Belgian Cats winnen kwartfinale duel tegen Orange Lions in de slotfase

Gepubliceerd op 11 juli 2024 om 19:00

De wedstrijd bleef ruim 38 minuten lang in evenwicht, zoals je dat van twee topploegen mag verwachten. Vrijwel de gehele wedstrijd behielden de Orange Lions de voorsprong, maar zagen de Cats terugkomen tot gelijke hoogte. Door het pakken van meer aanvallende rebounds en dankzij een sterke Nastja Claessens en Sam Daelemans wisten de Cats uit te lopen. Met een 62-70 overwinning winnen de Cats, maar beide teams mogen zich aankomende zaterdag opmaken voor hun halve finale duels van dit EK onder 20 tegen IJsland en Tsjechië. Foto: FIBA Europe

Beide teams zijn dit toernooi erg sterk bezig, met beide ruime overwinningen en een sterke verdediging. Wie van deze twee zal in deze wedstrijd de overhand nemen? In verdedigend opzicht is Iris Vennema gelijk goed voor een block op de drive van Alicia Courthiau. De Cats leveren in de eerste aanvallen de bal in, iets wat zowel zij als de Lions tot dusver altijd voor elkaar krijgen. Isa Hooiveld sprint naar de andere kant en scoort de openingsscore van de wedstrijd. De Cats komen moeilijk tot een goede aanval en lijden voor de derde keer balverlies. De eerste score aan Belgische zijde is van Nastja Claessens, waarvan wordt verwacht dat de match-up tussen haar en Iris Vennema erg interessant zal zijn. De Cats pakken de rebound, maar leveren deze in bij Isa Hooiveld, die de and-1 verzilvert. De bonus vrije worp gaat er niet in, maar de Lions houden het balbezit. Milou van Vliet zorgt voor een jackpot situatie als zij goed is voor een driepunter: 8-2. Opnieuw komen de Lions in balbezit en pakken ze de rebound. Jasmijn de Ceuninck van Capelle heeft de aanvalsrebound en scoort opnieuw een and-1. Coach Frederic Dusart grijpt meteen in met een time-out, want de achterstand loopt op in de beginfase van de wedstrijd. Toch gaan de Lions door als Van Vliet weer het afstandsschot erin krijgt: 12-2 en de Cats zijn opnieuw de bal kwijt. Op het gebied van persoonlijke fouten hebben de Cats ook heel wat achter hun naam. Na vijf minuten spelen staan zij op vijf teamfouten. Echter weten de Lions ook in deze wedstrijd veel vrije worpen onbenut te laten. Tegen Kroatië was dat anders. Het schot laat de Cats voorlopig in de steek, maar na een lange tijd weet Sam Daelemans te scoren, en dat doet Camille Boosten ook met een driepunter: 12-7. Coach Bart Sengers neemt een time-out. De Cats zijn weer dichterbij gekomen met nog vier minuten te spelen in het eerste kwart. Phoenix Stotijn zorgt met vrije worpen voor een kleine marge, maar Claessens antwoordt gelijk terug. Na een sterk begin zien de Lions de Cats weer dichterbij komen en leveren de bal gelijk in. De Cats komen makkelijker bij de aanvallende rebound, en met drie van de vier vrije worpen verkleint Sam Daelemans het verschil tot 14-12. De Lions hebben moeite met de 3-2 zoneverdediging van de Cats en komen niet tot een gewenst schot. Ilse de Vries en Camille Boosten bepalen het eerste kwart op 16-14 voor de Lions, en is het weer een wedstrijd.

De opening voor de Lions is goed dankzij Ilse de Vries onder het bord. De Cats leveren opnieuw de bal in en het is De Ceuninck van Capelle die het verschil vergroot. De Cats missen veel kansen, en bij de Lions is het Iris Vennema die voor het eerst scoort in deze wedstrijd. Wel pakken de Cats opnieuw de aanvalsrebound en is het Daelemans die opnieuw naar de basket snijdt: 22-16. Ook nu komen de Cats op vier teamfouten en het verschil is weer acht punten dankzij vrije worpen. Het is Daelemans die in haar element is in deze wedstrijd. Met een steal en de oversteek naar de basket verkleint ze het verschil: 25-21. De Lions hebben opnieuw moeite om tot een goed schot te komen, en via een and-1 minimaliseert Nora Hucorne het verschil in de laatste vier minuten voor rust. Het zijn nu de Lions die de bal niet onder controle hebben, en Hucorne zorgt voor de voorsprong voor de Cats: 25-26. Nikki Kleyhorst is actief in de rebounds, en van daaruit scoort Milou van Vliet om iets terug te doen. De Lions geven ondanks de comeback van de Cats niet op. Een derde rebound binnen een minuut van Kleyhorst zorgt voor een score van Isa Hooiveld: 29-26. Bij de Cats is Hucorne op dreef. Ze minimaliseert het verschil als zij de pass van Claessens ontvangt, maar aan de andere kant scoort Hooiveld opnieuw. Beide teams houden de wedstrijd levend. De laatste aanval is voor de Lions, 20 seconden voor rust. Vennema probeert het, maar haar schot draait uit de ring. De Lions gaan zodoende met een minimale voorsprong de rust in: 31-30.

Gelijk bij balinname leveren de Lions gelijk in. De persoonlijke fouten lopen in de eerste minuut ook gelijk op. Louann Battiston zorgt met vrije worpen voor een voorsprong voor de Cats. De flow in de aanval lijkt eruit te liggen bij de Lions. Daelemans is wederom goed voor de drive naar de basket, maar Nikki Kleyhorst schiet aan de kant van de Lions weer gelijk met een driepunter, en na de steal doet Vennema hetzelfde: 37-34 voor de Lions. Het is stuivertje wisselen tot nu toe. Het is prijsschieten in deze fase van de wedstrijd. Battiston maakt met een driepunter weer gelijk, en de Lions leveren de bal in. Toch geven de Lions niet op. Ze forceren de Cats tot moeilijker schoten, en Jasmijn de Ceuninck van Capelle zorgt voor een nieuwe voorsprong na een and-1. Nadat Battiston gelijk maakt, slaat De Ceuninck van Capelle weer toe onder het bord. Vennema wordt vervolgens gezocht en gevonden, net als Ilse de Vries die ook goed is voor het schot: 45-39 voor de Lions door beide speelsters. Er komen veel persoonlijke fouten tot stand aan de kant van de Lions, en Courthiau verkleint het verschil opnieuw met een jumper. Beide teams blijven in het spoor van elkaar, maar het zijn de Cats die de bal kwijt raken. Daar profiteert Jaleesa Molina onder het bord van, maar Daelemans is wederom goed onder het bord. Het verschil blijft daardoor drie punten met nog drie minuten te gaan in het derde kwart. De Lions zoeken naar een nieuwe aanval, en het vertrouwen is met succes gevonden bij Keona Douwstra: 49-44. De Cats raken opnieuw ballen kwijt, en daardoor houden de Lions dat verschil voorlopig intact. Douwstra is in haar element in de laatste minuut: 52-44, wordt 52-46 als Renée Denys haar jumper verzilvert. De Cats komen iets dichterbij, ook als Claessens onder het bord voor de laatste score zorgt aan het einde van het derde kwart: 52-48.

Opnieuw is Jasmijn de Ceuninck van Capelle moeilijk af te stoppen onder het bord. Zij zorgt voor de eerste score voor de Lions, maar de Cats pakken alweer de aanvallende rebounds na hun gemiste schoten. Claessens verkleint het verschil, en de Lions zijn de bal kwijt. Opnieuw is het Nastja Claessens die het doet namens de Cats: 54-52. De aanvallende rebounds houden de Cats levend, en Claessens is met zes punten oprij goed voor een gelijke stand. De concentratie zakt weg bij de Lions, waarbij Phoenix Stotijn ook een onsportieve fout begaat. Daar scoort Nora Hucorne één vrije worp uit die voor een voorsprong voor de Cats zorgt, inclusief het balbezit. Battiston mist echter de driepunter, maar de Lions leveren weer de bal in. Wederom neemt Claessens plaats op de vrije worp lijn, en andermaal is het raak: 54-57, een 0-9 run voor de Cats. Wederom is het Kleyhorst die bij de rebound komt, en is het De Ceuninck van Capelle die onder het bord gelijk maakt. Toch hebben de Cats Nastja Claessens die wederom sterk is onder het bord. Met een and-1 zorgt ze voor 59-62 met nog twee minuten te gaan. De Lions missen, en iemand die niet mist is Sam Daelemans die met een driepunter wellicht voor de beslissing zorgt. De Lions komen niet meer tot een goede aanval, en de Cats des te meer. Met een 62-70 overwinning gaan de Cats met volle vertrouwen de halve finale in tegen IJsland. De Lions nemen het aankomende zaterdag op tegen Tsjechië in de halve finale.