Australië boekt regelmatige overwinning op Canada

Gepubliceerd op 2 augustus 2024 om 13:00

Na de nederlaag tegen Australië liet Australië zich niet voor een tweede keer pakken. Tegen Canada wisten ze zich te herstellen, en dat lukte gaandeweg de wedstrijd. Hoewel Canada een paar keer terugkwam, wist Australië af te stevenen op een overwinning. Uiteindelijk wonnen ze met 70-65. Foto: FIBA Basketball

Via de driepunters blijven Australië en Canada dicht bij elkaar. Sami Whitcomb scoort twee keer voor Australië, net als Ezi Magbegor, terwijl Bridget Carleton er eentje voor Canada maakt. Hierdoor lopen de teams niet ver van elkaar weg. Ondanks dat Australië kansen onder de basket vindt via Tess Madgen en Whitcomb, weet Canada weer aansluiting te vinden. Onder het bord zijn zij net zo sterk, en via Natalie Achonwa komt Canada dichterbij aan het einde van het eerste kwart: 18-16.

Aan het begin van het tweede kwart is het opnieuw Carleton die trefzeker is van afstand. Canada pakt hierdoor een kleine voorsprong, maar Australië slaat direct toe. Door turnovers aan de Canadese zijde kunnen Marianna Tolo en Steph Talbot gelijkmaken. Australië weet het tij te keren, zeker dankzij een goed spelende Talbot die haar ploeg naar een grotere voorsprong leidt. Niet alleen Talbot, maar ook Cayla George slaat toe voor haar team. Via twee driepunters staat Australië na 20 minuten spelen op 38-32.

Beide teams blijven elkaar heen en weer volgen. Schiet Canada een driepunter, dan doet Australië hetzelfde. Met Jade Melbourne hebben ze een voortreffelijke driver in huis, waardoor ook deze optie openblijft. Isobel Borlase zorgt voor een eerste gaatje na rust, want Canada gokt vooral op de driepunter. Australië heeft meer in huis. Melbourne is snel en trefzeker, en via Tolo loopt Australië uit naar een groter verschil: 51-44 na het derde kwart.

Dit lijkt het moment te zijn waarop Australië gaat uitlopen. Talbot zet het verschil op tien punten met nog zes minuten te spelen. Het wordt moeilijk voor Canada, maar Kayla Alexander probeert het nog na een mooie pass van Carleton. Toch blijft Australië doorgaan. Opnieuw schiet Cayla George een driepunter raak, waardoor Canada moeilijk dichterbij kan komen. Ondanks een sterke slotfase van Kia Nurse wordt het verschil niet kleiner dan 70-65, waardoor Australië zich herpakt op de Olympische Spelen. Ze winnen hun tweede wedstrijd en staan hierdoor weer gelijk in de competitie.