Canada na rust op weg naar tweede Olympische overwinning

Gepubliceerd op 31 juli 2024 om 16:00

Bij rust stond Canada nog achter tegen Australië. Dankzij een sterke Josh Giddey nam Australië een voorsprong, maar ondanks dat Australië op voorsprong kwam, zag het Canada steeds terugkomen. Beide teams schoten even goed van afstand, maar dankzij een sterk collectief van Canada wisten zij te winnen met 93-83. Hierdoor pakt Canada na Griekenland ook de overwinning op Australië. Foto: FIBA Basketball

Beide teams zijn goed op schot, in het bijzonder Josh Giddey aan Australische zijde. Met een stepback-driepunter zet hij Australië op een 8-13 voorsprong. Canada kan ook van afstand schieten. Daarvoor vinden zij Dillon Brooks en de drive van Dante Exum. Giddey is de man aan de kant van Australië en komt al in de dubbele cijfers. Hierdoor is het scherpschietende Australië de bovenliggende partij na het eerste kwart: 26-28, niet alleen omdat zij vanaf de driepuntslijn erg trefzeker zijn, maar ook onder het bord via Jock Landale goed doorkomen.

De voorsprong wisselt steeds. Het is RJ Barrett die Canada op voorsprong dunkt. Beide teams schieten met scherp en spelen snelle aanvallen. Shai Gilgeous-Alexander is sterk namens Canada. Hij zorgt voor de nodige aansluiting, maar het is Australië dat met driepunters de voorsprong weet te behouden. Bij beide teams gaat het op en neer: Canada op voorsprong met een driepunter, maar Australië dat terug antwoordt via een driepunter. Toch is Dillon Brooks het niet altijd eens met de wissels die zijn coach namens Canada uitvoert. Dat hij wordt gewisseld begrijpe hij niet. Ondertussen brengt Australië Dyson Daniels in stelling. Hij is de man die het publiek van de banken krijgt, getuige een mooie dunk. Zo blijft Australië op voorsprong, ook bij rust. Jack McVeigh zorgt voor de 45-49 stand bij rust voor Australië.

Canada blijft scherp schieten. Barrett schiet met een driepunter 55-54 voor de Canadese formatie. Dit is een teken dat Canada een serieuze run gaat plaatsen. Australië mist, en Luguentz Dort doet dat aan de andere kant niet. Hij vergroot de voorsprong met een driepunter. Australië blijft lang op 56 punten hangen, en het zijn Gilgeous-Alexander en Barrett die het verschil op tien punten zetten: 66-56. Op dat moment vindt Australië de kracht onder het bord. Via Jock Landale en Nick Kay wordt het verschil kleiner, uiteindelijk 72-70 via de driepunter van McVeigh. De slotfase belooft spannend te worden.

Canada is echter veel behendiger en trefzekerder, en dat laten zij in het laatste kwart gelijk zien. Geleid door Barrett en Brooks loopt Canada in een mum van tijd uit naar een grote voorsprong. Australië ziet de wedstrijd aan hun voorbij gaan. Het schot valt niet meer, en Canada kan uitlopen naar een ruime overwinning. Iedereen op het veld deelt mee in de slotfase. Met een sterke Khem Birch wordt het verschil gemaakt onder het bord, en de driepunters van Dwight Powell en Jamal Murray blijven vallen. Met een 93-83 overwinning is de tweede overwinning voor Canada binnen en wordt het nog spannend in deze poule.