Basketbal Academie Limburg pakt een marge van twee punten tijdens de eerste Final 8 wedstrijd

Gepubliceerd op 30 april 2024 om 16:30

De reguliere competities zijn voorbij, en dat betekent dat in de landelijke eredivisies de strijd om de finale ingaat. De Final 8 kent een systeem waarbij de beste acht teams gaan strijden om de volgende ronde te behalen, en vier teams gaan vervolgens strijden om een plek in de finale. In de vrouwen onder 18 Eredivisie is Basketbal Academie Limburg uit Weert (BAL) als vierde geëindigd, en MBCA Amstelveen op de vijfde plek. Dat betekent dat MBCA de eerste wedstrijd thuis in Amstelveen mag spelen, zodat BAL bij een moeilijke wedstrijd in Amstelveen een week later in eigen huis de kans heeft om een gunstige uitgangspositie te verkrijgen. De Final 8 gaat over twee wedstrijden, en het team met het beste onderling doelsaldo plaatst zich voor de Final Four. In het duel tussen MBCA en BAL had BAL de hele wedstrijd een voorsprong, van zelfs 13 punten in het derde kwart. Toch kwam MBCA terug, ook vanwege de veel gemiste inleggers en vrije worpen van BAL in het vierde kwart. De voorsprong werd zelfs 51-50 voor MBCA, maar BAL herstelde zich en wist uiteindelijk met 58-60 te winnen. Dat betekent dat BAL zaterdagmiddag om 14:00 uur in de tweede wedstrijd deze marge van twee punten moet zien te verdedigen, want wint MBCA met minstens drie punten verschil, dan plaatst de Amstelveense formatie zich voor de Final 4.

De opening is voor de ploeg uit Weert, Basketbal Academie Limburg. Ze zijn nauwkeurig vanaf de vrije worplijn in de eerste paar minuten, en Eva Donker vergroot de voorsprong met een driepunter naar 5-9 voor de bezoekende ploeg. MBCA heeft moeite om open speelsters te vinden, wat resulteert in veel balverlies. Opnieuw is het Donker die effectief naar de basket gaat en tweemaal succesvol afmaakt, waarmee ze al op tien punten in de wedstrijd komt. Via Esra Hurkmans en Donna Sanders vergroot BAL de voorsprong naar tien punten: 9-19. MBCA vindt moeizaam de weg naar het scoren, maar Ivy Panka doorbreekt deze impasse met een score. Desondanks vergroot Maaike van Veen de voorsprong voor de bezoekers naar 11-21.

In het tweede kwart lijdt BAL veel balverlies, wat MBCA benut. Sofie Zuskov verovert de bal en zet Lila van Stein in een goede positie om te scoren. Onder het bord is Adriana Reijnen succesvol met een and-1. BAL ziet MBCA dichterbij komen en beheerst beter het balbezit, waardoor Eva Donker opnieuw scoort en de voorsprong vergroot. Maar opnieuw lijdt BAL balverlies. Marijn Overmars vergroot het verschil naar twaalf punten met een drive, maar dat is de laatste score voor BAL in de eerste helft. Ondanks scores van Panka komt MBCA terug tot zes punten achterstand. Het probleem voor de thuisploeg blijkt uit de vijftien gemiste vrije worpen in de eerste helft. Bij rust behoudt BAL een voorsprong van zes punten: 22-28.

Na rust lijkt BAL zich te hebben herpakt. Zij gaan er opnieuw vandoor via een driepunter, dit keer via Marijn Overmars. MBCA blijft moeite houden met de open speelster zoeken, en bij BAL lukt dat beter getuige de pass op Esra Hurkmans die de stand op 27-40 zet. Op dat moment gaat MBCA een press zetten om BAL opnieuw tot turnovers te dwingen. Ze houden BAL van scoren af, en weten elkaar beter te vinden. Adriana Reijnen is goed voor sterk verweer, en Belle van der Putten pakt een belangrijke aanvallende rebound en verkleint het verschil tot vijf punten: 35-40. MBCA lijkt terug te komen in de wedstrijd. Het is Liv Brouwer die de steal pakt en de drive naar de basket met succes benut. BAL komt in het derde kwart alleen nog tot scoren vanaf de vrije worp lijn, en met een driepunter van Nada Hnassay is het verschil verkleind tot vier punten: 41-45 na het derde kwart.

In de laatste tien minuten zien we welke marge welk team pakt. Gezien de stand heeft het alle waarschijnlijkheid dat de marge niet groot zal zijn. Toch lijkt BAL deze te pakken aangezien Maaike van Veen de laatste tien minuten opent met een driepunter. Nada Hnassay doet iets terug, even als Ranya Hnassay die de drive naar de basket verzilvert. Het verschil is weer verkleint, en BAL lijdt opnieuw veel balverlies. De kant om dichterbij te komen wordt benut als Reijnen onder het bord scoort en Ivy Panka hetzelfde doet: 49-50. Het verschil is minimaal, en BAL mist vervolgens veel vrije worpen. MBCA kan op voorsprong komen, en Lila van Stein verzilvert deze mogelijkheid met een drive naar de basket. De voorsprong is één punt voor MBCA, maar BAL is aan de andere kant goed voor een and-1. Het is Eva Donker die namens haar ploeg de helpende hand is, en de voorsprong weer geeft aan de bezoekers: 51-53. De wens om in Amstelveen een marge te pakken lijkt dichterbij te komen voor de bezoekers. Toch geeft MBCA niet op. Pien Vogelaar staat klaar voor het schot, en die verzilvert ze met succes van haar hand: 53 gelijk. Bij een gelijke stand komt er geen verlenging. De volgende wedstrijd is beslissend voor wie er naar de Final 4 gaat. BAL pakt in elk geval opnieuw een voordelige marge als Donker opnieuw goed is voor een driepunter. Daarmee komt ze op 22 punten, en neemt BAL pakt een grotere voorsprong. MBCA zoekt naar nieuwe kansen, maar ziet Ivy Panka en Lila van Stein met vijf persoonlijke fouten naar de kant gaan. BAL weet de twee vrije worpen wel te verzilveren, en neemt een voorsprong van vijf punten met nog een minuut te gaan. Het is Liv Brouwer die namens MBCA met twee vrije worpen het verschil kan verkleinen. Daarvan gaat er eentje raak, en is het verschil vier punten. BAL kan de marge uitbouwen, maar lijdt balverlies met nog 45 seconden te gaan. Hierdoor kan de marge juist worden verkleind, en dat gebeurt ook via een drive van Adriana Reijnen: 56-58. BAL besluit om een time-out te nemen. Wie weet kunnen ze nog op een voorsprong van vier of vijf punten komen. Er wordt met nog 32 seconden te gaan uitgenomen, en uit deze mogelijkheid is het Marijn Overmars die een voorsprong van vier punten realiseert. Ook MBCA neemt een time-out, want zij willen de marge juist verkleinen. Nada Hnassay gaat voor het schot, maar mist het driepuntsschot. Toch is het Sofie Zuskov die de rebound pakt en een belangrijke inlegger verzilvert: 58-60. Er zijn nog 12 seconden te spelen, maar BAL gooit de bal weg. MBCA heeft nog zeven seconden om gelijk te maken of om een voorsprong van één punt mee te nemen naar Weert. Reijnen gaat voor de gelijkmaker, maar mist. Dat betekent dat BAL een marge van twee punten moet zien te verdedigen in Weert op zaterdag 4 mei, want zij winnen in Amstelveen met 58-60.