Belgian Cats komen net tekort voor een bronzen medaille

Gepubliceerd op 11 augustus 2024 om 13:15

De voorsprong wisselde voortdurend: een met scherp schietend Australië en een Julie Vanloo die ontwaakte in het derde kwart met meerdere schoten. Toch mocht het niet zo zijn tegen Australië. Australië had Ezi Magbegor die onder het bord erg sterk was met 30 punten. Australië wist met 81-85 te winnen waardoor de Cats vierde eindigden op dit Olympisch toernooi.

Beide ploegen weten wat hen te doen staat. Het eerste schot van Antonia Delaere is meteen raak, een driepunter. Aan de andere kant doet Ezi Magbegor iets terug onder het bord. Beide teams missen kansen van dichtbij, maar Elise Ramette vindt Delaere in de hoek, die opnieuw een driepunter binnenschiet: 6-2. De verdediging staat strak onder het bord, waardoor de scores van dichtbij schaars zijn. Julie Vanloo passt naar de insnijdende Emma Meesseman, die een and-1 scoort, maar Australië heeft Alanna Smith, die meteen een driepunter raak schiet. Het zijn Smith en Meesseman die zorgen voor de meeste scores. Magbegor begint sterk en haar aanvallende rebound zorgt na zes minuten spelen voor een voorsprong voor Australië: 11-12. De Cats hebben Meesseman, die op zeven punten komt, een echte troef voor de ploeg, net als Delaere die op acht punten staat. Australië speelt snel en scoort via een dynamische aanval met een jumper van Cayla George en Marianna Tolo. Beide teams blijven dicht bij elkaar. Julie Vanloo maakt gebruik van het screen van Becky Massey en zet de Cats in de laatste minuut op voorsprong. De Cats verzuimen echter om de klok uit te spelen in de laatste seconden, waardoor Australië nog een kans krijgt. Isobel Borlase benut deze mogelijkheid bij de buzzer met een driepunter: 19-20 voor Australië na het eerste kwart.

Borlase gaat in het tweede kwart door, nadat ze de pass van Magbegor ontvangt en verzilvert met een drive naar de basket om de voorsprong te vergroten. De Cats vinden in deze situatie opnieuw Meesseman, die zoals altijd toeslaat, maar Australië heeft in de paint Magbegor, die goed weet te scoren onder het bord. Australië behoudt de voorsprong in de eerste drie minuten van het tweede kwart, vooral omdat de Cats geen antwoord hebben op de Australische verdediging. Australië slaagt er echter ook niet in om verder uit te lopen. Het is uiteindelijk Becky Massey die onder het bord wat terugdoet: 23-24. Australië heeft Magbegor, die sterk speelt onder het bord en haar ploeg voorgaat in de strijd. Halverwege het tweede kwart staat ze op 14 punten en leidt Australië met 25-32. Op een belangrijk moment haalt Laure Resimont de trekker over met een driepunter. Na een turnover van Australië (Becky Massey met de steal) vindt Delaere de insnijdende Julie Vanloo, die met een 'behind-the-back-pass' Meesseman bedient, die op 11 punten komt: 30-32. De Cats zijn nog niet klaar en Meesseman zorgt voor een 7-0 run om gelijk te maken. Er is ontlading bij de Cats en zij hernemen de controle over de wedstrijd. Delaere schiet de Cats opnieuw op voorsprong: 34-32. Australië vlucht in een tweede time-out in korte tijd. Opnieuw slaat Australië toe in de laatste seconde. Na een score van Steph Talbot is het schutter Sami Whitcomb die een driepunter raakt en zorgt voor een 36-37 voorsprong voor Australië.

Australië start weer een run, wederom via Magbegor. De Cats hebben echter ook een speelster die net zo hard toeslaat: Emma Meesseman. Met een jumper doet ze wat terug, maar Whitcomb schiet er meteen een driepunter overheen: 38-44. Magbegor, die al op 18 punten staat, scoort meteen haar 20e punt. Australië lijkt het voordeel in de wedstrijd te hebben, met Magbegor als aanjager die tot nu toe het verschil maakt. De Cats laten veel kansen onder het bord liggen en Australië maakt daar dankbaar gebruik van via Tolo. Het verschil loopt op, maar Julie Vanloo geeft zich nog niet gewonnen. Ze scoort een and-1, maar opnieuw is het Magbegor die raak schiet. Het is de periode van Vanloo die de Cats terugbrengt in de wedstrijd. De vrije worpen die ze neemt zijn raak en nu scoort ze een belangrijke driepunter: 50-54 met nog drie minuten te spelen in het derde kwart. De Cats zijn nog niet klaar. Linskens wordt gevonden door Vanloo en verzilvert een belangrijke vrije worp: 53-55. De Cats haken aan en blijven doorgaan. Australië heeft balbezit, maar mist. Dit is het moment voor Vanloo: passes en scores, alles lijkt te lukken. Ook maakt ze een and-1 uit een drive naar de basket. De Cats staan voor: 56-55, maar aan de andere kant is het natuurlijk Magbegor: 56-57. Dit is het moment om toe te slaan, en Ine Joris doet dat met een hele belangrijke driepunter: 59-57. De voorsprong wisselt, maar de Cats lopen nog niet uit vanwege balverlies. Beide teams hebben de kans om op voorsprong te komen na het derde kwart, en dat lijkt opnieuw Australië te worden met een driepunter van Talbot: 59-60. Er is nog een kans, en Vanloo grijpt die in de laatste seconden van het derde kwart. Waar Australië in het eerste en tweede kwart het laatste woord had, heeft nu Vanloo dat moment en haar inbreng geeft de Cats de voorsprong na het derde kwart: 61-60.

Zullen de Cats de voorsprong vasthouden? Of vindt Australië meer speelsters dan alleen Ezi Magbegor? In elk geval is het opnieuw Julie Vanloo die op schot is. Een driepunter zorgt voor haar 20e punt: 64-60. De Cats pakken echter geen aanvallende rebounds, en van daaruit scoort Alanna Smith. Australië lijkt zich te herstellen, gezien de nieuwe press tegen de aanval van de Cats. De kans van Australië wordt benut met een driepunter van Whitcomb: 64-65 voor Australië, maar dat wordt snel 66-65 via Meesseman. Australië blijft echter op schot, met een driepunter van Tess Madgen, maar de Cats hebben Vanloo. Het is een ongekende middag en haar driepunter zorgt voor de zoveelste voorsprongswissel: 69-68 voor de Cats en 23 punten voor Vanloo. Er zijn nog ruim zes minuten te spelen en Australië scoort via Smith twee vrije worpen, waarna balverlies ontstaat voor de Cats door een 8-seconden overtreding. De spanning is om te snijden in het Bercy Arena in Parijs. Beide teams zijn aan elkaar gewaagd in de strijd om de bronzen medaille op de Olympische Spelen. De schoten vallen met nog vijf minuten te gaan minder makkelijk, en Magbegor zorgt voor een 69-73 voorsprong voor Australië. De rebounds lijken de doorslag te geven, want de Cats komen er niet bij en bovendien zorgt Alanna Smith voor een and-1 waardoor Australië met 69-76 voor staat met nog vier minuten te spelen. Meesseman doet nog wat terug, de laatste hoop voor de Cats: 71-76. Australië mist, maar Kyara Linskens mist een cruciale extra vrije worp na een and-1. Het verschil blijft drie punten met nog drie minuten te spelen. Opnieuw pakt Australië de aanvallende rebound, en het is Madgen die de driepunter raakt. Australië loopt weer uit naar zes punten. Na balverlies van Australië krijgen de Cats nog een kans wanneer Meesseman vrije worpen mag nemen. Beide cruciale kansen gaan raak: 75-79. Australië zoekt Magbegor en de Cats kunnen dichterbij komen. Delaere verliest echter de bal en Magbegor mag vrije worpen nemen. Beide gaan erin, waarmee ze op 30 punten komt. De Cats staan zes punten achter en hebben een driepunter nodig. Delaere wordt in de hoek gevonden en schiet raak. Met nog 1:05 minuten te gaan is er nog hoop: 78-81. Australië mist en de Cats hebben weer een driepunter nodig. Delaere wordt gevonden, maar wordt geblockt door Steph Talbot. De Cats houden balbezit. Er zijn nog acht seconden op de schotklok en 24 seconden op de wedstrijdklok. Er wordt echter niet geschoten, waardoor de schotklok afloopt. Met nog 16 seconden te gaan, heeft Australië de bronzen medaille binnen handbereik. Er moet een fout worden gemaakt in de hoop dat Australië vrije worpen mist, maar dat gebeurt niet. Madgen schiet raak, en een verschil van vijf punten met nog 15 seconden te gaan lijkt beslissend. Australië krijgt bovendien nog twee vrije worpen die erin gaan. Australië wint de wedstrijd en pakt de bronzen medaille door met 81-85 te winnen. Vanloo schiet nog één driepunter raak, maar de Cats eindigen als vierde op deze Olympische Spelen in Parijs.