Duitsland ontsnapt tegen Japan

Gepubliceerd op 2 augustus 2024 om 08:00

Satou Sabally was in haar element in deze wedstrijd, vooral voor rust. Dat zorgde ervoor dat Duitsland een verschil kon maken in de wedstrijd. Toch kwam Japan nog gevaarlijk terug, maar verzuimde op de belangrijke momenten de lay-ups en driepunters te scoren. Hierdoor bleef Duitsland overeind en wist met 64-75 hun tweede zege te behalen op de Olympische Spelen. Foto: FIBA Basketball

Japan speelt snel, echt run-and-gun basketbal. Saki Hayashi scoort de eerste driepunter voor haar team. Duitsland, spelend zonder Nyara Sabally die tegen de Cats met een blessure is uitgevallen, vindt Satou Sabally die sterk aan de wedstrijd begint. Zij gaat succesvol de confrontatie onder het bord aan en scoort vervolgens een driepunter: 7-9. Een scherp schietend Duitsland laat zich in de eerste vijf minuten zien, zeker wanneer ook Frieda Bühner een driepunter scoort. Hierdoor komt Duitsland met 9-18 voor, maar Japan neemt snel het initiatief over. Na de Duitse driepunter van Alexis Peterson is het aan Japanse zijde Stephanie Mawuli die scoort en het verschil verkleint. Dit is een teken dat Japan terugkomt in de wedstrijd, en omdat Duitsland meerdere lay-ups mist, is het na het eerste kwart 16-21 en weer een spannende wedstrijd.

Wederom speelt Japan op snelheid. Zij vinden Rui Machida die succesvol naar de basket snijdt en Japan dichter bij Duitsland brengt. Wanneer Duitsland ook balverlies lijdt, is het Maki Takada die met een driepunter gelijkmaakt: 23-23. Net nu Japan terug in de wedstrijd is, antwoordt Duitsland met hetzelfde wapen. Het is Alexandra Wilke die de driepunter raakt. Zo blijft Japan steeds in de achtervolging op Duitsland; een driepunter voor de gelijkmaker, en Duitsland die met een driepunter weer een voorsprong pakt. Zo doen Saori Miyazaki en Sabally hetzelfde. Vooral Sabally laat zich in deze fase gelden en komt al op 23 punten. Zij zorgt daarmee voor meer dan de helft van de puntenproductie van Duitsland. Haar inbreng zorgt ervoor dat Duitsland afstand neemt van Japan, maar op het eindsignaal weet Maki Takada nog naar de basket te snijden en de ruststand op het bord te zetten: 36-42.

Na rust gaat Japan weer in de achtervolging. Dit gebeurt op dezelfde manier, met run-and-gun basketbal. Himawari Akaho gebruikt haar snelheid en brengt Japan dichter bij Duitsland. Bij Duitsland vallen de lay-ups niet meer; er wordt veel onder het bord gemist. Japan maakt daar gebruik van, want het is Maki Takada die met een driepunter het verschil minimaliseert: 41-42. Daar blijft het niet bij. Na de vrije worpen van Luisa Geiselsoder is het Takada die opnieuw de driepunter scoort: 44-44. Het probleem is echter dat Japan niet weet door te drukken. Hun schoten gaan er niet meer in, en bij Duitsland wel. Sabally slaat weer toe, en via Peterson neemt Duitsland opnieuw afstand: 44-50. Duitsland zet Japan op slot, want werkelijk geen enkele drive treft nog doel. In plaats daarvan is het Marie Gülich die zorgt voor een verschil van tien punten aan het einde van het derde kwart: 49-59.

Japan komt terug, maar ziet Duitsland weer uitlopen. In de eerste zes minuten van het laatste kwart lukt het Japan niet om tot goede aanvallen te komen, maar dat verandert als Saki Hayashi een driepunter scoort: 56-65. Het verschil van negen punten is vrij comfortabel voor Duitsland, maar Duitsland verliest de bal waardoor Japan weer kan aanvallen. Op snelheid wordt Saori Miyazaki gevonden die het verschil weer kleiner maakt. Toch heeft Duitsland Sabally die al op 31 punten staat. Zij zorgt voor een veilige marge, maar met nog 1:40 te gaan is Japan alweer aan de andere kant en scoort een snelle drive: 61-69. In deze wedstrijd mist Duitsland veel open lay-ups, en met nog een minuut te gaan vindt Japan een snelle driepunter van Saki Hayashi waardoor het nog spannend wordt: 64-69. Duitsland mist, en Japan kan dichterbij komen. Echter, Evelyn Mawuli mist de driepunter waardoor het 67-69 had kunnen worden. In plaats daarvan mag Duitsland vrije worpen nemen waardoor de zege niet meer verloren gaat. Duitsland wint ook haar tweede duel op de Olympische Spelen door met 64-75 te winnen.