Belgian Cats onder 20 wint thriller in de openingswedstrijd van Kroatië, Ruime zege Orange Lions op Roemenië

Gepubliceerd op 7 juli 2024 om 10:00

Het bleef in de laatste minuut spannend tussen de Belgian Cats en Kroatië tijdens de opening van het EK onder 20 in de B-divisie in de Bulgaarse hoofdstad Sofia. Kroatië behield dankzij de vele driepunters de voorsprong, maar in de laatste minuut wisten de Cats de verdediging steeds verder aan te scherpen. Met nog 11 seconden te gaan vond Louann Battiston de ruimte om de overwinning veilig te stellen. Dat lukte, en zodoende wisten de Cats met 69-67 hun eerste overwinning te behalen.

Tussen de Orange Lions en Roemenië was er in deze opening van het EK onder 20 geen twijfel over wie de wedstrijd zou winnen. Vanaf het begin namen de Lions een grote voorsprong en gaven deze niet meer uit handen. Met 39-85 pakten de Lions hun eerste overwinning op dit EK onder 20. Foto's: FIBA Europe

Belgian Cats VU20 VS Kroatië VU20

De Belgian Cats onder 20 treffen meteen een lastige tegenstander: Kroatië. Afgelopen jaar zijn zij vanuit de onder 18 B-divisie gepromoveerd naar de A-divisie. Kortom, dit team kan heel veel. De Belgian Cats beschikken over veel beweeglijk talent en zullen daar hun voordeel mee moeten doen. Kroatië start sterk. Het zijn Nina Novak en Vivien Nejašmić die sterk zijn vanaf de driepuntslijn. In de tegenaanval is het Nastja Claessens die onder het bord wat terugdoet. De Cats willen niet te snel op een grote achterstand komen. Na een goede stop op de Kroatische aanval is Alicia Courthiau goed voor twee vrije worpen. Bovendien gaan de Cats feller verdedigen, getuige het block van Marine Cop op het schot van Nejašmić. Kroatië laat zich ondanks dat niet van de wijs brengen en scoort al de derde driepunter. Het is Valentina Šarić die daarvoor zorgt: 4-11. Er is al een klein gaatje ontstaan, maar Courthiau laat meteen zien dat ze ook kan schieten. Ze voorkomt een grotere achterstand van de Cats, die Kroatië overigens dwingt om lange aanvallen te spelen. De strijd is in de eerste vijf minuten al zichtbaar: Kroatië zoekt en vindt haar snelheid, en de Cats willen verdedigend voorkomen dat Kroatië scoort. Toch is die ploeg slim in het uitlokken van persoonlijke fouten. Zo zijn er al behoorlijk wat vrije worpen benut aan Kroatische kant, maar is het Claessens die de Belgische formatie in het spoor houdt. Na haar jumper is het Renée Denys die Claessens bereikt onder het bord: 11-13, en op dat moment zes punten voor Claessens, die overigens ook afgelopen februari uitkwam voor de hoofdmacht van de Belgian Cats ter kwalificatie voor de Olympische Spelen. De Cats gaan door in de verdediging. Hierdoor is Kroatië zoekende, en Louann Battiston is na de pass van Denys goed voor een jumper. Zoals gezegd; Kroatië is slim in het uitlokken van persoonlijke fouten. Vivien Nejašmić weet daar wel raad mee via een and-1. Zo kenmerkt het kwart zich door snelle aanvallen en een hoge score, zeker als Battiston opnieuw aan het kanon is via een driepunter. Een sterk schot van deze inmiddels ervaren jeugdspeelster van de Belgian Cats: 16-18. Opnieuw wordt het tandem Denys-Battiston gevonden. Met een driepunter minimaliseert Battiston het verschil: 19-20 en acht punten inmiddels voor Louann Battiston. De Cats komen beter in de wedstrijd. Het is Sam Daelemans die naar het bord gaat en daaruit twee vrije worpen cadeau krijgt. De Cats pakken met nog één minuut te gaan de eerste voorsprong: 21-20. Het is een beweeglijk eerste kwart, met veel geslaagde aanvallen over en weer. Ondanks het schot van Noor Devos weet Kroatië nog uit het balverlies van de Cats te scoren. Nina Novak bepaalt het eerste kwart daarmee op 23-24 voor Kroatië, waarin Vivien Nejašmić op tien punten komt.

Het scoren gaat door. De assist van Daelemans op Nora Hucorne zorgt weer voor een voorsprong voor de Cats. De Cats blijven sterk verdedigen en willen de transitie van Kroatië zo goed mogelijk tegenhouden. Dit leidt tot veel gemiste schoten en een snelle uitbraak van de Cats. Echter zijn de Cats niet altijd zuinig met het balbezit, getuige de vele turnovers in de passlijn. Een lange tijd blijft het verschil minimaal, totdat Nejašmić opnieuw goed is voor een driepunter. Dat is een wapenfeit waardoor Kroatië voorlopig overeind blijft. Onder het bord hebben ze het lastiger, dan moet het via de buitenring komen. De turnovers en persoonlijke fouten zijn voorlopig het pijnpunt van de Cats waardoor Kroatië overeind blijft. Er komen weer vrije worpen. Kroatië komt daardoor weer op een voorsprong van drie punten. Na een hoge score in het eerste kwart is het logisch om te bedenken dat zoiets in het tweede kwart niet zal gebeuren. Het feit is dat na ruim vijf minuten de Cats slechts twee punten maken en Kroatië ook slechts vier. Kroatië gaat verder met het bekende wapenfeit: de driepunter. Opnieuw is Nejašmić goed voor een exemplaar: 25-31 voor Kroatië en al 16 punten voor Nejašmić. Het schot wil niet vallen bij de Cats, en bij Kroatië des te meer. Is het niet Nejašmić die de driepunter vindt, dan wel Nika Rodek. Het verschil wordt serieus groter in het voordeel van de Kroaten, en het balverlies van de Cats wordt duur. Kroatië is snel in het switchen in de verdediging. Hierdoor komt er geen zuiver schot aan de zijde van de Cats die daarmee op achterstand staan met 27-36. Op een belangrijk moment komt Claessens onder het bord met een belangrijke tip-in, maar aan de andere kant is het Novak die haar snelheid gebruikt om naar de basket te gaan. Coach Fred Dusart neemt een time-out namens de Cats om iets te kunnen bedenken. In de laatste 20 seconden komt Noor Devos door met een driepunter die de schade wat beperkt bij rust: 32-38 voor Kroatië.

Vlak voor rust was Devos goed voor een driepunter, en gelijk bij het ingaan van de tweede helft is ze goed voor een belangrijke treffer: 35-38. Dat kan een impuls zijn voor de Cats om dichterbij te komen. Nastja Claessens blockt het schot, en Marine Cop minimaliseert het verschil opnieuw onder het bord. Net als aan het begin van het tweede kwart komt Kroatië moeilijk tot scoren. Claessens pakt de steal, en met een treffer kunnen de Cats op voorsprong komen. Met een drive naar de basket zorgt Nina Novak voor de eerste score van Kroatië na rust. Kroatië pakt meteen door. Dorja Žaja gaat naar het bord en verzilvert daarmee de and-1. Het verschil is weer zes punten, en Kroatië lijkt haar vorm weer te herpakken. Noor Devos is wederom goed voor een driepunter, maar Žaja lijkt de leidende rol op zich te nemen gaandeweg het derde kwart. Kroatië lijkt opnieuw uit te lopen als zij wederom het driepuntsschot vinden, maar na het schot van Šarić is het Claessens die hetzelfde doet bij de Cats: 47-50. De openingswedstrijd betreft een duel tussen twee teams die enorm aan elkaar gewaagd zijn. In hoog tempo spelen beide teams sterke aanvallen klaar, gecombineerd met een hoge defensieve intentie. Claessens minimaliseert het verschil opnieuw voor de Cats. Zo blijft het in de laatste anderhalve minuut in het derde kwart uiterst spannend, en is er nog niets van te zeggen. Alicia Courthiau pakt de steal waarbij Nina Novak geblesseerd raakt. Echter kan er nog niet worden afgefloten na het schot van de Cats. Dat komt via diezelfde Courthiau die daarmee voor 51-50 zorgt voor de Cats, maar Novak blijft achter op het veld liggen. Ze wordt naar de kant gehaald, waarbij de hoop is dat het nog goed gaat komen voor de Kroatische schutter. Kroatië mist, en de Cats kunnen verder uitlopen. Claessens dreigt opnieuw met het schot, maar het is Marine Cop die onder het bord voor 53-50 zorgt na het derde kwart. Claessens staat op dat moment op 13 punten en 7 rebounds in de wedstrijd.

Gelijk is het Kroatië dat het laatste kwart opent via een jumper van Lucija Banović, maar Renée Denys antwoordt meteen terug. Diezelfde Denys pakt de rebound, en dat zorgt voor nieuwe kansen voor de Cats om verder uit te lopen. Echter zorgt een loopovertreding ervoor dat dat voorlopig niet doorgaat. Toch houdt de defensie van de Cats stand doordat er meerdere aanvallen van Kroatië onbenut blijven. Nejašmić hebben we al lang niet gezien in de wedstrijd, maar is nu goed voor een minimaal verschil: 57-56 met nog zes minuten te gaan. De turnovers blijven nog altijd een pijnpunt voor de Cats. Kroatië kan weer op voorsprong komen. Nina Novak is weer terug in de wedstrijd, en Nejašmić zorgt voor een nieuwe Kroatische voorsprong dankzij twee vrije worpen. Na acht seconden is de voorsprong alweer voor de Cats na een drive van Courthiau. Het gaat in hoog tempo. Novak laat zien terug te zijn in de wedstrijd, dankzij een belangrijke driepunter voor Kroatië: 59-61, wordt vervolgens 61 gelijk als Courthiau opnieuw de drive naar de basket herhaalt. Bovendien begaat Kroatië meteen een voetfout waardoor de Cats weer in balbezit komen. Coach Iva Borović krijgt het benauwd, en besluit met nog vier minuten te gaan een time-out te nemen. De Cats profiteren van de voetfout. Louann Battiston is goed voor een miraculeuze driepunter die de Cats op 64-61 zet, maar nog voordat je met je ogen kunt knipperen is het Katia Nekic die hetzelfde doet. In de laatste minuut is alles nog mogelijk: bij een stand van 65-66 voor Kroatië. De Cats hebben al een lange tijd geen veldscore verzilverd, en moeten dat in de laatste minuut doen. Nastja Claessens vindt Marine Cop onder het bord, maar zij mist de lay-up. Toch pakt Claessens de aanvallende rebound en weet daaruit te scoren: 67-66 voor de Cats en Claessens komt daarmee op een double-double. Met nog 40 seconden te gaan hebben de Cats de voorsprong te pakken. Kroatië legt opnieuw aan, maar Vivien Nejašmić mist haar kans onder het bord. De Cats kunnen met een volgende aanval de wedstrijd op slot gooien. Het zoeken is naar Nastja Claessens, maar zij neemt met nog veel tijd op de schotklok een snel schot dat er niet in gaat. Daarmee hadden de Cats op een veilige marge kunnen komen, bovendien wordt het nog pijnlijker als Alicia Courthiau haar vijfde persoonlijke fout begaat. Nina Novak mag daardoor op de vrije worplijn plaatsnemen. Zij kan Kroatië met nog 11 seconden te gaan op voorsprong schieten. De eerste vrije worp treft in elk geval doel. Het staat gelijk, en Novak krijgt nog één kans. Deze gaat er echter niet in, en het is Noor Devos die de rebound pakt. Het zoeken is naar een snelle score in de laatste 11 seconden. Opeens ziet Louann Battiston een opening naar de basket, en met een drive naar de basket zorgt ze voor 69-67 voor de Cats met nog 2,7 seconden te gaan. Meteen vlucht coach Iva Borović in een time-out om de laatste mogelijkheid te bespreken. Kroatië gaat op eigen aanvalshelft uitnemen, en gaat dus voor een verlenging met een normale score of voor een overwinning via een driepunter. De bal wordt uitgenomen, en het is Katia Nekic die van heel ver voor de overwinning moet gaan. Het driepuntsschot valt niet, en zodoende winnen de Belgian Cats het eerste duel in het onder 20 EK in de B-divisie. Een heuse thriller wordt met 69-67 afgesloten, met 15 punten voor zowel Louann Battiston als Nastja Claessens.

Een mooie double-double voor Nastja Claessens in deze wedstrijd! Foto: FIBA Europe

Romenië VU20 VS Orange Lions VU20

De Orange Lions willen hun bronzen medaille van vorig jaar verbeteren. In de eerste minuut weten ze in elk geval het schot van de Roemenen twee keer te blokkeren. Toch is het Anisia Puscasu die de eerste score verzilvert. Direct daarna ontstaan er meerdere turnovers bij de Lions, maar Roemenië weet dat niet meteen te benutten. Isa Hooiveld is de eerste die scoort via een vrije worp, waarna Jaleesa Molina ook weet te scoren. De uitbraak van Roemenië is snel. Ana Ivan weet iets terug te doen, en Molina raakt na haar treffer geblesseerd aan het begin van de wedstrijd. Het zit de Lions in de eerste twee minuten nog niet mee. De Lions blijven fel verdedigen, wat leidt tot een turnover bij de Roemenen, maar aan de kant van de Lions komt er eveneens een turnover. Beide teams zijn erg slordig met het balbezit. De turnovers zijn over en weer te bekennen bij beide teams. Via Jasmijn de Ceuninck van Capelle wordt Ilse de Vries gevonden onder het bord die wat terugdoet namens de Lions: 6-5 nog in het voordeel van Roemenië. Ook de volgende aanval heeft succes. Het vertrouwen is op het schot van Milou van Vliet, en met succes. Zo blijven de Lions in het spoor van Roemenië. De Lions gaan door. Roos Warmenhoven wordt gevonden bij de driepuntslijn, en weet met een treffer voor een 8-10 voorsprong te zorgen. Bovendien pakt ze een steal, en is het De Ceuninck van Capelle die met een and-1 doorkomt. De Lions krijgen een opleving, en zien Molina weer terug in de wedstrijd komen. Coach Ioannis Koukos is not amused over het spel van Roemenië en neemt ogenblikkelijk een time-out. Opnieuw levert Roemenië de bal in, en komt er bij de Lions weer een and-1. Milou van Vliet zorgt voor een 8-15 voorsprong voor de Lions, een 0-10 run. De turnovers stapelen zich op bij Roemenië, en de Lions hebben de kans om verder uit te lopen. Dat gebeurt, want Molina schiet één vrije worp raak, waarna Nikki Kleyhorst de aanvalsrebound pakt en scoort. Het verschil is tien punten, en dat worden er elf als Warmenhoven opnieuw goed is voor de driepunter na de Roemeense uitbraak: 10-21. Bovendien staat Roemenië al vroeg op vijf teamfouten. Echter missen de Lions veel vrije worpen. Kleyhorst weet één keer raak te schieten. Het verschil is twaalf punten met nog 1:40 te gaan in het eerste kwart. Nikki Kleyhorst pakt veel rebounds, en dat zorgt er mede voor dat de Lions in scorende positie veel kansen krijgen. Bovendien komt er weer een fout aan de kant van de Roemenen. Opnieuw wordt er één vrije worp benut, deze keer via Phoenix Stotijn. De Lions scoren al 23 punten in negen minuten, en dan is Iris Vennema nog niet in scorende positie te zien. Dat gebeurt wel, ook deze keer via één vrije worp. Voorlopig dicteren de Lions het eerste kwart, getuige het block van Yuna Klamer op de drive van Roemenië. Met nog een halve minuut hebben de Lions een nieuwe kans om verder uit te lopen. Dat lukt via een mooie drive van Stotijn, en zodoende staat het 10-26 voor de Orange Lions na het eerste kwart.

Met verdeelde scores beginnen de Lions het tweede kwart. Roemenië komt tot scoren via een jumper van hun sterspeelster: Ana Ivan. Haar inbreng zorgt ervoor dat Roemenië wat terugdoet. De Lions zijn wat minder zuinig met het balbezit en komen moeilijker tot scoren. Daar maakt Iris Vennema met haar bekende jumper een einde aan, en schiet met precisie de tweepunter raak. Roemenië weet geen raad met het schot, en bij de ploeg van coach Bart Sengers gaat het beter. Iris Vennema passt op de insnijdende Molina die het verschil vergroot. Het gaat de Lions goed af. Milou van Vliet wordt gevonden bij de driepuntslijn, en die weet daar wel raad mee: 12-33. Coach Bart Sengers weet in elk geval de wens te vervullen om dreiging te creëren bij elke speelster. Een belangrijk ingrediënt als je wilt promoveren naar de A-divisie. Keona Douwstra doet eveneens een duit in het zakje met een driepunter namens de Lions. In de laatste minuten voor rust is het schotpercentage bij de Lions wat naar beneden gegaan. De voorsprong wordt niet kleiner, aangezien de verdediging erg strak staat. Puscasu is namens Roemenië nog één keer goed voor een inside score, maar de voorsprong bij rust is 18-40 voor de Lions waarbij de scores goed zijn verdeeld.

Meteen pakken de Lions een steal via Isa Hooiveld, waarna Molina zorgt voor de opening na rust. Ook na rust is de verdediging strak, zo strak dat Roemenië niet tot scoren komt. Ook de Lions komen moeilijker tot scoren, maar het feit dat Roemenië niet scoort houdt de marge groot. Na twee minuten komt er weer een score aan de kant van de Lions. Vanuit de hoek schiet Milou van Vliet de driepunter raak. Het verschil loopt op naar de dertig punten. Een snelle uitbraak van de Lions is kenmerkend gezien hun transitie. Gaandeweg het derde kwart komt Iris Vennema beter in de wedstrijd, gezien haar and-1 en een driepunter na de uitbraak: 21-56. De snelheid van Vennema doet de Lions verder afstand nemen van Roemenië. Het verschil wordt groter en groter. Via het schot van Maria Stanescu wordt het 27-65 na het derde kwart, en hebben de Lions een enorme voorsprong mee te nemen naar het laatste kwart.

Net als in het tweede kwart blijft het scorende spel uit in de eerste minuten van het laatste kwart. Phoenix Stotijn bewijst eveneens te kunnen schieten, en Maud Bastiaansen zorgt met een aanvalsrebound en score voor 28-79. Roemenië blijft missen, en iemand die dat niet doet is Jaleesa Molina. Een ruime overwinning voor de Lions is aanstaande, die zichzelf overigens meer zou mogen belonen met het benutten van vrije worpen. Met 39-85 pakken de Lions de eerste zege van dit onder 20 EK.

De meegereisde fans in Sofia hadden diezelfde dag nog wel een andere Oranje-overwinning te vieren! Foto: FIBA Europe