Orange Lions rolstoelbasketbal mannen winnen eerste wedstrijd op de Paralympics

Gepubliceerd op 30 augustus 2024 om 08:00

Na acht jaar bevinden de Nederlandse rolstoelbasketballers zich weer op de Paralympics. In een zinderende openingswedstrijd van dit wereldtoernooi hebben de Nederlandse rolstoelbasketbalmannen, beter bekend als de Orange Lions, een indrukwekkende overwinning behaald op Australië. In een wedstrijd vol spanning en tactische wendingen trokken de Lions uiteindelijk aan het langste eind met een eindstand van 55-66. Foto: Getty Images

De wedstrijd begint veelbelovend voor de Lions. Mendel op den Orth levert een scherpe pass af op Frank de Jong, die meteen de aanval inzet. Maar het is Australië dat snel de controle overneemt, mede dankzij de trefzekerheid van Tristan Knowles, die de Aussies naar een 8-4 voorsprong schiet. Tom O'Neill-Thorne voegt daar al snel een driepunter aan toe, waardoor Australië verder uitloopt. Ondanks verwoede pogingen van Robin Poggenwisch en Matthijs Bellers om de score voor Nederland gelijk te trekken, zijn het de Australische schutters die hun team aan de leiding houden na het eerste kwart: 16-12.

In het tweede kwart komt Nederland terug in de wedstrijd. De Lions vinden opnieuw Op den Orth, die met een sterke and-1 en een zuiver schot Nederland weer langszij brengt. Bondscoach Cees van Rootselaar ziet zijn ploeg sterker worden, maar Australië reageert snel met een scherp schot van Jaylen Brown en nog een score van Knowles, waardoor de Aussies weer uitlopen naar 30-24. De Lions laten het hier echter niet bij zitten. Via Op den Orth wordt het verschil teruggebracht tot twee punten: 30-28.

De verdediging van de Lions wordt vervolgens aangescherpt. Australië ziet meerdere pogingen om te scoren stranden, terwijl Nederland via Patrick de Boer en Robin Poggenwisch de leiding overneemt. De ommekeer is duidelijk voelbaar in het derde kwart. Quinten Zantinge schiet met precisie en vergroot de voorsprong naar 35-42, mede door het vele balverlies van Australië. Australië probeert terug te vechten, met opnieuw een driepunter van Knowles, maar het derde kwart eindigt met een Nederlandse voorsprong: 40-44.

In het laatste kwart neemt Mendel op den Orth het heft in handen en zorgt voor een cruciale impuls namens de Lions. Zijn scorend vermogen, gecombineerd met een belangrijke driepunter van Zantinge, doet het verschil oplopen naar zes punten. De Lions houden het tempo hoog en laten Australië nauwelijks nog ruimte om te ademen. Zantinge slaat nogmaals toe met een driepunter, en het verschil groeit naar acht punten. De Australische schutters, die eerder in de wedstrijd zo gevaarlijk waren, worden nu volledig afgestopt door de sterke Nederlandse defensie. Knowles ziet zijn schoten, die eerder zo trefzeker waren, steeds moeilijker doel treffen. Het verzet van Australië is gebroken. De Orange Lions bouwen verder aan hun voorsprong, en de wedstrijd eindigt in een overtuigende 55-66 overwinning voor Nederland. Met deze sterke start zetten de Lions direct hun stempel op het toernooi en maken ze duidelijk dat ze een serieuze kanshebber zijn voor een medaille op deze Paralympische Spelen.