Een leven vol basketbal en ambitie: het verhaal van Elke Westhovens

Gepubliceerd op 9 augustus 2024 om 13:00

Elke Westhovens, een toegewijde basketbalster bij BC Cobra's in Schoten-Brasschaat, heeft een passie voor basketbal die diepgeworteld is in haar jeugd. Vanaf haar zevende staat haar leven in het teken van de sport. Haar liefde voor basketbal begon al vroeg. “Ik ben als klein kind altijd mee naar de wedstrijden gegaan, en ben zo in het basketbal terechtgekomen.” Deze vroege kennismaking met de sport legde de basis voor haar toekomst in het basketbal.

De magie van het team

Voor Elke draait basketbal om meer dan alleen het spel; het gaat om de teamgeest en de gezamenlijke doelstellingen. “Ik vind het gewoon heel leuk om te doen, aangezien je met een heel team samen naar één doel streeft. Je probeert daarnaast ook een hele leuke tijd te hebben, wat altijd het geval is,” legt ze uit. Het samenspel en de wederzijdse steun binnen het team zijn voor haar van onschatbare waarde.

Inspiratie en nieuwe doelen

Elke haalt inspiratie uit de prestaties van de Belgian Cats. “Ik dacht natuurlijk wel soms: ‘Wauw, stel je voor dat je daar ooit kunt staan,’” herinnert ze zich. Tegenwoordig ligt haar focus meer op een andere rol binnen het basketbal: het scheidsrechteren. “Sinds dat moment ben ik ook begonnen met fluiten. Ik heb daar mijn groeimogelijkheden gevonden, en het is mijn ambitie geworden,” zegt ze vastberaden.

De weg naar scheidsrechteren

Het fluiten begon voor Elke als een bijverdienste, maar groeide al snel uit tot een serieuze ambitie. “Ik dacht eerst: ik begin met een paar clubwedstrijden fluiten, om een goed begin te maken. Ik heb dat een paar keer gedaan en vond dat echt leuk,” vertelt ze enthousiast. Ze hoopt in de toekomst hogerop te komen als scheidsrechter.

De groei binnen BC Cobra's

Elke's ontwikkeling als speelster is nauw verbonden met haar tijd bij BC Cobra's. “Ik ben begonnen bij BBC Wuustwezel, maar aangezien ze daar geen vrouwenploeg hadden, ben ik overgestapt naar Cobra's. Daar zit ik nu sinds 2013,” legt ze uit. Bij Cobra's heeft ze altijd het plezier in de sport vooropgesteld, ongeacht het niveau waarop ze speelde. Elke beschrijft haar team bij BC Cobra's als een hechte eenheid. “Ik denk dat wij als team heel veel hulp bieden. We zijn ook een doorgroeiteam voor de jeugd,” zegt ze. De onderlinge steun en de positieve mindset zijn volgens haar essentieel, vooral in moeilijke tijden. “We kunnen dertig punten achterstaan en nog steeds voor elkaar vechten,” benadrukt ze.

Inspiratie voor de jeugd

Als ervaren speelster heeft Elke veel geleerd van haar coaches en medespelers. Ze herinnert zich de speciale dames weekenden waarbij de oudere en ervaren speelsters samenkwamen met de jeugd. “Toen ik nog jeugd was, vond ik dat altijd heel inspirerend om die dan ook aan het werk te zien en dergelijke,” zegt ze. Deze ervaringen hebben haar gevormd en geïnspireerd. Elke hoopt dat de successen van de Belgian Cats meer meisjes zullen inspireren om te gaan basketballen. “Ik hoop dat ze het supergoed gaan doen op de Olympische Spelen en dat het dan ook heel veel jonge meisjes inspireert om te beginnen met basketballen,” zegt ze. Ze wil bijdragen aan een omgeving waarin meisjes net zoveel kansen krijgen als jongens en zich zelfverzekerd voelen op het veld.

Reactie plaatsen

Reacties

Lena Lagast
2 maanden geleden

Op en top Elke.
Keep going, LY

Hilde Buffel
2 maanden geleden

Tof Elke ga ervoor

Patrick Geuens
2 maanden geleden

Wauw wat een parcour 🤗

Els
2 maanden geleden

Top Elke.