Nederlands rolstoelbasketbal dames openen de Paralympics met een ruime overwinning op Japan

Gepubliceerd op 30 augustus 2024 om 15:00

In hun eerste wedstrijd op de Paralympische Spelen zetten de Nederlandse rolstoelbasketbalsters meteen een krachtig statement neer. De Lions, gedreven door hun ambities voor een nieuwe medaille, kwamen furieus uit de startblokken en lieten Japan geen enkele kans. Met een indrukwekkend teamspel en onstuitbare schutters zoals Bo Kramer en Mariska Beijer, bouwden ze al snel een comfortabele voorsprong op. Japan probeerde zich staande te houden, maar had geen antwoord op het aanvalsgeweld in de eerste helft van de Lions waardoor het 87-34 werd. De toon is gezet voor de rest van het toernooi: de Lions zijn klaar om te strijden voor goud.

De Lions beginnen sterk aan de wedstrijd. In hun tocht naar opnieuw een Paralympische medaille is de start goed. De combinatie Mariska Beijer en Bo Kramer is zoals altijd een prachtige combinatie. Zij krikken het verschil in een mum van tijd op, zeker als ook Jitske Visser goed is voor het schot: 13-2 na zes minuten spelen. Als de Lions niet scoren pakt Kramer de aanvalsrebound en is opnieuw goed voor het schot. Zij blijft het schot vinden, net als Ilse Arts waardoor het verschil groter wordt. Bo Kramer komt na vijf minuten al op negen punten. Ze wordt gewisseld voor Julia van der Sprong, en dat pakt gelijk goed uit. De rebound wordt gepakt, en in de break is zij het die afrondt en in de verdediging blockt ze het schot van Japan. De Lions pakken opnieuw goed uit. Mariska Beijer vindt Xena Wimmenhoeve die eveneens sterk is onder het bord: 21-4. Tijdens de vorige Paralympics was Japan de X-factor, oftewel niemand wist hoe sterk Japan was. Ze vinden in elk geval de driepunter via Amane Yanagimoto, om iets terug te doen. Het schotpercentage is enorm hoog aan de kant van de Lions. Cher Korver pakt de steal en verzilvert daarmee de breaksituatie waardoor de Lions op 29-7 staan na het eerste kwart, met een schotverhouding van 14/19.

Japan start in elk geval beter. Het is Yuri Eguchi die de scores verzilvert, maar Bo Kramer komt op 7 uit 7 schoten waardoor de Lions steeds verder uitlopen. Ook in de passing is Kramer goed bezig, getuige de pass op Lindsay Frelink. Het afstoppen van de Lions is een lastige opgave. Naast Kramer en Beijer hebben ze meerdere wapens: Visser, Van der Sprong en Wimmenhoeve; je weet nooit waar je moet beginnen. Dat Bo Kramer ook van afstand trefzeker is laat ze zien met een driepunter: 43-11. Het antwoordt van Japan komt van Chihiro Kitada met een driepunter, maar Kramer is wederom goed voor het schot. Ze gaat door, en komt bij rust al op 25 punten, en de Lions gaan afstevenen naar een enorm ruime voorsprong halverwege de wedstrijd: 51-16.

Aan het begin van de tweede helft vindt de combinatie Kramer-Beijer opnieuw elkaar. Beijer, net als Kramer een ware puntenmachine, vergroot het verschil dankzij een and-1. Ze is goed voor acht punten op rij, terwijl Japan nauwelijks tot scoren komt. Veel schoten gaan mis aan Japanse zijde, en ook de Lions scoren minder frequent dan voorheen, maar ze houden Japan volledig van scoren af. Pas na bijna acht minuten in de tweede helft slaat Mari Amimoto voor Japan toe. De Lions scoren ook al een tijdje niet meer, maar het verschil blijft groot met 41 punten. Van der Sprong sluit het derde kwart af met een drive naar de basket: 63-20.

De wedstrijd is al lang en breed beslist. De scores zijn goed verdeeld, en Van der Sprong en Wimmenhoeve blijven doorgaan. Een ruime overwinning staat niets meer in de weg, met Carina de Rooij die voor de eindstand zorgt. De Lions winnen hun eerste wedstrijd op de Paralympics met 87-34, en zetten daarmee een veelbelovend begin neer.