Monsterzege Belgian Cats onder 20 op Albanië, sterke comeback Orange Lions zorgt voor overwinning op Groot-Brittannië

Gepubliceerd op 7 juli 2024 om 17:00

Zowel de onder 20 ploeg van de Belgian Cats als de Orange Lions hebben hun tweede wedstrijd in de groepsfase van het EK onder 20 in de B-divisie gewonnen. Bij de Belgian Cats was het al snel duidelijk wie er zou gaan winnen. Tegen Albanië werd het verschil steeds groter, en uiteindelijk was het verschil in het voordeel van de Cats vervijfvoudigd, met een eindstand van 30-150.

Spannender was het tussen de Orange Lions en Groot-Brittannië. De Britten leken af te stevenen op een ruime voorsprong. Deze voorsprong bedroeg 30-46 na de eerste helft, maar vervolgens kwam Groot-Brittannië in de problemen vanwege de grote hoeveelheid turnovers. Hoewel de Lions 25 turnovers hadden (de Britten 34!), wisten ze in het derde kwart op voorsprong te komen en de overwinning binnen te halen met 77-66.

Belgian Cats VS Albanië

Gelijk in de beginfase slaan de Cats toe. De driepunters van Nastja Claessens en Noor Devos zorgen al voor een 0-16 voorsprong. Deze voorsprong ontstaat door snelheid, waarbij Sam Daelemans met haar snelheid zorgt voor de drive naar de basket. Het enige antwoord komt van Anisa Bokrina aan Albanese zijde, maar de Cats gaan door met Noor Devos die met haar driepunters al op 13 punten komt. Ze wordt afgelost door Sara Remacle die met een driepunter voor 11-33 zorgt.

De wedstrijd is allang een formaliteit. Vanaf de bank vinden de Cats Leni Declercq die een geweldige invalbeurt realiseert, evenals Renée Denys die sterk doorgaat in het tweede kwart. Als team weten de Cats wel raad met het spel van Albanië. Het verschil loopt verder op, en de wedstrijd is allang beslist. Het is enkel afwachten hoe groot het verschil gaat worden, in elk geval 23-64 voor de Cats bij rust.

Op aanvallend vlak gaan de Cats na rust verder. Het zijn Claessens en Louann Battiston die een serie scores weten te verzilveren. Nastja Claessens is goed voor de ene na de andere treffer, en via Nora Hucorne en de driepunter van Remacle wordt het verschil enorm groot. Albanië weet niet waar ze naartoe moeten, en de Cats gaan door met Camille Boosten die eveneens goed van de bank komt. Het is aan Leni Declercq de eer om het honderdste punt aan te tekenen, en vervolgens door mag gaan voor de driepunter aan het einde van het derde kwart: 25-104, een 2-40 run in het derde kwart.

Zoals gezegd, Leni Declercq heeft een geweldige inbreng in deze wedstrijd. Na de mooie score van Aline De Munck gaat zij verder met de ene na de andere treffer. Ze komt uiteindelijk op 23 punten in deze wedstrijd, waarvan vijf uit zeven driepunters. Sam Daelemans is goed voor maar liefst 24 punten 13 rebounds, een bijzondere double-double. Ook de scores van Alicia Courthiau, Marine Cop en Boosten mogen er zijn voor de eindstand die enorm groot zal zijn. De Cats winnen hun tweede wedstrijd op dit EK met 30-150 van Albanië.

Orange Lions VS Groot-Brittannië

Het is Groot-Brittannië dat gelijk opent met een drive naar de basket van Isobel Bunyan. Haar inbreng en de vrije worpen van Katie Januszewska zorgen voor een 5-8 voorsprong. De Lions laten het er niet bij zitten. Roos Warmenhoven vindt Jasmijn de Ceuninck van Capelle onder het bord, en vervolgens zorgt Iris Vennema voor aansluiting. Het gaat aanvallend in hoog tempo. Binnen een mum van tijd vindt Groot-Brittannië Olivia Forster met de driepunter: 9-13. Het antwoord van de Lions laat niet lang op zich wachten. Milou van Vliet wordt onder het bord gevonden, en via een steal van De Ceuninck van Capelle wordt Vennema opnieuw bediend. Jasmijn de Ceuninck van Capelle is goed aanwezig in de eerste vijf minuten, getuige haar steals en assists. Halverwege het eerste kwart staat het dan ook gelijk op 13-13. Ook in de verdediging is er een block van De Ceuninck van Capelle, maar een turnover van de Lions wordt aan de andere kant gelijk benut door Forster. Groot-Brittannië loopt uit. De Lions zijn slordig met het balbezit, waarbij de turnovers zich opstapelen. Katie Januszewska en Kaylie Edge tillen met twee driepunters het verschil naar 15-27. Turnovers en vrije worpen zijn het pijnpunt bij de Lions. Steeds blijft er één vrije worp onbenut. Er worden gehaaste aanvallen gespeeld, waardoor er geforceerde schoten ontstaan. Qua teamspel krijgen de Lions het niet voor elkaar om bij te blijven, en de open ruimte in de verdediging wordt met dankbaarheid benut door Groot-Brittannië. Yazmin Edwards wordt door Januszewska aangespeeld, waardoor het 16-29 voor Groot-Brittannië staat na het eerste kwart.

De Lions missen veel kansen onder het bord, terwijl Januszewska bij de Britten niet mist. Ze komt met haar drive op negen punten in de wedstrijd, en de Lions missen vervolgens weer drie vrije worpen en drie inleggers. De ban wordt doorbroken als Jaleesa Molina de steal pakt en de drive naar de basket verzilvert: 19-31. Coach Chantelle Handy ziet dat het goed gaat bij de Britse formatie. Toch is daar opnieuw de steal van de Lions en de score van Molina, en daaroverheen na de rebound Roos Warmenhoven met het schot: 23-31. De Lions lijken weer aansluiting te vinden, maar voorlopig houdt Forster de Britten via vrije worpen op een voorsprong van tien punten. De Lions gaan door. Keona Douwstra geeft een strakke pass op De Ceuninck van Capelle die scoort. In de verdediging zijn de Lions dichtbij de steals, maar opnieuw vergroot Forster het verschil onder het bord halverwege het tweede kwart. Bij de Lions ontstaan er weer turnovers, en aan de andere kant zet Kaylie Edge met een driepunter het verschil op 13 punten: 25-38. Het verschil is weer in Brits voordeel, voornamelijk door balverlies aan de kant van de Lions. Een driepunter van Isa Hooiveld komt op een goed moment, anderhalve minuut voor rust. Toch laat het antwoord van de Britten niet lang op zich wachten. Edge weet op haar beurt de driepunter te vinden, en Olivia Forster zorgt 12 seconden voor rust voor een and-1, waardoor het verschil weer groter wordt: 30-46 na de eerste helft.

De Lions openen na rust gelijk met een steal en score van Isa Hooiveld. Misschien geeft dat de burger moed, maar Louisa Gibbins maakt dat aan de andere kant gelijk ongedaan. De Lions vinden enkel Hooiveld in scorende positie, met zes punten op rij, en vervolgens gooit Groot-Brittannië de bal weer weg bij 38-50. De Lions kunnen dus dichterbij komen. Dat gebeurt niet wanneer de Britten de steal pakken en Forster in stelling brengen. Toch lijken de Lions dichterbij te komen. Een driepunter van Vennema is misschien een teken, en Groot-Brittannië verliest opnieuw de bal. Daar maakt Hooiveld opnieuw gebruik van onder het bord: 43-52, acht punten voor Hooiveld in het derde kwart. Er komt weer balverlies bij de Britten in de vorm van een aanvallende fout. De Lions kunnen met deze kans nog dichterbij komen. Dat kan wanneer er een persoonlijke fout wordt gemaakt op Phoenix Stotijn. Zij kan via vrije worpen het verschil op zeven punten zetten. Ook nu blijft dat element een pijnpunt. Er gaat één vrije worp raak, maar de Lions pakken opnieuw de steal. Groot-Brittannië begaat haar vijfde teamfout, maar dan moeten de Lions wel de vrije worpen erin gooien. Deze keer lukt het om ze allebei erin te gooien. Vennema zorgt voor 46-52. Wederom, voor de vierde keer op rij, gooit Groot-Brittannië de bal weg. Met nog vier minuten in het derde kwart is het weer een wedstrijd, tenminste als de Lions opnieuw kunnen toeslaan. Echter gooien zij ook de bal weg, op een cruciaal moment. Coach Bart Sengers ziet dat de Lions nog kansen hebben om aansluiting te realiseren. De Britse ploeg vindt Gibbins die na de inbounce pass gelijk kan scoren. Na één vrije worp van Douwstra gooit Groot-Brittannië weer de bal weg. Het verschil kan nog kleiner worden en wordt kleiner als Iris Vennema een machtige driepunter erin schiet: 50-54. Kunnen de Lions dichterbij komen? Forster antwoordt 'nee', haar floater zorgt voor een nieuwe impuls voor de Britten, hoewel Vennema daar anders over denkt. Het is een wedstrijd met nog twee minuten in het derde kwart. Vier punten verschil is niets, en bovendien grossiert Groot-Brittannië in de turnovers. Daar moeten de Lions toch hun voordeel uit halen? Na de rebound van Jasmijn de Ceuninck van Capelle is het Vennema die met een driepunter het verschil minimaliseert en met een steal en score zelfs voor een voorsprong voor de Lions zorgt: 57-56 na het derde kwart. Het verschil is gekanteld in het derde kwart, van 30-46 naar 57-56 in acht minuten tijd.

Kunnen de Lions uitlopen, of heeft Groot-Brittannië een plan om de turnovers terug te dringen? Opvallend is dat Vennema na een uitstekend derde kwart op de bank begint aan het laatste kwart. Toch leveren de Britten opnieuw in, en is het De Ceuninck van Capelle die scoort. Het verschil is drie punten in het voordeel van de Lions. Groot-Brittannië komt niet tot de juiste schoten, maar voorlopig lopen de Lions niet verder uit. Twee loopacties voorkomen een groter verschil, terwijl Groot-Brittannië nog geen antwoord heeft op het minderen van de turnovers. De Lions leveren de bal in, en het is Kaylie Edge die met een and-1 gelijkmaakt: 59-59 met nog zeven minuten te spelen. Vervolgens zorgt Jaleesa Molina voor een nieuwe voorsprong voor de Lions, maar Edge maakt opnieuw gelijk met een schot net voor de driepuntslijn. Alles is nog mogelijk in de laatste zes minuten, waarbij Milou van Vliet een moeilijke bal verzilvert. Het zijn wel twee belangrijke punten voor de Lions die daardoor aan de leiding blijven. Ze stonden 16 punten achter bij rust. Een mooie drietrapsactie zorgt voor een groter verschil voor de Lions. Molina zorgt voor 67-61 en zo lijken de Lions weg te lopen in de laatste vier minuten. Wat kan Groot-Brittannië daar tegenover stellen? Ze staan zes punten achter, maar Forster houdt de hoop levend met een driepunter, maar aan de andere kant is daar het schot van Douwstra dat doeltreft. Opnieuw levert Groot-Brittannië de bal in via terugspelen op eigen helft. In de laatste drie minuten hebben de Lions een voorsprong van vijf punten, en Groot-Brittannië mist de driepunter. Iemand die niet mist is De Ceuninck van Capelle die het verschil optilt naar zeven punten. Toch willen de Britten er nog niet aan. Tejonah Mckay is goed voor het schot dat het verschil terugbrengt naar vijf punten in de laatste twee minuten: 71-66. Het gaat goed aan de kant van de Lions. Douwstra is goed voor een stevig block, en scoort vervolgens voor de 73-66 voorsprong. Zij krijgt een belangrijke positie in deze eindfase. In de laatste minuut is het verschil acht punten, en Groot-Brittannië kan niet meer dichterbij komen. Het leek een fantastische wedstrijd voor de Britten te worden, maar de hoeveelheid turnovers na rust was te veel. De Lions winnen ook de tweede wedstrijd van het EK onder 20 in de B-divisie met 77-66 en zijn daardoor koploper in de groepsfase van dit toernooi.

Iris Vennema ging als een speer na rust! Foto: FIBA Europe