Orange Lions onder 16 opent basketbal EK met winst

Gepubliceerd op 8 augustus 2024 om 19:00

Aan de kant van de Orange Lions werd er gaandeweg het eerste kwart al een groot verschil gemaakt tegen Cyprus. In de eerste wedstrijd van het Europees onder 16 kampioenschap in de B divisie in Skopje was vooral te zien dat de snelheid er goed in zat, gecombineerd met een aantal driepunters van Yanu Slingerland en Elias Besana. Deze elementen bij elkaar maakten het verschil voor rust, waarna Cyprus nog ietsjes terug kwam in de wedstrijd. Een 59-82 overwinning voor de Lions werd vooral op solide wijze klaargespeeld. Foto: FIBA Europe

Op naar de eerste winst in de boeken; tegen Cyprus zou dat in de eerste wedstrijd moeten gebeuren. De Orange Lions gaan direct goed van start als de aanval goed verloopt via Elias Besana. Zijn inbreng betekent direct vijf punten dankzij een driepunter en een tweede kans score na een sterke aanvallende rebound. Ook op snelheid wordt Jayden Anike gevonden, zoals hij dat echt kan, net als de drive naar de basket van Skye Bergens. Zo hebben de Lions voldoende middelen om meteen een verschil te kunnen maken, en Yanu Slingerland vergroot het verschil met een driepunter: 4-13. Het antwoord aan Cypriotische zijde komt van Constantinos Nicolaou met een driepunter om wat terug te doen. Ook als Kyriacos Constantinou naar de basket gaat, wordt het verschil 11-15, maar aan de andere kant komt alweer de volgende driepunter van de Orange Lions, opnieuw van Slingerland. Samen met Anike wordt op deze manier de voorsprong vergroot, en Cyprus heeft geen antwoord op de sterke verdediging van de Lions. Sterker nog, het is Nai-Yahrell Leeuwin die met een and-1 de Lions op een grotere voorsprong zet. Cyprus zoekt naar verweer in de eerste wedstrijd, maar lijdt opnieuw balverlies. Via de steal van Leeuwin maakt hij samen met Sadik Golubovic het verschil aan het einde van het eerste kwart: 14-30 voor de Lions.

De Lions weten elkaar naadloos te vinden, zo lijkt het. De pass van Skye Bergens bij de inbounce op Jesper Beelen is tekenend voor het goede aanvalsspel. Cyprus lijdt veel balverlies, en daar profiteren de Lions van. Snelle aanvallen worden beloond met goede afrondingen. Zie de dunk van Anike en de drive van Slingerland na de steal van Bergens: 18-39. Het verschil is al meer dan 20 punten en Cyprus weet niet wat te doen. Ze zien dat Anike in zijn element is en goed is voor opnieuw een and-1. Het verschil wordt gemaakt op snelheid en kracht in de verdediging. De driepunters van Slingerland en Besana betekenen al een kloof van 30 punten: 20-50 voor de Lions. Het gaat lekker aan de zijde van Oranje, hoewel Cyprus de verdediging van de Lions wil doorbreken. Vlak voor rust lukt dat, nadat Slingerland zijn vierde driepunter heeft geschoten. Charis Mastoris wordt gevonden vanaf de driepuntslijn en zorgt voor een verschil van 25 punten bij rust: 28-53.

Ook in het derde kwart beginnen de Lions goed. Ruim halverwege het derde kwart houdt de scoreproductie niet op. Bergens bewijst zijn atletische vermogen en Slingerland is goed voor zijn vijfde driepunter: 31-64, ook als Quint van Ooijen zijn kracht gebruikt om sterk onder de basket door te komen. Bij Cyprus gaat er iets veranderen. Antreas Zinonos schiet de driepunter raak, en het lijkt erop alsof zij iets sterker de verdediging in gaan. Ze komen iets beter in de wedstrijd. Zinonos schiet weer raak, en ook Savvas Foullides is goed voor een insnijdende actie. Het verschil wordt verkleind, zeker als Constantinos Nicolaou raak schiet vanaf de driepuntslijn: 44-66 na het derde kwart.

De Lions moeten hun vorm terugvinden. Aanvallend liep het een lange tijd goed, maar ze vallen iets terug. Tristan van Brandwijk doorbreekt de Cypriotische inbreng als hij door Anike gevonden wordt onder de basket. Een belangrijke inbreng van hem, maar Zinonos gaat namens Cyprus verder met een driepunter. Het verschil wordt kleiner, zelfs nog 16 punten als ook Ioannis Georgiou vanaf de driepuntslijn wordt gevonden: 52-68 met nog zeven minuten te gaan. Cyprus is echter te afhankelijk van de driepuntslijn. Onder het bord hebben de Lions onder meer Teun van der Heijden in hun gelederen, en hij slaat op een belangrijk moment toe als hij de assist krijgt van Nai-Yahrell Leeuwin. Samen met Lex Caverle maakt hij het verschil, en in de resterende minuten komen de Lions niet meer in gevaar. Savik Reinten schiet nog twee belangrijke vrije worpen raak, en de driepunter van Elias Besana bepaalt de eindstand. Het wordt 59-82 voor de Orange Lions die daarmee hun eerste wedstrijd op het onder 16 EK in de B divisie winnen. Morgenochtend om 11:00 uur wacht hun volgende tegenstander: Montenegro.