Ruime overwinning voor de Orange Lions meiden onder 16, Belgian Cats stelt overwinning tegen Letland veilig in de slotfase

Gepubliceerd op 20 augustus 2024 om 17:30

Al in de beginfase wisten de Lions uit te lopen. De meiden onder 16 ploeg hadden weinig moeite tegen Bulgarije, en herstelden zich goed in het laatste kwart. Hierdoor wisten zij met 73-45 te winnen.

Spannender was het bij de onder 16 ploeg van de Belgian Cats. Zij zagen Letland gevaarlijk dichterbij komen, maar hielden zich staande. De wedstrijd in de laatstr 16 ronde werd dankzij koelbloedigheid met 75-82 gewonnen door de Cats en plaatsen zich daarmee voor de kwartfinale.

Orange Lions VS Bulgarije

In de beginfase van de wedstrijd zijn het Adriana Reijnen en Marit Lokker die de rebounds pakken. De Lions beginnen sterk en sprinten dankzij Reijnen, Floortje van Duijn en een and-1 van Mia Lieverst naar een 7-0 voorsprong. Toch pakt Bulgarije in de verdediging een aantal steals via Katrina Bozova. Hierdoor weet Gabriela Kotseva de achterstand te verkleinen naar 8-4. De Lions beschikken over lange speelsters, wat in hun voordeel werkt. Lila van Stein, Ilvy Fahner en Sophie Hartman benutten dit goed, waardoor het verschil oploopt naar 14-6 na het eerste kwart.

De Lions blijven op een goede manier doorgaan. Raquel van Dijk zorgt voor een and-1, waardoor het verschil meer dan 10 punten wordt. Mia Lieverst bouwt hier verder op met een drive en een driepunter, wat leidt tot een 24-6 voorsprong. Bulgarije komt al vroeg in de problemen, maar weet iets terug te doen via de drives van Valeria Stoycheva. Hoewel Bulgarije dichterbij lijkt te komen, vindt Reijnen Lokker, die een driepunter maakt. Vlak voor rust breekt er ook een goede periode aan voor Yamaira van der Goes. Haar inbreng, zowel met een driepunter als een drive, zorgt voor een ruime voorsprong voor de Lions bij rust: 38-15.

Na rust wordt Ivy Panka gezocht bij de Lions. Zij opent sterk met drives naar de basket, zoals zij dat echt kan. De Lions krijgen het daarna even moeilijker. Er wordt veel balverlies geleden, en Silvia Milenova doet wat terug namens Bulgarije. De Lions scoren enkel nog via Van Stein, maar Bulgarije blijft druk uitoefenen met Ivayla Bakalova en een driepunter van Gabriela Kotseva. Het verschil wordt kleiner: 48-32 na het derde kwart.

In het vierde kwart laten de Lions het niet verder komen. Het verschil loopt weer op, mede door acht punten op rij van Lieverst. De snelheid en souplesse van dit talent van de Landslake Lions is door Bulgarije niet bij te houden. Dankzij Marit Lokker en Daylisa Deul winnen de Lions uiteindelijk met 73-45. Opnieuw een zeer welkome overwinning voor de Lions.

Belgian Cats VS Letland

Laura Vilcinskas, Annie Kibedi en Jada Lynch hebben allen een grote inbreng met dubbele cijfers tegen Montenegro. Nu zorgen zij met drives en driepunters voor het eerste verschil in de wedstrijd. Vilcinskas gaat door, en dankzij Lien Lamborelle staat het 5-12 voor de Cats. Bovendien pakt Kibedi een steal en vergroot het verschil. Ondanks een driepunter van Aleksa Skudra namens Letland, leidt Maë Hanssens de Cats naar verdere hoogte. Hanssens speelt een belangrijke rol, en via Anna Creemers komt de stand op 18-24 in het voordeel van de Cats.

De Cats hervatten het spel in het tweede kwart. Dankzij Aurélie Vanderstraeten komt de stand op 20-29, waarna enkele fouten van de Cats Letland de kans geven om dichterbij te komen. Na een score van Lynch slaat Ieva Magdalena Vevere namens Letland toe. Vervolgens pakt Mila Luzgina een steal en benut ze de and-1. Letland komt terug tot 27-33. Verder laten de Cats het echter niet komen. Laura Vilcinskas is in haar element en scoort in korte tijd tien punten, waardoor de Cats uitlopen naar een 38-49 voorsprong bij rust.

Letland speelt als collectief in de eerste minuten na rust. Ance Kocetkova pakt de rebound en verkleint het verschil. Ondanks een driepunter van Hanssens slaat Letland terug met meerdere driepunters. Sindija Miscenko scoort er een, en via Skudra wordt het verschil nog maar drie punten: 51-54. Na een misser van de Cats weet Marta Plorina het verschil verder te minimaliseren. Letland weet even niet te scoren, en bij de Cats schiet Jada Lynch een belangrijke jumper in. De Cats nemen weer wat afstand, maar Letland blijft doorgaan. Ance Kocetkova maakt de gelijkmaker na het derde kwart: 63-63.

Het spel schommelt tussen een gelijke stand en een voorsprong voor de Cats. Daar zorgen Kibedi en Skudra voor. Hanssens zet de stand op 67-69 en maakt bovendien een belangrijke stop. Toch profiteren de Cats hier niet van, want er wordt balverlies geleden met nog zes minuten te spelen. Ook Letland weet niet te scoren, en het is Annie Kibedi die een cruciale and-1 verzilvert: 67-72. De driepunter valt niet, en Kibedi scoort opnieuw voor de Cats. Sindija Miscenko houdt de hoop voor Letland levend met nog 3:30 minuten te gaan. Een driepunter brengt de stand op 73-76, maar opnieuw wordt Vilcinskas gevonden die het verschil op vijf punten zet. Als Kibedi vervolgens een steal pakt en scoort, lijkt de overwinning binnen handbereik voor de Cats: 73-80 met nog een minuut te spelen. De Cats komen uiteindelijk met de schrik vrij in deze laatste 16 ronde. Kibedi’s inbreng met 33 punten is goud waard, evenals de 20 punten en 14 rebounds van Vilcinskas. Jada Lynch draagt met 7 punten, 7 rebounds en 7 assists eveneens veel bij. De Cats plaatsen zich zodoende voor de kwartfinale op het EK onder 16 door met 75-82 te winnen.