Belgian Cats onder 20 groepswinnaar op het EK

Gepubliceerd op 8 juli 2024 om 16:30

Ook tegen Griekenland wisten de Belgian Cats te overtuigen. De onder 20 formatie zette in de beginfase direct de toon door met 0-12 voor te komen. Als collectief domineerden de Cats en hebben ze ook de derde wedstrijd op het EK onder 20 in de B-divisie weten af te sluiten. Met een 46-87 overwinning zijn zij de groepswinnaar in hun poule. Foto: FIBA Europe

België heeft de eerste twee wedstrijden gewonnen en wil graag als groepswinnaar de beginfase van het EK afsluiten. Daarvoor moet er gewonnen worden van Griekenland. Gelijk na de tip-off is Alicia Courthiau goed voor de sprint naar de ring en de eerste score. De Belgian Cats zetten een strakke verdediging neer tegen de eerste Griekse aanval. Wellicht zet dat de toon in deze wedstrijd. Het spel krijgt in elk geval een goed vervolg dankzij de driepunter van Nastja Claessens: 0-5. Opnieuw stoppen de Cats de Griekse aanval. Marine Cop is goed voor een mooi block onder de basket. De Cats beginnen echter slordig te worden met het balbezit, getuige de drie turnovers op rij. Dat gebeurt aan de andere kant ook, waardoor Griekenland na 2,5 minuut spelen nog altijd op nul punten staat. Courthiau maakt daar gebruik van met een sprint naar de basket. Haar inbreng vergroot de voorsprong van de Cats, en die kan nog groter worden als er een aanvallende fout wordt gemaakt. De eerste Griekse score laat lang op zich wachten. Aan de andere kant is het Marine Cop die een mooie pass geeft op de insnijdende Noor Devos, de speelster van de driepunters tegen Kroatië en Albanië. De Cats breiden de voorsprong verder uit: 0-9. Ook in deze fase laat Devos zien dat ze kan schieten, en zorgt voor een 0-12 voorsprong na 4,5 minuut spelen. Coach Aikaterini Deli wil daar iets tegenover zetten, en besluit een time-out te nemen. Na de time-out lukt het Griekenland om voor het eerst te scoren. Het is Stavroula Papadaki die er één vrije worp weet in te schieten. Gelijk daarna geeft diezelfde Papadaki een pass op Melina Papazoglou die naar de basket gaat en scoort. De scoreproductie begint op gang te komen bij Griekenland. Ioanna Stefanaki schiet er een driepunter overheen, maar Louann Battiston doet aan de andere kant hetzelfde. Zo blijven de Cats op een voorsprong van rond de tien punten, en die wordt weer groter als Sam Daelemans er een driepunter in schiet. Daelemans was tegen Albanië goed voor 24 punten en 13 steals. Het betreft een behoorlijke double-double, en Griekenland besluit weer een time-out te nemen met nog twee minuten te gaan in het eerste kwart. De Cats staan dan 14 punten voor. Coach Frederic Dusart spoort de Cats aan om gebruik te maken van de klok in de laatste 16 seconden. Devos was al goed voor een tweepunter waardoor ze op zeven punten komt, en via een drive van Nora Hucorne is het verschil al heel groot na het eerste kwart: 6-24.

Gelijk in de volgende tien minuten openen de Cats via een and-1 van Nastja Claessens. Het lastige is hoe je deze samenstelling van de Cats kunt afstoppen. Ze hebben dan Nastja Claessens, dan Noor Devos, Sam Daelemans met het schot of Courthiau in transitie. Kortom, je weet als tegenstander nooit waar je moet beginnen. Noor Devos maakt haar talent als schutter waar met een driepunter, en komt in de dubbele cijfers. Griekenland blijft moeite houden met de defensie van de Cats. De Cats zijn aan de andere kant explosief in de aanval. Een mooie and-1 van Renée Denys tilt het verschil verder op: 7-32. Ook vanaf de vrije worplijn lukt het Griekenland niet om de punten bij elkaar te verzamelen. Na een lange tijd vindt er weer een score plaats aan de kant van Griekenland, en wel via de jumper van Mikela Cooper. Net als Griekenland beter in de wedstrijd begint te komen, is daar Noor Devos die haar derde driepunter erin schiet, en twee jumpers van Renée Denys tillen het verschil op naar 25 punten. Denys is goed voor zes punten op rij waardoor het verschil richting de 30 punten gaat met nog ruim drie minuten te gaan voor rust. Griekenland antwoordt terug via Diamanto Alexia, maar het verschil is al gemaakt. Daelemans en Devos zorgen voor de laatste scores voor rust: 23-47 voor de Cats.

Na rust openen de Cats wederom sterk via de kracht van Claessens. Haar inbreng is fantastisch namens de Belgische formatie. De aanvallen worden zorgvuldig uitgespeeld, en daardoor komen de Cats niet meer in gevaar. Griekenland weet er nog een driepunter in te schieten via Papadaki, maar het verschil is nog altijd 25 punten. De Cats hebben hun routine en ervaring om ook dit derde kwart met een grote voorsprong voort te zetten. Sam Daelemans is goed voor een driepunter, waarna Hucorne de steal pakt en de drive naar de basket verzilvert: 32-61. De Cats hebben veel mogelijkheden om uit te kiezen, zo ook via Battiston die eveneens trefzeker is. Daelemans bewijst ook in deze wedstrijd over sterke defensieve krachten te beschikken. Vlak voor het einde van het derde kwart pakt ze opnieuw een steal. De Cats behouden hiermee een grote voorsprong: 35-67 na het derde kwart.

Het sterke spel blijft doorgaan. Battiston opent het laatste kwart met een driepunter. Een goed slotkwart is weggelegd voor Alicia Courthiau; getuige haar steals en assists. Zo bedient ze ook Aline De Munck met een drive naar de basket. De Munck bewijst eveneens haar waarde in het laatste kwart. Haar defensieve kracht zorgt ervoor dat de Cats de verdediging tot in de laatste minuut op orde houden. Ze pakt bovendien een steal waardoor Camille Boosten de and-1 weet te verzilveren. Ook Leni Declercq en Sara Remacle geven goed gehoor aan het geven van assists, waardoor De Munck en Courthiau de eindstand op het bord kunnen zetten. Ook de derde wedstrijd wordt met overtuiging gewonnen door de Cats. Nog één keer schiet Georgia Grigoropoulou er een driepunter in namens Griekenland, maar door de 46-87 overwinning van de Cats zijn zij de koploper in de groepsfase.