Spanje pakt wederom een overwinning van één punt verschil

Gepubliceerd op 1 augustus 2024 om 08:00

Hoewel Spanje een ruime voorsprong pakte in de eerste helft, zagen zij Puerto Rico gevaarlijk dichterbij komen. In het laatste kwart nam Puerto Rico een 57-53 voorsprong, maar Spanje kon onder het bord onvoldoende afstoppen. Spanje kwam langszij, maar het was Mya Hollingshed die Puerto Rico naar een voorsprong schoot met nog tien seconden te gaan. In de laatste Spaanse aanval kreeg Laura Gil twee vrije worpen in de laatste 1,9 seconden. Ze bleef koelbloedig, en zodoende pakte Spanje opnieuw een overwinning met één punt verschil: 62-63. Foto: FIBA Basketball

Beide teams hebben in de eerste vijf minuten van de wedstrijd moeite om tot een goede aanval te komen. Bij Spanje verandert dat als eerste als Leonor Rodriguez wordt gevonden. Tegen China forceerde ze met een driepunter een verlenging, en nu schiet ze tegen Puerto Rico opnieuw een driepunter raak. Haar drive naar de basket treft een aanval later ook doel: 4-9. Het is het begin dat Spanje gaat uitlopen, ook als Megan Gustafson haar kracht onder het bord gebruikt zoals ze dat tegen China ook al deed. Puerto Rico speelt te gehaast en komt nauwelijks tot een goed schot. Het is toch Mya Hollingshed die wat weet terug te doen als haar driepunter wordt gevonden, maar Spanje trekt zich daar niets van aan. Gustafson is in haar element en zorgt onder het bord voor een mooie marge in Spaans voordeel: 9-18 na het eerste kwart.

Spanje gaat door. Qua jumpers wil het allemaal goed vallen. Mariona Ortiz en Paula Ginzo zetten Spanje op een voorsprong van 15 punten. Puerto Rico zit in de problemen. Ze vinden moeilijk een goed schot door de sterke Spaanse verdediging. Toch lukt het als India Pagan goed is voor een snelle drive naar de basket waar een and-1 uit ontstaat. Ook Tayra Melendez is goed voor een and-1 waardoor het verschil wordt verkleind tot 11 punten: 17-28. Melendez gaat door, en het verschil wordt kleiner. Puerto Rico lijkt antwoord te hebben gevonden op de verdediging van Spanje, maar die vinden Maria Araujo met de driepunter. Dat is het moment waarop Spanje weer afstand gaat nemen. Araujo gaat weer omhoog, en wederom is het raak. Als ook Rodriguez de and-1 weet te verzilveren, gaat Spanje alweer met 25-39 aan de leiding bij rust.

Spanje opent de tweede helft met een driepunter van Megan Gustafson waardoor Spanje weer op een voorsprong van 15 punten komt te staan, maar bij Puerto Rico staat er een solide kracht op: Arella Guirantes. Ze begint op schot te komen, getuige haar twee jumpers. Trinity San Antonio pakt vervolgens de steal namens Puerto Rico, en van daaruit is het opnieuw zoeken naar Guirantes. Zij verkleint het verschil met een driepunter: 34-42. Spanje komt totaal niet meer tot scoren, en Puerto Rico des te meer. Spanje levert opnieuw de bal in, en Puerto Rico kan er weer uitkomen. Als het niet Guirantes is die scoort dan zeker Pamela Rosado die er een belangrijke driepunter in schiet. Puerto Rico komt dichterbij en heeft Spanje in de tang. De schoten vallen niet aan Spaanse zijde, en Guirantes vindt haar vorm op de manier waarop ze haar fade-away jumpers erin schiet. Haar inbreng zorgt ervoor dat Puerto Rico zowaar gelijk komt te staan na het derde kwart: 44-44.

Na een lange tijd niet scoren, is het Maite Cazorla die namens Spanje iets kan doen. Toch slaat Puerto Rico weer toe. Mya Hollingshed grijpt haar kans en schiet de driepunter raak waardoor Puerto Rico voor het eerst op voorsprong staat: 47-46. Spanje valt deze keer niet stil en scoort via Rodriguez, maar Puerto Rico heeft Rosado die opnieuw de driepunter vindt. Puerto Rico lijkt afstand te nemen en Spanje te verslaan. Arella Guirantes bewijst niet alleen goed te kunnen schieten, maar ook een prachtige pass te geven op de fastbreak waardoor India Pagan de oversteek naar de basket afrondt: 54-50. De voorsprong is vier punten, maar Spanje vindt Ortiz die op het belangrijke moment toeslaat en het verschil minimaliseert. Spanje is van plan weer terug te komen, en met nog een minuut te gaan is het Ortiz die met haar zesde punt op rij Spanje weer op 60-61 zet. De laatste minuut is intens. Leonor Rodriguez levert de bal in, en Puerto Rico kan daarmee haar voordeel halen. De bal is bij Mya Hollingshed die in de laatste tien seconden omhoog gaat en een prachtige jumper erin weet te schieten. Puerto Rico staat één punt voor, en Spanje neemt bij 62-61 een time-out. In de laatste tien seconden moeten zij een antwoord vinden om langszij te kunnen komen. Leonor Rodriguez gaat voor de driepunter. Tegen China wist ze daarmee een verlenging te forceren, maar nu mist ze. Het is Laura Gil die de aanvalsrebound pakt en omhoog gaat met nog een seconde te gaan. Op deze actie maakt India Pagan een persoonlijke fout waardoor Gil op de vrije worplijn mag plaatsnemen. Tot grote vreugde schiet zij beide vrije worpen raak, en zodoende pakt Spanje opnieuw een overwinning met een minimaal verschil. Het wordt 62-63, en Puerto Rico verzuimt Spanje te feliciteren. Spanje wint ook de tweede wedstrijd, en beide teams sluiten op dit moment dan ook even geen vrede.