Merlijn Elbers gaat voor een nieuw basketbalavontuur in Zwolle

Gepubliceerd op 30 augustus 2024 om 13:00

Op 19-jarige leeftijd heeft Merlijn Elbers al een indrukwekkende route bewandeld in de basketbalwereld. Geboren in Goes, en momenteel spelend voor Landstede Hammers in Zwolle, combineert hij zijn sportcarrière met een studie hbo-rechten. Toen hij acht jaar was, zag hij op het schoolplein jongens basketballen. Toen dacht hij: ‘dat wil ik ook’. Hij begon dan ook bij de lokale club in zijn woonplaats en maakte al snel de overstap naar een grotere club in Zutphen.

Van Pigeons naar Hanze Stars

De eerste stappen in basketbal waren niet gemakkelijk voor Merlijn. “Ik was het kleinste en dunste jongetje op het veld,” vertelt Merlijn. Toch liet hij zich niet ontmoedigen en bleef volharden. Zijn tijd bij de Pigeons legde de basis voor zijn verdere ontwikkeling. De overstap naar Hanze Stars bracht nieuwe uitdagingen en groeimogelijkheden met zich mee. “In de regio bij ons er waren regionale trainingen. Elke zondagochtend kwamen er veel kinderen op af. Deze trainingen zorgden ervoor dat ik mijn talent verder kon ontwikkelen en klaargestoomd zou worden voor de volgende stap.”

De sprong naar Basketbal Academie Limburg

Zijn tijd bij de Basketbal Academie Limburg  in Weert was een cruciale periode in zijn carrière. “Ik kwam bij BAL in hetzelfde seizoen toen Troy erheen ging. Hij speelde toen nog in de onder 14, en ik was net in het onder 16 team gaan spelen.” De verhuizing naar een gastgezin en het aanpassen aan een nieuwe omgeving waren uitdagingen die hij moest overwinnen. “Dat is nogal een stap geweest; van lekker bij papa en mama wonen en elke week lekker naar Zutphen gereden worden naar zo’n situatie. Naarmate het seizoen vorderde, kwam ik steeds meer op mijn plek. Ook in het onder 16 heb ik meer minuten kunnen maken, en in de finales minuten kunnen maken. Ik ben wel blij met hoe het is gegaan. Coach Koen van Gerwen heeft mij enorm geholpen in mijn tijd in Weert.”

Het debuut bij landstede Hammers

Nu speelt Merlijn bij Landstede Hammers, waar hij zijn vaardigheden verder aanscherpt en op het hoogste niveau in Nederland uitkomt. “Het was heel veel door elkaar heen: spelen en trainen in drie teams: onder 19, heren 2 en in de BNXT League bij heren 1. Af en toe was het drie keer op een dag trainen.”

Zijn debuut in de BNXT League markeert een belangrijk moment in zijn carrière. “Ja, dat was tegen LWD Basket Leeuwarden, en later kwam ik nog in actie tegen Donar. Dat is natuurlijk geweldig!” De samenwerking met coach Jean-Marc Jaumin heeft hem veel gebracht. “Heel leerzaam was het, echt iemand met verstand van basketbal.”

Voor Merlijn is het belangrijk om door te blijven groeien en zichzelf te blijven verbeteren. “Ik hoop in ieder geval dat het tweede team, het promo team helemaal op zich kan liggen. Ook zal ik weer mee gaan doen met het eerste team van de Hammers.”

Met zijn vastberadenheid en doorzettingsvermogen, gecombineerd met de steun van zijn familie en coaches, staat Merlijn aan het begin van een veelbelovende carrière in het Nederlandse basketbal. Zijn verhaal is een inspiratie voor velen die dromen van een toekomst in de sport.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.