Rosalie Custers gaat een fantastische theatertoekomst tegemoet

Gepubliceerd op 21 september 2024 om 11:00

Rosalie Custers, een opkomende cabaretier en theatermaker, bereikte op 16 juni 2024 een belangrijke mijlpaal: ze studeerde af aan de Koningstheateracademie in 's-Hertogenbosch. Sindsdien is ze vastbesloten om de wereld een beetje liever te maken door middel van haar theaterstukken en cabaretoptredens. Haar afstudeervoorstelling VAAS vormde de eerste stap in een veelbelovende carrière, en dit avontuur is nog maar net begonnen. Foto: Superformosa

Terugkijken op het stadscomedian-schap

Een hoogtepunt in Rosalie's carrière is haar verkiezing tot stadscomedian van Antwerpen. “Dat is echt een geweldige springplank geweest,” zegt ze enthousiast. Door deze titel kreeg ze de kans om in de prestigieuze Arenberg schouwburg in Antwerpen op te treden, wat voor haar een droom was die uitkwam. “Ik heb daar mensen leren kennen die nu naar mijn voorstelling komen kijken. Dat is gewoon fantastisch,” vertelt ze. Ze voelt zich dankbaar voor de mogelijkheden die het stadscomedian-schap haar heeft geboden en ziet het als een belangrijke stap in haar carrière.

Het afstudeerproces vol emoties

“Ik heb de hele tijd niet goed beseft dat ik alles aan het doen was,” vertelt Rosalie over het afstudeerproces. De tijd leek sneller te gaan dan ooit, en voor ze het wist, stond ze op 16 juni 2024 haar voorstelling te spelen. “Dat laatste jaar ging ineens zo snel. Ik heb een half jaar woordkunst gedaan in Antwerpen als onderdeel van een minor. Dat was ook heel leuk, maar ging zo voorbij. Voor ik het wist, speelde ik mijn afstudeervoorstelling.” Ondanks de snelheid waarmee alles verliep, kijkt Rosalie met trots en verwondering terug op deze periode. Het was een hectische tijd, waarin alles even belangrijk leek te zijn: van de laatste lessen tot het creëren van haar voorstelling.

VAAS: over de schoonheid van zwijgen

Rosalie's afstudeervoorstelling, getiteld VAAS, gaat over iets wat ze zelf omschrijft als ‘een zwijgcultuur’. “In Vlaanderen wordt er vaak niet over dingen gepraat,” legt ze uit, “vanuit het idee dat, als je niets doet, je ook niets verkeerd kunt doen. Het is een cultuur van zwijgen, waarbij mensen vermijden bepaalde onderwerpen aan te kaarten, uit angst iets verkeerds te zeggen.” Dit concept heeft Rosalie onderzocht en uitgewerkt in haar voorstelling, waarbij ze zowel de lelijke als de mooie kanten van het zwijgen belicht.

In VAAS onderzoekt ze thema's die haar persoonlijk raken, zoals het stilzwijgen binnen families en gemeenschappen. “Ik heb familieleden en vrienden die ik zonder woorden kan begrijpen, en dat is iets heel krachtigs en moois,” zegt ze. Toch erkent ze ook dat het ontbreken van woorden vaak ruimte laat voor onbegrip en gemiste kansen. De balans tussen deze twee aspecten vormt het hart van VAAS: het mooie in het zwijgen vinden, maar ook de noodzaak erkennen om soms juist wél te spreken.

De uitdaging van het kwetsbaar opstellen

Tijdens het creëren van haar voorstelling kwam Rosalie voor persoonlijke uitdagingen te staan. Ze ontdekte dat ze zelf ook vaak liever zwijgt. “Het is makkelijk om te zeggen dat iedereen zwijgt over dingen, en dat dat vervelend is. Echter, ik doe dat ook. De vraag is waarom ik dat doe en hoe ik daar zelf aan kan bijdragen om die drempel voor anderen te verlagen,” vertelt ze openhartig. Voor Rosalie was het een zoektocht om zich tijdens de voorstelling kwetsbaar op te stellen. Ze wilde niet enkel de buitenwereld bekritiseren, maar ook zichzelf betrekken in het verhaal. Het bracht haar tot een diepere reflectie over angst en voorzichtigheid. “Misschien moet ik eerst kijken hoe ik zelf minder bang kan zijn, zodat ik die angsten wél kan uitspreken,” zegt ze.

De toekomst als cabaretier: groeien en nieuwe avonturen

Nu Rosalie is afgestudeerd, staat ze aan het begin van haar professionele carrière als cabaretier. “Mijn voorstelling VAAS duurt nu nog maar een uur, wat nog kort is voor een avondvullende voorstelling,” vertelt ze. Daarom is haar plan om in het komende seizoen haar voorstelling verder uit te breiden en nieuw materiaal toe te voegen. “Ik wil dit seizoen gebruiken om mijn voorstelling verder uit te bouwen en iemand te vinden die me kan helpen het te verkopen.” Rosalie hoopt in het volgende theaterseizoen haar show te kunnen presenteren aan een breder publiek. Ondertussen zal ze try-outs blijven doen, onder andere in huiskamers, om haar materiaal te verfijnen.

Hoewel ze zich volledig wil richten op haar carrière als cabaretier, houdt Rosalie de deur open voor andere creatieve projecten. Ze geniet van de samenwerking met anderen en wil dit blijven doen. “Ik wil heel graag cabaretier worden, maar ik wil ook graag met andere mensen blijven samenwerken en verschillende projecten doen,” zegt ze. Haar tijd op theaterfestivals, zoals het Boulevard Festival in Den Bosch, waar ze met haar klasgenoten een eigen tent mocht runnen en programmeren, heeft haar hierin geïnspireerd.

Verbondenheid met haar klasgenoten

Een van de aspecten die Rosalie het meest zal missen van haar tijd aan de Koningstheateracademie is de hechte band met haar medestudenten. “Voor mij was dat echt magisch,” zegt ze over de verbondenheid met haar klasgenoten, vooral in het laatste jaar. “We kwamen vaak samen in de kantine om te werken of gewoon even te balen van hoe heftig alles was, maar als iemand ineens zei: 'Ik snap nu de boog van mijn voorstelling!' dan was iedereen direct enthousiast.” Het was een bijzondere ervaring om omringd te zijn door mensen die dezelfde passie voor theater deelden. Dit collectieve gevoel van verbondenheid zal ze koesteren, zelfs nu hun wegen zich na het afstuderen beginnen te scheiden.

Het publiek: een hartverwarmende ervaring

Rosalie's afstudeervoorstelling werd door haar publiek met open armen ontvangen. “Er waren honderd mensen die speciaal voor mij naar de voorstelling kwamen,” herinnert ze zich. “Dat was een van de mooiste avonden van mijn leven. Ik had pijn in mijn kaken van het lachen, zo gelukkig was ik.” Ook haar familie, die een centrale rol speelt in haar voorstelling, reageerde positief. “Ze waren heel lief en konden goed lachen om de scènes over onze familie,” zegt ze. De voorstelling heeft zelfs wat deuren geopend voor meer openheid binnen haar familie. “Er is nu meer ruimte om soms dingen wél te zeggen, omdat we ons bewust zijn van hoe vaak we dingen niet zeggen.”

Een fantastische toekomst

Rosalie Custers is een cabaretier met een missie. Haar voorstelling VAAS belicht belangrijke thema's op een gevoelige en kwetsbare manier, en haar vastberadenheid om te blijven groeien en nieuwe avonturen aan te gaan is inspirerend. Met haar passie, humor en diepe inzicht in de menselijke emotie, lijkt Rosalie klaar om de wereld niet alleen te entertainen, maar ook een beetje liever te maken.

Haar toekomst is veelbelovend, en als het aan Rosalie ligt, zullen haar dromen werkelijkheid worden. Zoals ze zelf zegt: “Ik wil gewoon altijd van alles blijven doen. Ik wil niet één ding, ik wil gewoon graag veel doen.” Met de liefde, steun en bewondering van haar publiek, vrienden en familie, is dat precies wat ze zal doen.

Reactie plaatsen

Reacties

Nelly Beks
4 maanden geleden

Rozalie jij bent een van mijn kleinkinderen waar ik apetrotrots op ben.Jij gaat het zeker goeddoen.
Moek wenst u alle succes.