Andrea Noske bereikt veel moois middels haar doorzettingsvermogen

Gepubliceerd op 10 augustus 2021 om 13:00

Je weet wat ze vaak zeggen: hard work pays off. Dat is bij Andrea Noske absoluut het geval! Vroeger trad ze al veel op, en later ging ze genieten van het leven door middel van veel feesten. Dat maakte niet dat ze stilstond, integendeel. Ze heeft haar opleiding afgerond, doet veel binnen theater en is ook gaan schrijven voor televisie. Dit maakt Andrea enorm veelzijdig, en we gaan er nader op in waarom. Foto: Natasja Noordervliet

Haarzelf gebleven

Je ziet het gebeuren dat men een zware studie kiest, en zich naderhand afvraagt of dit het wel is. Andrea overkwam hetzelfde, maar is goed bij haarzelf nagegaan wat ze precies wilde. Dat pakte goed uit. “Vroeger was ik een party-animal, maar op een gegeven moment besloot ik om bedrijfseconomie te studeren,” vertelt Andrea. “Mijn ouders zeiden altijd als ik ergens voor wil gaan dat ik het beste daaruit moet halen, zo niet de beste zijn. Dus dat feesten had ik aan de kant geschoven en daarna had ik vaak de hoogste cijfers van de klas. Nadat ik was afgestudeerd kwam ik in verschillende banen terecht. Na een tijdje dacht ik ‘geld is leuk, maar ben ik dit?’ Het antwoord daarop was nee, dus ben ik daarna begonnen met het volgen van comedy en kleinkunstcursussen. Toen werkte ik nog wel, maar ondertussen droomde ik over een andere toekomst. Ook trad ik al af en toe op met een korte zelfgeschreven act van 5 à 10 minuten. Vaak op het moment dat ik het podium op kwam, begonnen mensen altijd enorm te lachen. Na afloop vroegen mensen wanneer mijn avondvullende show zou zijn. Op dat moment zat ik totaal niet te denken aan een avondvullende show, maar zette dit mij wel aan het denken om verder te gaan in het theater.”

De bevlogenheid straalt er van af bij Andrea op het podium! Foto: Jennifer van den Bosch

Hard werken zit in Andrea’s bloed. Overigens niet alleen bij haar. “Mijn vader is een harde werker. Ik ben altijd opgevoed met als ik iets wil doen dat ik daar de beste in moet zijn. Mijn opa was een wereldberoemde violist. Ik kom uit een familie waar iedereen keihard gaat voor zijn dromen en doelstellingen. Dat zit ook in mijn genen. Ik kan niet stilzitten, keihard werken vind ik niet erg.”

Altijd gedreven tot het uiterste! Foto: Natasja Noordervliet

Voor het eerst als violiste op het podium

Andrea haar podiumervaring kwam al op jonge leeftijd tot stand. Een behoorlijke stap, en gedurfd. “Ik was zes jaar toen ik voor het eerst op het podium stond, met mijn viooltje in theater Pepijn in Den Haag. We mochten om de beurt een aantal liedjes spelen. Op dat moment dacht ik nog echt na over hoeveel mensen er aanwezig waren. Natuurlijk was ik een beetje zenuwachtig omdat mijn opa in de zaal was. Ik had een keer een stukje voor zijn verjaardag ingestudeerd. Dan hoop je dat zoiets goed uitpakt. Dat deed het ook wel, maar hij gaf mij naderhand enorm veel tips. Natuurlijk is dat goed bedoeld, maar op dat moment voelde het alsof het niet goed genoeg was. Ik wist wel dat hij mij wilde helpen om beter te worden. Sowieso, als er een kleine opkomst is met allemaal bekenden, dan ben ik net wat meer nerveus dan voor een grote zaal onbekenden. Op de basisschool hadden we iedere week op vrijdag een open podium. Ik wilde altijd meedoen, dus ik stond vaak op het podium met mijn viooltje, playbacken of ik las een zelfgeschreven verhaaltje voor. In groep 8 heb ik het boek Koning van Katoren van Jan Terlouw samen met een vriendin herschreven tot onze eindmusical.”

Enorm mooie ontwikkelingen bij Andrea

Van het één kwam het ander. Andrea wilde haarzelf nog meer ontwikkelen, en dat zou leiden tot mooie initiatieven. “Ik vond dat er op dat moment weinig open podia waren, vooral in Den Haag. Tegen een heleboel mensen in de comedy wereld heb ik toen verteld dat ik een open podium zou beginnen. Later heb ik De Haagse Spot opgericht, wat nu een bekend try-out podium is. Daarna ben ik begonnen aan de Paul van Vliet Academie, en onderwijl had ik De Haagse Spot aan iemand anders overgedragen aangezien ik dat er toen niet meer bij kon doen. Zelf presenteren en organiseren vind ik heel leuk, en vroeger was ik ook heel ondernemend. Zo heb ik voor kinderen uit de straat ooit de Okidoki-bende opgericht. Daarvoor had ik een clubblad gemaakt waarvoor de kinderen moesten betalen om bij de club te horen. Met de Okidoki-bende gingen we onder andere toneelstukjes opvoeren, radio naspelen en speurtochten uitzetten. Ook in het theater en in mijn bedrijf Puentes Productions ben ik op deze manier ondernemend bezig, op een innoverende manier.”

Diverse voorstellingen gemaakt in verschillende genres

Creatief iets maken; zoals we hierboven gezien hebben is voor Andrea weggelegd. “Met mijn eindvoorstelling op de Paul van Vliet academie deed ik mee aan het Utrechts Cabaretfestival, waarbij ik zowaar in de finale stond en ook won, een week voor mijn afstuderen” aldus Andrea. “Tegenwoordig doe ik nog steeds cabaret. Ik was van plan om met mijn voorstelling van het Utrechts Cabaretfestival veel op te treden, maar ondertussen werd ik met een vriendin gevraagd om een kindervoorstelling voor een rondtrekkend festival in Rotterdam te maken. Dat was heel erg leuk! Mijn oom heeft een muziektheatergroep, Briza, waarmee hij veel voorstellingen voor kinderen maakt. Hij had onze voorstelling gezien en dat vond hij zo leuk! Hij wilde dat wij ook een voorstelling bij hun zouden maken. In het kader van Annie M.G. Schmidt heb ik een voorstelling gemaakt, en toen merkte ik dat ik het heel leuk vond om samen te werken. Daarna volgden vele voorstellingen voor basisscholen.”

Mooie prachtige uitdagingen

Andrea is al veel uitdagingen aangegaan. Ook anno nu blijven nieuwe uitdagingen komen voor haar, op veel verschillende vlakken. “Ik ging 10 masterclasses scenarioschrijven volgen voor televisie. Dat werd gegeven voor Rogier Proper, en dat vond ik heel leuk. Hij was ook naar een voorstelling van mij en een vriendin gaan kijken. Hij stimuleerde mij om niet alleen door te gaan met voorstellingen maken, maar ook voor televisie te gaan schrijven. Later kreeg ik een vriend die meer van het filmen en televisie maken is. Zo werd mijn interesse in theater verlegd naar het beeld, iets wat pas in 2018 tot stand is gekomen. Voor het eerst kreeg ik rol in een film in Havana (Cuba). Nu heb ik, net voordat de coronacrisis begon, met mijn vriend een bedrijf opgericht voor film- en theaterproducties, Puentes Productions. Pas geleden hebben we in Havana onze tweede film opgenomen. Zoals je ziet doe ik echt veel verschillende dingen, en met Noëlle Sakes ben ik nu bezig met het schrijven van een serie. Dat wordt in eerste instantie een web-serie, en dat is in een vergevorderd stadium! Het wordt heel komisch.”

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.