Bruce de Koning streeft naar een nieuw succesvol seizoen

Gepubliceerd op 17 oktober 2024 om 09:00

Afgelopen seizoen werd Bruce de Koning met Heroes Den Bosch kampioen van Nederland in de onder 12 Eredivisie. Ook is Bruce afgelopen seizoen met zijn team Nederlands kampioen 3x3 onder 12 geworden met zijn team. Met zijn talent en doorzettingsvermogen heeft deze jonge speler, die dit seizoen uitkomt voor Heroes Den Bosch onder 14, al veel bereikt. Hoewel hij nog maar aan het begin van zijn carrière staat, is duidelijk dat Bruce een veelbelovende toekomst heeft als hij zich zo blijft ontwikkelen.

Van voetbal naar basketbal

Bruce's liefde voor basketbal begon op een onverwachte manier. Oorspronkelijk beoefende hij namelijk een andere sport. ‘Ik zat eerst op voetbal, maar dat vond ik niet meer leuk,’ vertelt hij. Het was zijn vader die hem introduceerde in de wereld van basketbal. ‘Mijn vader keek veel basketbal op tv en heeft zelf ook gebasketbald, daardoor raakte ik geïnspireerd en ben ik zelf gaan basketballen.’

Het is in ieder geval duidelijk dat basketbal een belangrijke rol speelde binnen zijn familie, en het duurde niet lang voordat Bruce zelf gek werd op het spel.

De snelheid en dynamiek van basketbal

Wat Bruce zo aantrekt in basketbal, is het karakter van de sport. ‘Het samenspel en de snelheid; dat maakt basketbal voor mij zo leuk,’ legt hij uit. Wanneer hem wordt gevraagd of hij liever vijf tegen vijf of drie tegen drie speelt, is zijn antwoord duidelijk: ‘Ik denk toch wel vijf tegen vijf. In de NBA speelt men ook vijf tegen vijf, daar kijk ik veel naar.’ Voor Bruce is de NBA een grote inspiratiebron, en hij bewondert spelers zoals Steph Curry en LeBron James. Kyrie Irving is ook een van zijn idolen, maar vooral de passie en energie die hij ziet bij zijn helden in de NBA, zijn voor hem een constante motivatie. De droom om zijn idolen in het echt te zien, kwam bijna uit toen hij naar Parijs reisde voor een NBA-wedstrijd. Helaas waren de kaartjes snel uitverkocht. ‘We vonden dat jammer, maar we konden ze wel zien uit het hotel lopen,’ vertelt Bruce. Hoewel hij de wedstrijd zelf niet kon bijwonen, was het zien van zijn helden in levende lijve toch een ervaring om nooit te vergeten.

Zijn begin bij High Five

Voordat Bruce bij Heroes Den Bosch terechtkwam, begon hij zijn basketbalcarrière bij High Five, mede door de aanmoediging van zijn nicht. ‘Mijn nicht vroeg me om te gaan basketballen bij High Five, en dat vond ik leuk,’ herinnert hij zich. Het was een plek waar hij mooie herinneringen opdeed, zoals het moment dat hij winterkampioen werd. ‘We waren winterkampioen en ik kreeg een klein trofee. Daar was ik echt blij mee.’

Een talent dat bloeit bij Heroes Den Bosch

Tijdens zijn tijd bij High Five werd Bruce gevraagd om voor Heroes Den Bosch te komen spelen. Spelen in de Eredivisie in de onder 12 competitie was een geheel nieuwe uitdaging, maar een geweldige ervaring. ‘Het was allemaal nieuw voor me, maar ik vond het fantastisch.’ Zijn prestaties bij Heroes bleven niet onopgemerkt. Vorig jaar speelde hij op landelijk niveau in de onder 12, en hij beschrijft dat seizoen als een prachtige ervaring. ‘Ik had nooit verwacht dat ik zo hoog zou kunnen spelen,’ vertelt hij trots. Het seizoen eindigde met een plek in de Final Four, en Bruce speelde met zijn team zelfs de play-offs om het Nederlands kampioenschap.

Spanning en succes in de finale

De weg naar het kampioenschap was niet gemakkelijk, maar Bruce en zijn team wisten door te dringen tot de finale. ‘We speelden eerst tegen Leiden en wonnen. Daarna speelden we tegen Triple ThreaT, een goed team, maar ook die wedstrijd wonnen we.’ De finale werd gespeeld in Almere, waar Heroes Den Bosch het opnam tegen Rotterdam. Het was een spannende wedstrijd waarin Heroes even achterstond, maar uiteindelijk toch de overwinning behaalde. ‘Nederlands kampioen worden was echt gaaf. Voor veel kinderen is dat een droom, en ik ben blij dat ik dat heb bereikt,’ zegt Bruce met een grote glimlach.

Samen met zijn broer James

Bruce is niet de enige in zijn familie met basketbaltalent. Zijn broer James speelt ook voor Heroes Den Bosch. ‘Vorig seizoen trainde hij mee, maar dit seizoen speelt hij volledig mee in het onder 12 team.’ Hoewel de broers veel op elkaar lijken, hebben ze ieder hun eigen speelstijl. ‘James is een beetje sneaky, hij doet in wedstrijden vaak slimme dingen zoals snijden,’ vertelt Bruce lachend. Toch delen ze dezelfde passie en vastberadenheid om beter te worden.

Vooruitblikken op het seizoen

Nu Bruce bij de onder 14 van Heroes Den Bosch speelt, heeft hij hoge verwachtingen voor het nieuwe seizoen. ‘Mijn doel is gewoon mijn best doen en proberen te winnen,’ zegt hij. Hoewel hij bescheiden blijft over zijn persoonlijke ambities, is het duidelijk dat hij ernaar streeft om het succes van vorig jaar te herhalen. ‘Misschien kunnen we weer een heel mooi einde van het seizoen hebben,’ voegt hij toe.

Met zijn ongeëvenaarde gedrevenheid, passie en winnaarsmentaliteit is Bruce de Koning een speler om in de gaten te houden. Zijn reis in het basketbal is pas net begonnen, maar zijn toekomst ziet er veelbelovend uit. Of hij nu droomt van de NBA of zich richt op nieuwe kampioenschappen met Heroes Den Bosch, één ding is zeker: Bruce de Koning is een naam die we in de toekomst nog vaak zullen horen. ‘Gewoon mijn best doen en proberen te winnen,’ zegt Bruce. En dat is precies wat hij altijd doet, zowel op het veld als daarbuiten.

Reactie plaatsen

Reacties

Guus
11 uur geleden

Je hebt zeker gelijk Bruce is een goede aardige speler hij is nu 2 jaar teamgenoot bij mij en hij is een snelle guard die goed kan dribbelen