Milou de Heus over haar succesvolle stap naar BAL

Gepubliceerd op 15 oktober 2024 om 13:00

Milou de Heus heeft een jaar bij BC Apollo in Amsterdam gebasketbald, waarna zij afgelopen seizoen de overstap heeft gemaakt naar Basketbal Academie Limburg (BAL) in Weert. Van een begin bij Blue Stars in Diemen tot het competitieve Apollo zien we Milou nu een prachtige groei doormaken bij deze mooie academie in Limburg.

Inspiratie en speelstijl

Milou haalt haar inspiratie uit grote namen in het basketbal. “Dennis Rodman is echt een voorbeeld voor mij, en nu als ik kijk naar hoe Hailey Van Lith of Caitlin Clark speelt, dan zijn dat ook wel echt de speelsters die mij inspireren. Ik lig wel iedere wedstrijd sowieso vijf keer op de grond omdat ik duik voor een bal. Ik ben dan net iets te hard aan het rebounden."

Haar start bij Blue Stars

Milou's eerste stappen op het basketbalveld begonnen in Diemen. “Toen ze negen was, begon ze bij Blue Stars. Ik heb daar vier jaar gespeeld,” vertelt Milou. "Ik speelde toen alleen maar met jongens bijna, dus dat is ook wel een stuk harder. Dat vond ik juist heel erg leuk. Het is ook een goed leermoment geweest voor mij, met een sterke basis die ik onder de knie kreeg. Het hield in enorm hard werken, want ik trainde op dat moment twee keer in de week; en dan deed ik eerst anderhalf uur samen met de onder 14 mee en daarna plakte ik er nog anderhalf uur er achteraan.”

De stap naar landelijk niveau bij Apollo

Na vier jaar bij Blue Stars, zette Milou een stap omhoog naar Amsterdam, waar ze haar spel bij Apollo naar een hoger niveau tilde. “Bij Apollo speelde ik heel vaak op de center of de power forward. En bij BAL speel ik nu op de shooting guard of point guard. Dus dat is ook wel een verschil dus,” legt Milou uit. Haar tijd bij Apollo was intens en leerzaam: “Bij Blue Stars was ik nog feller op het veld en zo en dat heb ik ook bij Apollo wel meegenomen.”

Het avontuur in Amerika

Een van de hoogtepunten in Milou’s jonge carrière was haar reis naar Amerika voor een toernooi. “Er waren meer dan 100 velden en je kon heel veel wedstrijden kijken van iedereen. Die hele ervaring was echt speciaal om mee te maken.” De ervaring in Amerika gaf Milou niet alleen een voorproefje van het spelen op een hoger niveau.

Eerste jaar bij BAL

Het eerste jaar bij de Basketbal Academie Limburg was een grote verandering voor Milou. “In het begin was het wel moeilijk, omdat ik gewoon ver weg was van mijn ouders en zo. De dames 1 speelsters waar ik ook samen woonde en de onder 16/18/21 dames hebben mij daar heel erg mee geholpen.” Ondanks de uitdagingen, paste Milou zich snel aan en vond ze haar plek binnen de academie. Met haar ogen gericht op de toekomst, droomt Milou van een professionele basketbalcarrière in het buitenland. “Ik wil uiteindelijk wel naar Amerika gaan om daar collegebasketbal te gaan spelen, en als dat niet kan, dan hier in Europa zijn er natuurlijk ook heel veel mooie teams die op hoog niveau spelen.” Haar ambitie wordt ondersteund door inspirerende gesprekken met ervaren spelers zoals Hennie van Schaik, die haar waardevolle inzichten heeft gegeven over het spelen op college-niveau in Amerika.

Milou de Heus is zonder twijfel een speelster om in de gaten te houden. Haar doorzetting in het spel en talent beloven een veelbelovende toekomst in het basketbal, zowel nationaal als internationaal.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.