Belgian Cats onder 16 boekt ruime overwinning op Montenegro

Gepubliceerd op 19 augustus 2024 om 08:00

Vanaf het begin sprintten de onder 16 meiden van de Belgian Cats richting een ruime voorsprong tijdens hun derde onder 16 EK wedstrijd. Annie Kibedi was op dreef met maar liefst 36 punten, en als collectief gingen de Cats door naar een ruimere marge. Een 53-106 tegen Montenegro konden ze goed gebruiken, als opmars richting de laatste 16 tegen Letland op dinsdag 20 augustus om 15:30 uur.

Vanaf het begin van de wedstrijd gaat Annie Kibedi er als een speer vandoor. Ze pakt de aanvallende rebound en verzilvert haar tweede kans, waarmee ze de toon zet voor de wedstrijd. Montenegro reageert met een driepunter van Masa Prascevic, maar Kibedi gebruikt haar snelheid naar de basket. Ook Jada Lynch is alert in het begin van de wedstrijd. Ze pakt de steal en verzilvert de fast break naar de basket, waarmee ze een eerste verschil maakt. Wanneer Montenegro niet scoort, zijn het Laura Vilcinskas en Anna Creemers die eveneens sterk afronden onder het bord: 3-10 voor de Lions. Het verschil is gemaakt, ondanks dat Montenegro in de beginfase enkel via driepunters iets kan betekenen. Vilcinskas vergroot de voorsprong verder. Kibedi gaat door en scoort zelfs zeven punten op rij binnen enkele minuten. In de verdediging pakken de Cats veel steals. Creemers pakt een steal, passt over naar Lynch, die vervolgens Agathe Proesman in scorende positie brengt. Zo lopen de Cats uit naar een 15-30 voorsprong na het eerste kwart.

Het beeld van de wedstrijd verandert niet in het tweede kwart. Lien Lamborelle opent met twee vrije worpen, waarna ze later goed is voor een driepunter: 18-37. De Cats schieten scherp, want ook Zoé Gemine is trefzeker vanaf de driepuntslijn. Het verschil loopt op tot 30 punten, en zelfs meer wanneer ook Creemers haar driepunter raak schiet: 20-51. Na lange tijd doet Milena Vujovic iets terug, maar de Cats blijven scoren. Laura Vilcinskas en Aurelie Vanderstraeten zijn onder het bord trefzeker, en via Maë Hanssens is de stand bij rust 24-56 in het voordeel van de Cats.

De Cats hebben in het scorende trio Kibedi-Lynch-Vilcinskas genoeg om de voorsprong verder uit te breiden. In de rebound blinkt Annelien Depauw uit, met acht rebounds in korte tijd. Haar inbreng geeft de Cats meerdere kansen. De voorsprong wordt groter, puur omdat de Cats als collectief de klus klaren. Als geheel stevenen ze af op een ruime overwinning. Kibedi is niet te stoppen, en haar 36 punten hebben de Cats veel gebracht, net als de rest van de speelsters. De Cats winnen met 53-106 en mogen het dinsdag opnemen tegen Letland in de achtste finale van dit EK.