Orange Lions verslaan Belgian Lions

Gepubliceerd op 24 juni 2024 om 12:00

Zondagmiddag in Den Haag vond het duel plaats tussen beide Lions, aan Nederlandse en Belgische zijde. Deze oefenwedstrijd was voor zowel coach Arik Shivek van de Orange Lions als voor Dario Gjergja van de Belgian Lions een eerste krachtmeting om nieuwe ideeën en systemen uit te proberen. Daarom werd er ook veel gewisseld tijdens deze wedstrijd. De Belgian Lions speelden snelle aanvalspellen, terwijl het bij de Orange Lions een lange tijd vrij langzaam ging. Een 26-25 stand bij rust was dan ook te kenmerken, waarna de Orange Lions beter in de wedstrijd kwamen in het derde kwart. Een goede aanvalsflow met verdedigende tactieken zorgde ervoor dat de voorsprong niet meer uit handen werd gegeven, waardoor de wedstrijd uiteindelijk met 61-54 eindigde in het voordeel van de Orange Lions. Foto: Eric van der Ende

Het balbezit is voor het Nederlandse team, de Orange Lions. Ze zoeken naar een mogelijkheid, en dat wordt gelijk in de beginfase een driepunter van Terrence Bieshaar, de forward die bij Landstede Hammers een goed seizoen heeft gedraaid. Een nieuwe kans doet zich voor bij de Lions, maar Marijn Ververs lijdt balverlies. Daar weet Mattias Palinckx aan de andere kant wel raad mee met een dunk. De Orange Lions hebben steeds de kans om tot een goed schot te komen, maar in de aanval wordt er weinig gecreëerd. Veel schoten treffen geen doel. Het snelle aanvalsspel van de Lions heeft succes. Niels de Ridder en Joppe Mennes snijden sterk naar de basket en zorgen voor een 7-10 voorsprong voor de zuiderburen. Verder laten de Orange Lions het niet komen. Menno Dijkstra pakt de rebound en verzilvert alsnog de tweede kans. Zoals gezegd, veel fastbreak kansen worden niet benut door de Lions. Via vrije worpen van Nathan Kuta krijgen we een gelijke stand na het eerste kwart: 12-12.

De bal gaat in de volgende tien minuten snel rond. Boyd van der Vuurst de Vries neemt het driepuntsschot, maar hij mist. Toch is het David N'Guessan die de rebound pakt en uithaalt met een dunk. Even later is er een nieuwe dunk voor de Orange Lions. Het is Kuta die de steal pakt en 17-12 dunkt voor de Nederlandse formatie. Na de time-out van coach Dario Gjergja slaan de Belgian Lions opnieuw toe. Een heel verre driepunter van Niels Van den Eynde zorgt voor verweer. Het verschil blijft gering, en de Belgian Lions gaan opnieuw op snelheid spelen. Jo van Buggenhout gaat naar de ring en weet met een snelle pass Mennes te bereiken die voor 21 gelijk zorgt. Ook zijn de Belgian Lions vrij slordig met het balbezit. Opnieuw wordt de bal weggegooid over de achterlijn. Een van de nieuwe krachten bij de Orange Lions is Dwayne Aristode, een enorm atletisch talent van Brewster Academy. Hij weet na de turnover van België gelijk raad met de driepunter die de Orange Lions wat ruimte geeft, maar de Belgian Lions gaan de snelheid van Jarne Lesuisse inzetten. Het verschil bij rust is hierdoor minimaal in het voordeel van de Orange Lions: 26-25.

Na het laatste antwoord gaan de Belgian Lions gelijk verder na rust. Palinckx en Mennes gaan weer snel naar het bord en zorgen voor een voorsprong voor de Belgen. Lang zal deze voorsprong niet duren. David N'Guessan is goed voor een belangrijke driepunter. Dat is het startsein voor het aanvalsspel van de Orange Lions. Marijn Ververs pakt de steal en bedient met een goede pass N'Guessan die uithaalt met een krachtige dunk: 38-34 voor de Orange Lions. In de volgende aanval is het wederom N'Guessan die zijn inbreng verwezenlijkt. De Belgian Lions beginnen veel aanvallende rebounds te pakken, maar het schot wil niet vallen bij de Belgen. Bij de Orange Lions des te meer. Marijn Ververs gaat sterk naar het bord en vergroot de voorsprong. Mede door dit soort acties gaan de Orange Lions met een 48-40 voorsprong het laatste kwart in.

Bij de Belgian Lions beseffen ze dat het nu moet gebeuren. Niels Van den Eynde weet dat, en opent gelijk met een driepunter. Dat kan een begin zijn van een comeback, maar daar denkt Kai Edwards anders over. Onder het bord is hij sterk genoeg om de voorsprong intact te houden. Ook Menno Dijkstra weet mee te scoren. De Orange Lions hebben een goede flow te pakken, en ondanks een nieuwe driepunter van Van den Eynde, is het Boyd van der Vuurst de Vries die de voorsprong aan Nederlandse zijde vergroot met een driepunter. Het verschil is dan al gemaakt, en ondanks een aantal tegenaanvallen van de Belgian Lions, bepaalt Nathan Kuta via twee vrije worpen de eindstand op 61-54 voor de Orange Lions, die daarmee de opening van de zomercampagne succesvol afsluiten.