Rosalie Joustra maakt progressie mogelijkheden waar bij BV Hoofddorp

Gepubliceerd op 12 september 2024 om 16:00

De basketbalsport kent vele talenten, maar sommige spelers hebben iets bijzonders; een mooie vorm van potentie. Rosalie Joustra, 16 jaar en spelend in het onder 18 team van BV Hoofddorp, is zo’n speler. Haar basketbalcarrière begon bij de onder 10 van BV Hoofddorp, toen ze zich voor het eerst op het veld waagde met een bal. Nu zien we een veelbelovende en vastberaden speelster die niet alleen groeit in haar sport, maar ook anderen kan inspireren met haar gedrevenheid en hartelijkheid. Vier jaar geleden benaderden wij van Support by Report haar voor een van de eerste artikelen. Ze was toen 12 jaar, vol enthousiasme en met een lach die niet te missen was. Rosalie heeft in de afgelopen jaren enorme stappen gezet, zowel als basketbalster als in haar persoonlijke ontwikkeling.

Terugkijken met een glimlach

Wanneer Rosalie vertelt over haar tijd bij BV Hoofddorp, is het duidelijk dat ze zich nog altijd verbonden voelt met de weg die ze heeft afgelegd. “Het is echt heel leuk,” begint ze met een brede glimlach. “Alles is zo snel gegaan. Nu geef ik training aan de onder 10, en als ik die kinderen zo klein zie, denk ik echt: ‘Wow, dat was ik tot voor kort ook!’ Nu speel ik alweer in het onder 18 team.” Die weg omhoog is voor Rosalie altijd met vreugde en passie gegaan, iets dat je terugziet in haar liefde voor het spel. Ze haalt kracht uit haar herinneringen aan vroegere tijden, maar kijkt ook vooruit naar wat de toekomst voor haar in petto heeft. “In mijn hoofd stond ik net nog bij onder 12, en nu speel ik ineens in onder 18. Het is bijna onwerkelijk, maar tegelijkertijd voel ik me er helemaal op mijn plek.”

Een zelfverzekerde groei

Het valt direct op dat Rosalie enorm gegroeid is als speler, maar vooral ook als persoon. Ze straalt zelfverzekerdheid en kracht uit, iets wat vier jaar geleden nog in de kiem lag. “Ik ben niet alleen in mijn spel gegroeid, maar ook persoonlijk. Ik heb zoveel mensen leren kennen, zowel binnen als buiten de club, en dat heeft me echt geholpen om zelfverzekerder te worden,” vertelt ze trots.

Het basketbalveld heeft haar geholpen deze groei door te maken. Rosalie heeft niet alleen geleerd om beter te schieten en haar techniek te verfijnen, maar ook om in zichzelf te geloven. “Ik speel sinds kort met lenzen, want daarvoor had ik altijd een bril. Het heeft even geduurd, omdat je pas vanaf je veertiende lenzen mag dragen. Toch, sinds ik lenzen draag, gaat alles zoveel beter. Ik heb veel geoefend en nu voel ik me echt zekerder over mijn spel.”

Haar schot heeft ze nu helemaal onder de knie. “Ik begin van dichtbij en let goed op mijn ellebogen, maar het belangrijkste is dat ik het met plezier doe. Dat maakt het verschil.” Dat plezier straalt ze uit, niet alleen op het veld, maar ook in de rol die ze speelt voor de jongere generatie. Voor Rosalie is basketbal meer dan alleen een spel; het is een passie die ze met veel bewondering deelt voor haar voorbeelden, zowel dichtbij als ver weg. Ze kijkt op naar grote spelers uit de WNBA, en Caitlin Clark is daar een van. “Laatst had Caitlin Clark een triple-double, en dat vond ik echt geweldig om te zien. Ze inspireert me enorm, net als de groei van het damesbasketbal in het algemeen. Er is nu zoveel meer aandacht voor basketbal, met alle bijzondere prestaties die hebben plaatsgevonden. Dat geeft mij ook kracht om door te blijven gaan.”

Rosalie heeft een scherp oog voor de evolutie van het damesbasketbal. Ze is blij om te zien dat er steeds meer waardering komt voor vrouwenbasketbal, en ze voelt zichzelf ook onderdeel van die positieve verandering. “Ik ben trots om deel uit te maken van een tijd waarin het damesbasketbal opbloeit. Het motiveert me om mijn eigen grenzen te verleggen en anderen te inspireren.”

Rosalie heeft een scherp oog voor de evolutie van het damesbasketbal. Ze is blij om te zien dat er steeds meer waardering komt voor het vrouwenbasketbal, en ze voelt zichzelf ook onderdeel van die positieve verandering. “Ik ben trots om deel uit te maken van een tijd waarin het damesbasketbal opbloeit. Het motiveert me om mijn eigen grenzen te verleggen en anderen te inspireren.”

Onder 14: een onvergetelijk moment

Een van de meest gedenkwaardige momenten in Rosalies basketbalcarrière was haar deelname aan de Final Four met het onder 14 team van BV Hoofddorp. Ze blikt terug op deze ervaring met warmte en waardering. “Het was echt een ongelooflijke ervaring,” vertelt ze, zichtbaar geraakt door het moment. “We speelden tegen MBCA Amstelveen, en hoewel we verloren hadden, had niemand vooraf gedacht dat we zo ver zouden komen. Het voelde alsof we iets speciaals hadden bereikt. De tribune zat helemaal vol en iedereen was zo nerveus, maar het was een geweldige ervaring!”

De spanning en emoties van die wedstrijd zijn iets wat Rosalie altijd met zich mee zal dragen. “Het was een belangrijk moment voor ons team en voor mij persoonlijk. Het gaf me het inzicht dat je, ongeacht de druk, altijd moet blijven genieten van het spel en leren van elke ervaring.”

Een nieuwe coach, een nieuw seizoen: klaar om te knallen

Met een nieuw seizoen voor de boeg in het onder 18 team, ziet Rosalie nieuwe kansen en uitdagingen. Voor het eerst in jaren werkt ze onder een nieuwe coach. “We hebben nu een andere coach, Andrea, en ik denk dat iedereen echt gemotiveerd is om dit seizoen te knallen. Het voelt als een nieuwe start, en dat geeft ons team echt energie. We werken nu nog harder, en het is geweldig om te zien hoe iedereen elkaar aanmoedigt.”

Rosalie voelt zich geweldig om deel uit te maken van een team dat zo gedreven is. “Dit jaar voelt anders. Iedereen is gefocust en vastberaden om zichzelf te verbeteren, en dat voel je tijdens elke training. Het is alsof we allemaal samen één doel voor ogen hebben: beter worden en groeien als team.”

Een voorbeeld voor de jeugd

Naast haar eigen successen op het veld, heeft Rosalie een belangrijke nieuwe rol op zich genomen: ze traint nu het onder 10 team van BV Hoofddorp, en probeert haar liefde voor het spel over te brengen op de jongsten. “Ik wil de kinderen vooral plezier laten hebben,” zegt ze met een glimlach. “Voor mij is basketbal altijd een bron van vreugde geweest, en dat wil ik ook aan hen meegeven. Het gaat erom dat ze lol hebben en dat ze voelen waarom basketbal zo’n mooie sport is.”

Rosalie is vastberaden om de basisprincipes van het spel aan haar jonge spelers te leren, maar het plezier blijft altijd op de eerste plaats staan. “Het is zo mooi om te zien hoe ze groeien en zich ontwikkelen, en ik ben blij dat ik daar deel van mag uitmaken.”

Samen met haar teamgenoot en goede vriendin Isabella Knol vormt Rosalie een fantastisch duo; niet alleen als spelers, maar ook als trainers voor de jeugd. “Isabella en ik voelen elkaar goed aan op het veld, en dat komt door de jarenlange samenwerking. We weten precies wanneer de ander gaat insnijden of een screen zet. Dat maakt ons sterk, en dat wil ik ook meegeven aan de kinderen die ik nu train.”

Een stralend toekomst vol vertrouwen

Rosalie Joustra heeft in haar jonge leven al veel bereikt, maar haar reis is nog lang niet ten einde. Met haar vastberadenheid, passie en liefde voor het spel is ze klaar om de volgende stappen in haar carrière te zetten. Of ze nu speelt in het onder 18 team, het eerste damesteam of als coach de jongere generaties begeleidt, één ding is zeker: Rosalie heeft de potentie om enorm te groeien. Wat het meest opvalt aan Rosalie is haar hartelijkheid en haar bescheidenheid, ondanks haar vele successen. Ze blijft gefocust op haar doelen, maar vergeet nooit waarom ze het spel zo leuk vindt. “Ik heb altijd gedroomd van een toekomst in het basketbal, en elke dag kom ik een stapje dichterbij die droom. Voor mij blijft het belangrijkste om het plezier te behouden op het veld. Dat is wat basketbal voor mij zo bijzonder maakt.”

Met deze instelling is Rosalie Joustra niet alleen een belofte voor de toekomst van het Nederlandse basketbal, maar ook een bron van inspiratie voor iedereen die haar pad kruist. Ze is een symbool van groei, zelfvertrouwen en pure liefde voor de sport. Haar toekomst is veelbelovend, en wie haar volgt, kan niet anders dan onder de indruk zijn van haar vastberadenheid en grenzeloze talent. Rosalie Joustra is meer dan een speler; ze is een leider en een voorbeeld voor iedereen die de magie van basketbal wil ontdekken.

Reactie plaatsen

Reacties

Jan Verbeek
een maand geleden

Trots op Rosalie!