Je bent wie je bent; dat is wat dramadocente Marieken Peters uitstraalt en vormgeeft binnen haar werkwijze. Een werkwijze waarin iedereen erbij hoort. Anders zijn maakt niet uit, iedereen is anders en iedereen heeft zijn of haar eigen talent. Met De Toneeltuin zorgt Marieken voor verbinding: zowel verbinden op het gebied van kinderen met elkaar verbinden, maar ook met hun eigen talent verbinden.
Verbinden om uitdagingen te trotseren
Marieken haar benadering voor theater heeft een prachtige betekenis. Met haar doel laat ze anderen meer ontdekken over wat ze zoal kunnen. “Ik heb Cultureel Maatschappelijke Vorming gestudeerd aan de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen, met als hoofdvak drama binnen mijn afstudeerrichting Kunst & Cultuur,” vertelt Marieken. “Het sociale en leergierige element wordt tijdens zo’n studie bij elkaar gebracht, door mensen te faciliteren in hun vrije tijd zodat ze er iets van leren. Denk aan een museum- of filmeducatie. Ik heb drama gehad als middel om mensen te verbinden en uit te dagen om grenzen op een leuke manier te verleggen, door jezelf te verbazen en uit te dagen over wat je zoal kan en wilt trotseren. Ik ben dan ook met doelgroep producties bezig geweest, bijvoorbeeld hoe het is om met mensen met een beperking om te gaan.”
Kinderen spelenderwijs laten samenwerken: je hoort erbij!
Iedereen heeft zijn of haar talent. Vanuit deze vurigheid en overtuiging is Marieken al sinds jaar en dag bezig kinderen te laten groeien en te laten samenwerken op theatraal gebied. “Ik heb negen jaar gewerkt bij Stichting Rock & Rolstoel Producties. Dat is in Arnhem, en ik was daar manager en coördinator. Daar maakten wij muziek- theater- video- en multimediaproducties met mensen met een beperking. Op woensdagmiddag hadden we een musical met kinderen uit de omgeving van RMC Groot Klimmendaal en ook kinderen die daar op zaten; in de revalidatie of het speciaal onderwijs. Deze kinderen kwamen met elkaar in aanraking door theater te maken en musical te oefenen. Als je met elkaar werkt aan een productie dan merk je totaal niet dat de één anders is dan de ander. Je raakt daardoor zo gewoon aan elkaar, en door het maken van een voorstelling breng je op een leuke manier kinderen (al spelend) bij elkaar door te laten samenwerken. Daar hechtte ik veel waarde aan: kinderen overtuigen dat je iets kan!”
Overtuigen dat je iets kan, nou dat lukt haar. Niet alleen met haar talent als docente, maar ook vanwege de manier waarop ze dat laat overbrengen. Dat is 20 jaar geleden al gelukt, en dat is haar met een ander initiatief ook gelukt. “In 2012 moest de stichting vernieuwen in personeel en managers, aangezien er al een tijdje sprake was van een economische crisis. Hierdoor begon ik mijzelf af te vragen wat ik echt enorm leuk zou vinden om te doen. Ik kwam op het idee om kinderen te regisseren en de fantasie te stimuleren; kinderen theaterles te geven. Hierdoor ben ik een pilot gestart om kinderen enthousiast te krijgen, en dat is gelukt! Al meer dan negen jaar ben ik dramadocente en geef ik les op BS de Hazesprong, en heb ik vier eigen cursusgroepen.”
Eigenaar van De Toneeltuin
In 2014 heeft Marieken iets vormgegeven wat geheel van haar zelf is. Ze werd eigenaar van een geheel nieuw initiatief: De Toneeltuin. Ook hier geeft ze mooie voorbeelden over hoe kinderen kunnen groeien, en ook waardoor ze kunnen groeien. “Kinderen fantasie te laten gebruiken vind ik zo belangrijk,” veronderstelt Marieken. “In dramalessen kunnen je gedachten iets creëren wat nog niet bestaat, en wat wel bestaat associëren en verbanden leggen zodat er ook op deze manier nieuwe verbindingen ontstaan. Daardoor zal je probleemoplossend vermogen ook toenemen zodat je obstakels kan vermijden. Met deze rijke fantasieën komen zoveel mooie creaties tot stand die ik zelf niet kan bedenken!”
Veelzijdige ontwikkeling
Recentelijk is Marieken gestart met een opleiding tot kindercoach. Daarmee wil ze meer verdieping krijgen in kinderen die het moeilijker hebben. “Ik heb soms groepen van 15 tot 30 kinderen, en daar zie je soms dat kinderen moeite hebben zichzelf te laten zien en in de weerstand zitten. Het is interessant dat zij door middel van coaching meer uit zichzelf kunnen halen. Ik vind het leuk om kinderen te laten lachen, maar soms is dat niet toerijkend. Hiervoor moet je iets anders bedenken, en daardoor wil ik meer kennis vergaren om kinderen op meerdere manieren te kunnen bereiken.”
Ook zelf bezig als stand-up comedian
Dat is nog niet alles. Marieken is dramadocente, maar is daarnaast ook zelf bezig als stand-up comedian. “Dat is ook keihard werken, maar het feit dat ik ermee bezig ben, vind ik heel leuk. Je merkt direct aan het publiek wat werkt in spel, tekst en timing i en waar je zoal nog kan bijschaven. Je bent nooit te oud om dingen bij te leren en er ook te mogen zijn. Die mindset heeft mij in elk geval zo ver gekregen dat ik het heb durven doen. In Comedy Club Haug in Rotterdam was een van mijn eerste optredens, en afgelopen oktober stond ik in Heerhugowaard in het Cool Comedy Café. Als je onderwijst in het theatervak, vind ik het ook belangrijk dat je er ook zelf mee bezig bent. Dat heet zo mooi ‘practice what you preach’. Dat doe ik er ook bij, waarmee ik op deze manier nog meer kennis kan vergaren in wat ik doe.”
Dit soort initiatieven wat Marieken uit, vormgeeft en volmondig veronderstelt zijn prachtig. Marieken doorziet talent; talent in kinderen en weet dat talent naar boven te halen. Haar eigen talent is daardoor ook zichtbaar en laat haar op een geweldige manier floreren; zowel voor de ontwikkeling van kinderen als van haarzelf!
Reactie plaatsen
Reacties
Jaaa!! Werveltastisch!