Ruime overwinningen voor de onder 16 mannen van de Orange Lions en Belgian Lions op het EK

Gepubliceerd op 10 augustus 2024 om 13:00

Hoewel het verschil bij rust slechts vier punten was, gingen de Orange Lions richting een ruime overwinning op tegenstander Luxemburg. In de verdediging stopten zij veel aanvallen af, en in de aanval waren zij voornamelijk onder het bord sterk bezig. Een overwinning van 41-79 kwam dan ook niet meer in gevaar. Het is de derde overwinning oprij op dit onder 16 EK in de B-divisie

Ook de Belgian Lions brachten het er goed van af tijdens hun duel tegen Hongarije. Zij sprintten gelijk na het eerste kwart richting een grote voorsprong, en gaven het niet meer uit handen. Een 84-57 overwinning zou volgen, en zodoende doen de beide Lions ploegen het goed op dit EK. Foto's: FIBA Europe

Orange Lions VS Luxemburg

Yanu Slingerland is de speler van de driepunters namens de Lions tijdens dit toernooi. Dat bewijst hij direct door in de beginfase meteen een succesvolle driepunter te maken. Tegen Cyprus en Montenegro schoot hij al respectievelijk vijf en vier driepunters. De Lions verdedigen goed tegen Luxemburg, dat in de eerste twee minuten geforceerde schoten moet nemen. De aanval van de Lions is dynamisch en beweeglijk. Bij Luxemburg komt de eerste score van een schot van Mateo Mc Swain, maar Jayden Anike antwoordt direct met een drive naar de basket. De Lions zijn op schot, getuige de driepunters van Skye Bergens en Elias Besana: 4-12. Teun van der Heijden is de reboundende kracht van de Lions, en dat gaat hem goed af, maar er worden wel makkelijke ballen onder de basket gemist. De Lions laten veel kansen liggen na de eerste helft van het eerste kwart, totdat Lex Caverle met een beweeglijke actie naar de basket snijdt en scoort. Meteen daarna pakt Anike de steal en is het Sadik Golubovic die het verschil op tien punten zet: 6-16. Na een loopfout lukt het Caverle opnieuw om naar de basket te gaan. Het verschil wordt groter, uiteindelijk 8-20 na het eerste kwart voor de Lions dankzij vrije worpen van Jesper Beelen.

Luxemburg opent het tweede kwart met een driepunter van Abram Macalou, maar Caverle antwoordt direct onder de basket namens de Lions. Daarmee komt hij op zes punten. De Lions kennen dan een mindere periode. Een open lay-up wordt gemist, waarna Savik Reinten een onsportieve fout begaat. Dat betekent vrije worpen en balbezit voor Luxemburg. Beide kansen worden echter gemist door Luxemburg, maar Macalou treft direct daarna doel met een driepunter: 16-22. De Lions weten even niet wat te doen in de aanval, en Luxemburg scoort opnieuw, deze keer via Leis Sabotic. Coach Koen van Gerwen besluit een time-out te nemen, want Luxemburg komt terug tot vier punten. Onder het bord worden veel kansen gemist, totdat Besana een belangrijke inlegger verzilvert. De Lions hebben moeite om tot een goede aanval te komen en lijden veel balverlies. Ondanks dat Luxemburg veel vrije worpen benut, is het Skye Bergens die de Lions met 28-32 op voorsprong houdt als de rust nadert. Luxemburg mist de driepunter, en via vrije worpen van Elias Besana wordt de ruststand bepaald op 28-34.

Ook na rust spelen de Lions sterk aanvallend basketbal. Via Teun van der Heijden, aanvallend en verdedigend, wordt het verschil 11 punten door zijn inlegger. Jayden Anike pakt de steal en wordt vervolgens bij een rechte oversteek naar de basket afgestopt. Het is een onsportieve fout van Luxemburg, waardoor Anike twee vrije worpen krijgt. Beide gaan raak, en de Lions krijgen ook het balbezit. Golubovic en Slingerland zorgen voor een verschil van 15 punten. Na balverlies bij Luxemburg zijn het opnieuw de Lions die toeslaan. Besana zorgt voor 30-47. Luxemburg zoekt vervolgens Nicolas Roque Do Amaral op. Eerst is hij goed voor een jumper, en vervolgens voor twee vrije worpen waarvan er eentje raak is. De aanval bij de Lions lijkt weer op gang te komen. Bergens en Golubovic gaan sterk naar de ring met succes. Teun van der Heijden mist veel kansen onder het bord, maar pakt veel rebounds waarna de volgende kansen wel raak zijn. Het verschil groeit richting de 20 punten. Aan het einde van het derde kwart zorgen Tristan van Brandwijk en Jayden Anike voor een 35-57 voorsprong voor de Lions.

Het schot valt bij de Lions, zoals blijkt uit de driepunter van Golubovic. De wedstrijd kent geen spanning meer, en de Lions kunnen afstevenen op hun derde overwinning op rij in dit EK onder 16 in de B-divisie. Savik Reinten pakt de rebound en scoort namens de Lions, die op 37-62 komen in de laatste zeven minuten. In het laatste kwart is Reinten in zijn element, zowel reboundend als scorend. Het zijn Reinten en Van Brandwijk die het verschil maken, en een driepunter van Golubovic zorgt voor een 41-79 overwinning op Luxemburg. De derde overwinning is binnen voor de Orange Lions en maandagavond om 21:00 uur spelen zij tegen Tsjechië hun volgende groepswedstrijd.

Belgian Lions VS Hongarije

Onder het bord tonen de Lions in de beginfase hun klasse. Het zijn Noé Modestine en Aaron Ona Embo die zorgen voor een goede start. Met een 9-0 run komt de stand na vier minuten spelen op 9-4 in het voordeel van de Belgian Lions. De Lions laten het daar niet bij zitten. Gabriel Swolfs is goed voor een driepunter, wat de voorsprong tegen Hongarije vergroot naar 12-4. Swolfs neemt de Lions op sleeptouw, en ook Tim Waerniers bewijst zijn waarde. Na rebounds van Noé Modestine zet hij de Lions op een 19-7 voorsprong. Hongarije valt aanvallend stil, terwijl de Lions doorgaan. Dylan Havyarimana is sterk onder het bord, en Ilias Van Hecke bepaalt de stand aan het einde van het eerste kwart op 26-7 met een driepunter.

Hongarije vindt eindelijk weer de basket via Zeteny Kurfis, maar het antwoord van de Lions komt direct van Tom Kasongo onder de basket. De Lions pakken veel steals en zijn ook beter in het rebounden. Daarbovenop komt een driepunter van Mauro Coudyser, die het verschil vergroot naar 20 punten, ondanks een driepunter van Mark Szafko. Halverwege het tweede kwart is het verschil al aanzienlijk. De Lions spelen snel en beschikken over veel souplesse. Noel Inalegwu aan Hongaarse kant en Coudyser met een verre driepunter bepalen de ruststand op 51-27 voor de Belgian Lions.

Hongarije hervat de wedstrijd goed met een driepunter van Zalan Bartik en een drive van Zeteny Kurfis. Door veel aanvallende rebounds te pakken, krijgt Hongarije de kans om terug te komen in de wedstrijd. Wanneer Kurfis opnieuw scoort, wordt het verschil kleiner en nemen de Lions een time-out. De Lions zien Hongarije terugkomen, maar na balverlies van de Hongaren doet Kobe De Backer op een belangrijk moment wat terug namens de Lions. Toch blijft Hongarije deze keer aandringen. Kadosa Kan Puskas scoort een and-1 waardoor het verschil weer 15 punten wordt. Later, na balverlies van de Lions, verkleint Zalan Bartik het verschil tot 57-44. De Lions komen in de problemen. Na opnieuw balverlies verzuimt Peter Zoldi te scoren, en in plaats daarvan schiet Emile Debaveye een driepunter erin. Tom Kasongo vergroot vervolgens, na een turnover van Hongarije, het verschil weer. Nu is het Hongarije dat één minuut voor het einde van het derde kwart veel balverlies lijdt. De Lions profiteren hiervan, ditmaal met een drive naar de basket van Aaron Ona Embo, waardoor de voorsprong na het derde kwart 64-44 bedraagt.

Het verschil is al gemaakt, ondanks het eerdere verweer van Hongarije. Christian Elocobe benut twee vrije worpen na een onsportieve fout van Hongarije. Gabriel Swolfs pakt een steal en vergroot het verschil naar 70-48. De wedstrijd is beslist, want ook Elocobe scoort een driepunter. Arthur Pitz draagt nog bij, en zo boeken de Lions een ruime overwinning. Ze winnen met 84-57, en maandagavond om 18:30 uur wacht hun derde tegenstander: Bosnië-Herzegovina.