trainer. Ik was altijd wel een goede schutter, maar van hem heb ik nog beter leren schieten.”

Hoogtepunten bij Racing Beverwijk

Na een aantal jaren bij andere clubs keerde Meijland terug naar Racing Beverwijk. “We wilden met Racing het plan opstarten om weer in de Eerste Divisie te spelen, wat ze al jaren niet gedaan hadden.” Hij beleefde bijzondere momenten, zoals de finale van de Eerste Divisie. “We kwamen in de finale van de Eerste Divisie, met een onervaren coach en veel jongens die nooit zo hoog hadden gespeeld. We gingen met een bus daar naartoe en er was veel publiek. Het was echt een leuke ervaring.”

Een dynamische basketbalervaring

Naast zijn reguliere basketbalcarrière heeft Meijland ook deelgenomen aan 3x3-basketbalcompetities. “Toen had je al de pro-leagues, met stops in verschillende plaatsen; daar heb ik drie jaar aan meegedaan.” Hij waardeert de dynamiek en de variatie die deze vorm van basketbal biedt. “Het gaat gewoon lekker door; je speelt een wedstrijd, rust even, en dan speel je weer een wedstrijd. Het is heel dynamisch. Het kijken naar de Olympische Spelen is ook iets om naar uit te kijken. Ik geniet echt van het kijken naar het Nederlands team.”

Zijn liefde voor het spel en zijn toewijding aan zijn team blijven de drijvende krachten achter zijn lange en succesvolle carrière. Lennart blijft een belangrijke speler voor de club, een speler die met passie en inzet blijft bijdragen aan de sport. Komend seizoen is Lennart dus te zien bij Landslake Lions in de Eerste Divisie.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.