Orange Lions & Belgian Cats stevenen af op ruime zege in de kwartfinale en treffen elkaar later

Gepubliceerd op 11 juli 2024 om 09:00

De Belgian Cats speelden hun eerste kwartfinaleduel tegen Groot-Brittannië. Hoewel de Britten dichterbij kwamen tegen de rust, liepen de Cats na rust uit naar een 82-48 overwinning.

Ook de Orange Lions wisten na rust uit te lopen naar een grote voorsprong. In de verdediging hielden ze Kroatië van scoren af, en ook dat duel eindigde in een ruime overwinning met 57-86. Donderdagmiddag om 17:00 uur treffen de Lions en de Cats elkaar in de volgende kwartfinalewedstrijd.

Belgian Cats VU20 VS Groot-Brittannië VU20

Tegen de Orange Lions had Groot-Brittannië een voorsprong van 16 punten te pakken, maar kon deze niet vasthouden. Het block van Alica Courthiau op het schot van Olivia Forster is in ieder geval indrukwekkend. De eerste score is voor de Britten als Katie Januszewska sterk naar de ring gaat, maar Courthiau doet aan de andere kant hetzelfde. Zij kent een sterke start in de eerste kwartfinalewedstrijd, met veel rebounds en sterke acties naar de ring. Groot-Brittannië heeft moeite met de verdediging van de Cats, en Courthiau komt al op zes punten in de wedstrijd als haar drive met succes wordt afgerond. Ook Noor Devos laat haar kracht onder het bord zien, en zo staan de Cats al met 9-2 voor na 3,5 minuten spelen. Coach Chantelle Handy neemt een time-out om iets te kunnen bedenken voor de Britten. Opnieuw zijn het de turnovers die Groot-Brittannië de das omdoen. Onder het bord zorgt Marine Cop voor het verschil, evenals de driepunters van Noor Devos en Nastja Claessens, waardoor het 24-8 staat na het eerste kwart.

De enige die namens Groot-Brittannië voor verweer kan zorgen, is Januszewska. Nadat zij de smaak te pakken krijgt, gaat Groot-Brittannië er weer in geloven. Katie Edge bewijst haar trefzekerheid vanaf de driepuntslijn, en Yazmin Edwards verkleint het verschil tot slechts acht punten: 26-18. Toch weten de Cats op tijd te ontwaken, allereerst via de and-1 van Nora Hucorne en vervolgens met de driepunter van Louann Battiston. Hierdoor hebben de Cats met een 36-24 ruststand weer wat ruimte.

Na rust is het Marine Cop die in aanvallende rebounds aanwezig is. De Cats weten daardoor gelijk weer een gaatje te slaan. De snelheid van Alica Courthiau zorgt voor een verschil van 20 punten, en de Cats hebben weer een marge zoals in het eerste kwart. Het is Cop die sterk aanwezig is in de wedstrijd. Ze wordt goed bediend en draagt bij aan het verschil in deze wedstrijd. Courthiau is een van de bedieners, en is bovendien goed voor een driepunter. De defensie staat bij de Cats zo dat Groot-Brittannië geen kans meer heeft. De Cats staan hierdoor op een voorsprong van 23 punten na het derde kwart: 55-32. Coach Frédéric Dusart ziet dat het goed gaat bij de Cats.

De Cats gaan op vertrouwde wijze verder. Zij hebben meer om uit te kiezen, zoals de drive van Sam Daelemans. Ook de inbreng van Aline De Munck en Leni Declercq geven de Cats een extra marge. Declercq laat haar defensieve kracht zien, en geeft daarmee de Lions het voordeel. Met 82-48 winnen de Cats de eerste kwartfinalewedstrijd van het onder 20 EK.

Aline De Munck was op dreef in de verdediging. Foto: FIBA Europe

Kroatië VU20 VS Orange Lions VU20

In de beginfase zit Jasmijn de Ceuninck van Capelle goed tussen de bal in de verdediging. Qua schot wil het bij de Orange Lions niet lukken, wel bij Vivien Nejasmic die opent namens Kroatië. Lang duurt het niet voordat Jaleesa Molina aan Nederlandse zijde scoort. Wellicht zet dat de toon voor de Lions. Ze gaan in elk geval door via de sterke drive van Iris Vennema, waar een and-1 uit ontstaat: 2-5. Vennema blokkeert vervolgens het schot en via De Ceuninck van Capelle staan de Lions vijf punten voor. Het loopt moeizaam bij de Kroaten, getuige het gemiste schot. Aan de kant van de Lions volgt er een snelle uitbraak die wordt afgerond door Molina. Zij maakt een 0-9 run compleet, en coach Iva Borovic neemt de time-out namens Kroatië. Ze hervatten op sterke wijze via een driepunter van Nejasmic die goed is voor de eerste vijf Kroatische punten. Ook het schot van Phoenix Stotijn laat de Lions niet in de steek. Kroatië heeft Nejasmic die altijd wat in te brengen heeft. In de verdediging zitten de Lions vaak tussen de bal, wat leidt tot meerdere steals. Op scorend gebied wil het nog niet lukken, maar Kroatië mist zelf ook veel ballen onder het bord. Uiteindelijk lukt het Kroatië om tot een goede aanval te komen. Karolina Skare minimaliseert daardoor het verschil, maar het is Roos Warmenhoven die met een driepunter voor 15-19 zorgt na het eerste kwart.

Direct bij het ingaan van de tweede tien minuten is het Skare die onder het bord opent. Het probleem bij de Lions is dat de schoten niet vallen. In de verdediging stoppen ze veel Kroatische aanvallen af. Na de steal van Jaleesa Molina lukt het Vennema om wel te scoren: 18-24. De Lions krijgen veel vrije worpen. Dat is iets wat de afgelopen wedstrijden een probleem is geweest, maar tot nu toe gaat dat beter. Vennema benut beide kansen, en zo staan de Lions acht punten voor. Er ontstaat voor de derde keer op rij een turnover bij Kroatië dankzij de strakke verdediging van de Lions. Zij hebben een bliksemsnelle break die door Keona Douwstra wordt afgerond: 18-28 en opnieuw neemt Kroatië een time-out. Kan Kroatië net als in het eerste kwart terugkomen in de wedstrijd? In elk geval lijden ze weer balverlies vanwege de 24-secondenovertreding. De Lions verzuimen echter verder uit te lopen, en via Nejasmic komt Kroatië met 22-28 dichterbij. Voor coach Bart Sengers is dat te dichtbij, waardoor de Lions een time-out nemen. De Lions lijden direct balverlies, en Dorja Zaja verkleint het verschil onder het bord. Zo komt Kroatië weer in de wedstrijd, maar Iris Vennema mag drie vrije worpen nemen. Twee daarvan treffen doel om iets terug te doen. Kroatië mist, en aan de andere kant is het Phoenix Stotijn die haar schutterskwaliteit bewijst met een driepunter: 24-33 voor de Lions. Het gat lijkt weer groter te worden, ook als Ilse de Vries na de steal onder het bord toeslaat. In de laatste tien seconden is het Iris Vennema die met succes het schot verzilvert en de Lions op een 27-37 voorsprong zet bij rust. Daarmee komt ze op tien punten in de wedstrijd.

Zowel de Lions als Kroatië openen de tweede helft met een drive naar de basket. Beide teams hebben moeite in de aanval, en Kroatië lijdt weer balverlies. Daar profiteert Milou van Vliet van met een driepunter, maar Nina Novak doet aan de andere kant hetzelfde. De Lions beginnen op stoom te komen, getuige de driepunter en de bonus vrije worp van Iris Vennema: 32-46 met nog zes minuten te gaan in het derde kwart. Kroatië geeft niet op, en vindt onder het bord wederom Karolina Skare. Via Stotijn houden de Lions de marge van 11 punten verschil vast. Er ontstaat opnieuw een steal voor de Lions, en van daaruit slaat Vennema wederom toe met een driepunter: 38-52 en 19 punten van Vennema op dat moment. De Lions zijn sterk in de verdediging en breiden de voorsprong uit naar 16 punten via Molina onder het bord. Valentina Saric houdt de hoop bij Kroatië levend met een driepunter. Ondanks dat zorgt Roos Warmenhoven met twee vrije worpen voor 45-59 voor de Lions na het derde kwart.

Het laatste kwart wordt goed geopend door Jasmijn de Ceuninck van Capelle. Haar vier vrije worpen vergroten het verschil, en bovendien begaat Kroatië twee keer een aanvallende fout. Hierdoor komen zij in één minuut tijd al op vier teamfouten. Het schot laat de Lions niet in de steek. Stotijn komt op 14 punten via een driepunter: 47-66. Kroatië probeert het nog een keer als Skare op de vrije worplijn scoort. De Lions kunnen gebruikmaken van lange aanvallen, maar vinden beter nog Stotijn met wederom een driepunter. Zij gaat een goed laatste kwart tegemoet en vergroot het verschil naar 20 punten. De voorsprong is groot en kan haast niet meer verloren gaan. Stotijn gaat door en vergroot met haar inbreng de marge. Op dat moment lukt alles, ook de driepunter van Vennema: 51-75 met nog vijf minuten te gaan. Bovendien begaat Kroatië twee technische fouten. Dat betekent dus veel vrije worpen voor de Lions, en deze wedstrijd weten ze die wel te benutten. Phoenix Stotijn komt daarmee op 22 punten, en Jasmijn de Ceuninck van Capelle gaat onder het bord door met het uitbouwen van de voorsprong, die richting 30 punten gaat. Dat gebeurt via de driepunter van Ilse de Vries, en later doet ze dat via de rechterkant nog een keer. De Lions gaan afstevenen op een ruime overwinning in deze eerste kwartfinalewedstrijd. Ze winnen met 57-86 en nemen het donderdag op tegen de Belgian Cats.