Orange Lions mannen onder 16 pakken tweede EK overwinning op Montenegro na overtime

Gepubliceerd op 9 augustus 2024 om 17:00

De Orange Lions onder 16 mannen bleven steeds de bovenliggende partij, maar via driepunters wist Montenegro steeds terug te komen in de wedstrijd. Bij 70-67 leek de wedstrijd gespeeld te zijn, maar het was Djordje Djukanovic die met een driepunter voor overtime zorgde. In de extra tijd ontstonden er veel turnovers, over en weer, maar de drives van Jayden Anike brachten de Lions in veilige haven. Montenegro kreeg erg veel driepuntskansen om te winnen, maar allen troffen geen doel en wisten de Orange Lions ook de tweede wedstrijd op het onder 16 EK in de B-divisie te winnen met 74-73. Foto: FIBA Europe

Aan het begin van de wedstrijd pakt Teun van der Heijden de aanvalsrebound en benut hij de tweede kans. Jayden Anike, een dynamische speler bij de Lions, blinkt uit met zijn snelheid en levert de nodige passes, zoals bij de driepunter van Skye Bergens. De Lions hebben aan het begin van de wedstrijd het betere spel, vooral dankzij Van der Heijden, die onder het bord sterk aanwezig is. Gaandeweg het eerste kwart neemt Montenegro het initiatief over. Lazar Bajceta scoort met een tweepuntsschot, wat Montenegro een voorsprong van 10-14 oplevert. De Lions laten zich echter niet zomaar uit het veld slaan. Yanu Slingerland, die tegen Cyprus goed was voor 5 uit 7 driepunters, schiet nu ook raak om het verschil te verkleinen. Toch is het Djordje Djukanovic die het laatste schot van het eerste kwart maakt: 15-20. Montenegro heeft zich in het eerste kwart verbeterd in hun schotpercentage.

Milos Vekovic gaat namens zijn ploeg door in de volgende tien minuten, maar de Lions nemen het initiatief over. Savik Reinten, een talent van MBCA Amstelveen, bewijst zijn waarde met een succesvol schot namens de Lions. Ook nu weet Slingerland raad met de driepuntslijn en verkleint hij het verschil. De Lions komen beter in de wedstrijd en Teun van der Heijden heeft een belangrijke rol bij de rebounds. Vanuit een rebound bedient hij Lex Caverle, die de Lions weer op voorsprong zet. Dit is het begin van een sterke scoreproductie, vergelijkbaar met de wedstrijd tegen Cyprus. Van afstand bewijzen Caverle en Skye Bergens dat ze raak kunnen schieten. Belangrijke driepunters treffen doel, waardoor de Lions halverwege het tweede kwart een voorsprong van 32-29 hebben. Montenegro krijgt aanvallend problemen, want coach Koen van Gerwen wil een sterke verdediging zien. Dat lukt, getuige het block van Caverle die vervolgens passt naar Van der Heijden, die met een dunk het verschil vergroot. Van der Heijden is in zijn element en niet te stoppen. In korte tijd komt hij al op 12 punten, waardoor de Lions uitlopen naar een voorsprong van acht punten bij rust: 46-38.

Montenegro laat het er niet bij zitten en wil weer aanhaken in de wedstrijd. Maksim Brnovic pakt de rebound en verkleint het verschil tot 48-45. De Lions worden slordiger met balbezit en minder trefzeker. Brnovic maakt opnieuw gebruik van deze fouten om het verschil te minimaliseren en zelfs met een and-1 gelijk te maken. Hij is in zijn element en Montenegro wil dat spel voortzetten. Djukanovic zorgt met een drive naar de basket voor een voorsprong, maar niet veel later zijn het Jayden Anike en Nai-Yahrell Leeuwin die de Lions weer op voorsprong zetten. In de laatste minuut van het derde kwart heeft Anike het laatste woord met een driepunter: 57-52.

Ook in het laatste kwart starten de Lions koel en zuinig. Slingerland, de schutter van de ploeg, zorgt met een driepunter voor een 62-56 voorsprong voor de Lions, mogelijk een beslissend verschil. Montenegro geeft echter niet op. Jaksa Mickovic biedt verweer, hoewel Slingerland naast de eerdere driepunter ook via een tweepuntsschot de and-1 benut. De Lions staan met nog vijf minuten te gaan zeven punten voor, maar Montenegro zoekt hun kansen vanaf de driepuntslijn. Djukanovic is trefzeker van daaruit en verkleint het verschil: 65-62. De Lions weten steeds het verweer te vinden, dit keer via Teun van der Heijden, maar Montenegro blijft schieten. Opnieuw valt de driepunter, en Mickovic maakt gelijk: 67-67 met nog twee minuten te spelen. Het wordt spannend; blijven de Lions koelbloedig, of weet Montenegro op tijd het schot te vinden? Vlak na de Montenegrijnse driepunter vinden de Lions Slingerland, die wederom op een belangrijk moment zijn schot vindt: 70-67. De laatste anderhalve minuut gaat in, en Montenegro blijft zoeken naar het schot. Mickovic gaat omhoog, maar mist. Toch is daar de rebound en probeert Djukanovic het opnieuw. Hij mist ook, maar Mickovic pakt de volgende aanvallende rebound voor Montenegro, en driemaal is scheepsrecht. Djordje Djukanovic maakt in de laatste minuut gelijk met een driepunter: 70-70. De Lions hebben nog een minuut om weer op voorsprong te komen. Anike gaat naar de basket en lijkt te gaan scoren, maar zijn drive strandt. Aan de andere kant kan Montenegro de wedstrijd winnen. Maksim Brnovic gaat voor het schot, maar mist, en er zijn nog een paar seconden te gaan. Het laatste schot treft geen doel, waardoor de wedstrijd met 70-70 de overtime ingaat.

In de extra vijf minuten speeltijd mist Anike het driepuntsschot, maar Slingerland pakt gelijk een belangrijke steal. Vanuit deze aanval scoort Bergens niet, maar Van der Heijden pakt de rebound en scoort alsnog. De Lions pakken de voorsprong, maar dan volgen turnovers en gemiste schoten aan beide kanten. Jayden Anike pakt zelf ook een steal en verzilvert de fastbreak met een dunk. De Lions lopen uit: 74-70. Montenegro geeft niet op en via Balsa Mugosa verkleinen ze het verschil weer tot 74-73 met nog 47 seconden te spelen. Anike is opnieuw aan de bal en ziet kans om naar de basket te gaan voor een open lay-up. Hij mist echter deze cruciale kans, en Montenegro krijgt balbezit. Er volgen driepuntspogingen aan de lopende band: Brnovic mist, Djukanovic mist eveneens, en ook de volgende poging van Brnovic gaat er niet in. Toch kan Montenegro op voorsprong komen als Jayden Anike een persoonlijke fout begaat. Dat betekent dat Balsa Mugosa twee vrije worpen mag nemen, maar hij mist beide kansen, en de Lions kunnen de tijd uitspelen. In de laatste seconde van de schotklok probeert Jayden Anike te scoren, maar zijn floater gaat mis. Er zijn nog 12 seconden op de wedstrijdklok te spelen en Montenegro heeft een lichte uitbraak. Echter gaat Djordje Djukanovic voor een zeer verre driepunter terwijl een doorgebroken teamgenoot de drive had kunnen benutten. Dit tot woede van coach Demir Kalic. De Lions hebben de bal in de laatste seconden en winnen de wedstrijd met een minimaal verschil. Ook hun tweede EK-wedstrijd wordt gewonnen, met 74-73 na overtime tegen Montenegro. Zaterdagochtend om 11:00 uur wacht de derde wedstrijd, tegen Luxemburg.