Maaike Klein deelt haar prachtige basketbalcarrière

Gepubliceerd op 9 september 2024 om 09:00

Maaike Klein, een basketbalster die uitblinkt in talent, kracht, inspiratie en doorzettingsvermogen, heeft haar passie voor het spel vanaf jonge leeftijd gevolgd. Haar kracht ontstaat uit toewijding, internationale avonturen en een enorme liefde voor de basketbalsport. In seizoen 2021-2022 speelde ze voor het laatst op het hoogste niveau van Nederland, maar dit seizoen komt ze weer in actie namens Den Helder Suns.

Afkomstig uit een basketbalfamilie

Maaikes liefde voor basketbal begon in een sportief gezin. Haar vader, bekend in Den Helder vanwege zijn indrukwekkende dunks ondanks zijn geringe lengte, speelde op hoog niveau. “Mijn vader kon ondanks zijn lengte voortreffelijk dunken. Hij heeft ook met veel bekende spelers op hoog niveau gespeeld,” vertelt Maaike. Haar moeder, oorspronkelijk een handbalster, werd door een scout overtuigd om te gaan basketballen en trainde een zomer lang intensief. “Mijn moeder heeft gehandbald, maar is toen door coach Meindert van Veen gescout. Hij vond dat mijn moeder moest gaan basketballen.”

Maaikes start van haar carrière

Vanaf jonge leeftijd was Maaike betrokken bij basketbal. Haar eerste herinneringen aan basketbal zijn gevuld met plezier en spel, maar ook met bewondering voor de oudere spelers, vooral de dames die op hoog niveau speelden. “Ik was 15 toen ik al bij de dames mee mocht trainen. Dus op zich kijk je dan ook nog tegen je teamgenoten op,” vertelt ze over haar vroege ervaringen. “We moesten toen in een heel klein halletje trainen, en coach Meindert van Veen vertelde dat er een Amerikaanse speelster voor het eerst zou meedoen. Ik was dus 15 jaar, en toen mocht ik even een wedstrijdje met haar sprinten: Cherie Lea was dat, en ik dacht ‘oh die ren ik er wel even uit’. Ik moest tot de middenlijn sprinten en dan weer achteruit terug. Zij kwam op dat moment in volle vaart op mij af.”

Een indrukwekkende jeugdcarrière

Maaikes jeugdcarrière in Den Helder was opmerkelijk succesvol. Ze werd meerdere keren kampioen op verschillende leeftijdsniveaus, soms zelfs in één jaar. “Het is natuurlijk heel speciaal als je kampioen wordt, maar het hoorde bij het type basketbal dat Den Helder destijds speelde,” zegt ze bescheiden. Ze speelde een belangrijke rol in elk team waarin ze zat en haar prestaties werden breed erkend. Op 16-jarige leeftijd maakte Maaike haar debuut in de eredivisie bij het team van Den Helder Suns, destijds bekend als Yellow Bike. Haar overgang naar het hoogste niveau verliep soepel dankzij haar zelfvertrouwen en creatieve spelstijl. “Ik was niet zenuwachtig, ik vond het gewoon prachtig om mee te doen. Met goede speelsters én tegen goede speelsters spelen is toch altijd leuker,” vertelt ze. Dit zelfvertrouwen botste soms met de verwachtingen van haar coaches, maar zorgde er ook voor dat ze zich snel ontwikkelde tot een sleutelspeler. Op haar 18e werd Maaike gekozen als Rookie of the Year, en in 2009 werd Maaike met Yellow Bike Den Helder kampioen van Nederland. “Ja, die laatste game was ook echt onvergetelijk, en daar hebben mensen het nu nog over. Het was echt zo'n gekke game; we stonden 17 punten achter in het laatste kwart en wonnen alsnog. Dat is altijd wel het mooie van play-offs spelen; dat zijn echt andere wedstrijden.”

Internationale avonturen in Israël, Slovenië en Spanje

Na haar successen in Nederland besloot Maaike haar horizon te verbreden en ging ze naar het buitenland. Ze speelde in Israël, Slovenië en Spanje, waar ze haar vaardigheden verder ontwikkelde en nieuwe basketbalstijlen leerde kennen. “In Slovenië speelde ik in twee competities, wat superleuk was. Je hebt zoveel wedstrijden, en je bent echt alleen maar bezig met basketbal. We hadden een talententeam daar, maar echt goede talenten van topniveau,” vertelt ze over haar tijd in Slovenië. Deze buitenlandse avonturen verrijkten niet alleen haar spel, maar ook haar leven. “Ik was blij dat mijn enkels niet gebroken waren na tien minuten,” grapt ze over de intensieve trainingen.

Terug naar Den Helder: een nieuwe uitdaging

Na haar buitenlandse avonturen keerde Maaike terug naar Nederland om opnieuw bij Den Helder te spelen. Dit keer nam ze een leidende rol op zich, wat een nieuwe uitdaging voor haar betekende. “Toen waren ze ook weer bezig met het opnieuw opbouwen van een team. Daar lag ook wel een belangrijke rol voor mij,” legt ze uit. Haar ervaring en leiderschap hielpen het team opnieuw succes te behalen. “Op dat moment was ik gelijk een ervaren speelster, aangezien ik voorheen bij Den Helder nog jong was en in de groei van mijn ontwikkeling zat. Dat was mijn nieuwe positie, als captain, en dat voegde ook meer toe aan mijn spel,” zegt ze over haar rol als captain.

Onvergetelijke momenten en vriendschappen

Maaike heeft veel hoogtepunten gekend in haar carrière, maar ook diepe vriendschappen ontwikkeld. “Basketbal heeft me echt zoveel van de wereld laten zien en gebracht, bijvoorbeeld mijn beste vriendin Karin Kuijt. Als ik niet in het Nederlands team had gespeeld, was er wellicht niet zo’n hechte vriendschap geweest,” deelt ze. Het basketbal heeft haar leven verrijkt en haar de kans gegeven om bijzondere mensen te ontmoeten. “Ik ben ergens in het buitenland echt drie mensen gewoon random tegengekomen vanuit de basketbalwereld, die ook basketbalden bij Jolly Jumpers in Tubbergen. Die ik eigenlijk niet kende, maar dan wel via-via. Dat is ook heel apart, gewoon aan de andere kant van de wereld iemand toevallig tegenkomen.”

Een laatste kampioenschap en afscheid

In 2022, tijdens haar laatste seizoen, werd Maaike opnieuw kampioen met Den Helder. “Dat was echt tof, want ik was voorheen nog een jonkie die uiteindelijk is uitgegroeid tot vandaag de dag. Het team in 2022 klikte enorm, en het viel gewoon allemaal op z'n plaats,” herinnert ze zich. Het kampioenschap was een emotioneel hoogtepunt, vooral omdat ze wist dat het haar laatste seizoen zou zijn. “Dat was ook wel weer iets ‘geks’. Het was ook met corona en we zaten allemaal in een periode van lockdown en mochten weer spelen. Dat maakt het dan ook wel weer extra speciaal,” vertelt Maaike.

De toekomst bij Den Helder Suns

Nu, op haar 34e, bereidt Maaike zich voor om weer deel uit te maken van Den Helder Suns. Ze kijkt uit naar wat de toekomst brengt en is klaar om haar ervaring en passie opnieuw in te zetten voor het team. “Ik ben benieuwd naar komend seizoen, met hopelijk weer mooie momenten om nooit meer te vergeten!”

Maaikes verhaal is een inspiratie voor velen. Haar doorzettingsvermogen, liefde voor het spel en indrukwekkende prestaties maken haar tot een icoon in de Nederlandse basketbalwereld. De komende jaren beloven nog meer hoogtepunten en onvergetelijke momenten, zowel voor haar als voor de fans van Den Helder Suns.

Reactie plaatsen

Reacties

Wendy
een maand geleden

Leuk Maaike!😘

Annelies Beijer-Meereboer
een maand geleden

TOP Maaike, goed dat je terug bent in Den Helder bij de dames Den Helder Suns!