ZZ Leiden wint enerverend duel van Den Helder Suns na dubbele overtime

Gepubliceerd op 23 september 2024 om 16:30

Noem het de doorzettingskracht van Zorg & Zekerheid Leiden, die strohalm na strohalm wist te pakken en, ondanks een achterstand van 21 punten, na twee verlengingen alsnog met één punt verschil wist te winnen. Of noem het de veerkracht van de thuisploeg, de Den Helder Suns, die na elke inhaalrace of voorsprong telkens weer terugkwamen tot gelijke hoogte of zelfs opnieuw de leiding namen. Voor beide teams viel afgelopen zaterdagavond in Sportcenter Quelderduijn veel te zeggen. De Suns begonnen sterk en probeerden hun prachtige overwinning op de Windrose Giants Antwerp door te trekken tegen landskampioen ZZ Leiden. Dat lukte aanvankelijk goed, want de thuisploeg wist Leiden in het tweede kwart maar liefst 8,5 minuten van scoren af te houden. Een voorsprong van 21 punten werd bij rust teruggebracht tot 17, en in het vierde kwart tot 12. Maar ondanks de twee verlengingen bleek het niet genoeg. Leiden bleef koel en efficiënt, waardoor ze keer op keer nieuwe kansen wisten te benutten om langszij te komen. Een ongelukkige goaltending van de Suns in de laatste seconden bracht de eindstand op 79-80, in het voordeel van ZZ Leiden. Foto: Marja van Tilburg

Sterke start van de Suns

Sam Huurman is de nieuwe speler bij ZZ Leiden. Hij had nog een doorlopend contract bij zijn ploeg, Stella-Artois Leuven Bears, maar dat werd ontbonden. Hij zal nu de komende drie jaar voor de ploeg uit de Sleutelstad uitkomen. Een leuk detail is dat Huurman van 2021 tot 2023 speelde voor Den Helder Suns, de tegenstander van ZZ Leiden. In zijn laatste jaar bij Den Helder was hij goed voor gemiddeld 14 punten en 7 rebounds, dus hij is zeker een welkome versterking voor Leiden. De thuisploeg, Den Helder Suns, won afgelopen week overtuigend uit bij Antwerp Giants en wil de positieve lijn doortrekken. Hiervoor richt de thuisploeg zich op hun spelverdeler, TreVion Crews, die vooral sterk is in het creëren van kansen en met zijn driepunters goed uit de voeten kan. Zijn eerste schot treft dan ook gelijk doel namens de Suns.

Leiden heeft iets goed te maken. Vorige week verloren zij nipt hun eerste duel thuis tegen House Of Talents Kortrijk Spurs. De bezoekers weten wat hen te doen staat en vinden hun Amerikaanse kracht Tajinder 'TJ' Lall. Ook in deze wedstrijd moet Leiden in de achtervolging, want ze hebben moeite met de verdediging van de Suns. Dit leidt tot geforceerde schoten en veel balverlies. Suns speelt snel in de aanval, met veel passes en zoekt de openstaande speler. Tobi Ewuosho is degene die twee keer behendig naar de ring gaat. Leiden blijft missen, terwijl Steven Post sterk onder de ring is voor de Suns, waardoor het 10-3 staat voor de thuisploeg. Leiden komt er niet aan te pas, maar Suns des te meer. Via een driepunter van Matthijs Verhallen wordt het verschil al tien punten: 15-5, en coach Doug Spradley van Leiden neemt een time-out. Hij wil een plan bedenken om de aanval van Suns te stoppen, en in de eigen aanval neemt Aaron Cook het voortouw met een jumper. Suns lukt het minder goed om naar de basket te gaan, en Leiden komt dichterbij. Jordan Davis is goed voor een driepunter, waardoor het verschil kleiner wordt. In de laatste minuut van het eerste kwart is dat het wapenfeit dat Leiden goed kan gebruiken. Na een benutte vrije worp van Dyon Halman vindt Davis opnieuw de driepunter, en de bezoekers komen terug tot 18-13 na het eerste kwart.

Dankzij de driepunters heeft Leiden de achterstand gehalveerd. Toch gaat Suns door met scoren, dit keer via Malcolm Kreps. Aan Leidse zijde ontstaat een rommelige situatie: gehaaste schoten missen, en er wordt veel balverlies geleden. Gelukkig weet Suns zelf in de beginfase van het tweede kwart niet veel te scoren. Pas na vier minuten komen Ewuosho en Post weer tot scoren en dan gaat het snel. Leiden blijft op 13 punten steken, terwijl Suns is uitgelopen naar 28. Na zeven minuten ziet Nick Thran zijn jumper verzilveren. Ewuosho pakt twee keer de steal, wat leidt tot scores: eerst van hemzelf, en daarna via een dunk van JD Muila: 34-13. Leiden komt er niet aan te pas en scoort ruim 8,5 minuut niet in het tweede kwart. Dat verandert als TJ Lall een driepunter scoort, maar Suns antwoordt meteen via Thran. Het verschil blijft groot, al stopt Leiden de aanvallen van Suns en sluit het tweede kwart af met 38-21 via Davis (een driepunter en een drive naar de basket).

Leiden slaat toe

Aan het begin van de tweede helft zien we een omgekeerd beeld. Suns weet niet wat te doen in de aanval; iedereen staat stil en er worden te weinig screens gezet om een openstaande speler te vinden. Crews blijft steken op zijn twee punten uit de openingsscore en mist opnieuw. Leiden doet het beter met Roeland Schaftenaar en een score van Davis, die eigenlijk de enige speler was die overeind bleef in de eerste helft. Waar Leiden ruim 8,5 minuut niet scoorde in het tweede kwart, krijgt Suns er nu geen bal meer in na rust. Leiden blijft doorgaan. Het is Aaron Cook die steals pakt en met een driepunter en een dunk Leiden binnen de tien punten brengt: 40-32. Coach Paul Vervaeck ziet dat zijn ploeg niet tot scoren komt, maar Malcolm Kreps vindt op het juiste moment de driepunter. Toch zorgt dit niet voor een nieuwe ommekeer, want Lucas Kruithof doet hetzelfde voor Leiden: 43-37. Sam Huurman valt op bij Leiden met de grote hoeveelheid rebounds die hij pakt, wat hen nieuwe kansen geeft. Brad Greene profiteert daarvan via een and-1, waardoor het verschil kleiner wordt. Dankzij een kwartstand van 7-24 voor Leiden staat het na het derde kwart gelijk. Het is Greene die voor de gelijkmaker zorgt: 45-45.

Leiden heeft het momentum te pakken, en dat laat Kruithof zien. Een jumper aan het begin van het laatste kwart zorgt voor de eerste voorsprong van de bezoekers, maar die is van korte duur. Leiden mist nieuwe kansen om de voorsprong uit te bouwen, en via een driepunter van Tobi Ewuosho neemt Suns weer de leiding: 49-47. Leiden probeert het opnieuw, maar weet dat Den Helder elk moment verder kan uitlopen. Een misser aan Leidse kant wordt afgestraft door TreVion Crews met een succesvolle jumper. Suns staat vier punten voor, en coach Doug Spradley neemt een time-out om Suns niet weer te laten uitlopen. In de aanval lukt het echter niet bij Leiden. Patrick Cartier, de topscorer van de afgelopen wedstrijden, staat nog steeds op nul punten. Ook zijn volgende acties blijven onbenut. Ewuosho lijkt Suns weer een impuls te geven, en de voorsprong groeit naar zes punten. Leiden lijdt opnieuw balverlies, en Kreps scoort wederom: 56-47. Het gaatje van Suns is een gat van negen punten geworden, en Ewuosho schiet opnieuw raak met een driepunter, waardoor het verschil oploopt naar twaalf punten in de laatste 3,5 minuut. Leiden moet alles op alles zetten, en Huurman benut een drive naar de basket. Het verschil is nu tien punten, dus Suns is nog niet in gevaar. Dat verandert echter als Nick Thran meteen de bal inlevert bij Kruithof, die op zijn beurt Lall bedient voor een drive: 59-51. Suns speelt slordig met balbezit en een nieuwe steal brengt Schaftenaar in scorende positie. Het verschil wordt kleiner, en misschien is het nog niet te laat voor Leiden. Suns krijgt het moeilijker, en Crews mist. Leiden krijgt met nog twee minuten te gaan een nieuwe kans om het verschil te verkleinen, en dat lukt als Schaftenaar een driepunter scoort. Het verschil is nu nog maar drie punten: 59-56. Het wordt uiterst spannend in Sportcenter Quelderduijn. Suns kan de tweede overwinning pakken, of Leiden pakt alsnog hun eerste overwinning. Suns mist echter veel kansen, ondanks de vele aanvallende rebounds. Leiden krijgt met nog één minuut te gaan een nieuwe kans om dichterbij te komen, en dat lukt als Lucas Kruithof een driepunter verzilvert: 59 gelijk. Suns heeft fases in de wedstrijd waarin alles lukt, maar ook waarin niets wil lukken. In dat laatste stadium zitten ze nu, en Leiden kan in de laatste 45 seconden zelfs op voorsprong komen. Dat lukt als Schaftenaar onder het bord wordt gevonden: 59-61. Waar Suns eerder een 14-0 run pakte, pakt Leiden nu een 0-14 run. De laatste 40 seconden gaan in, met Suns in balbezit. Ze hebben een score nodig om overtime te forceren of een overwinning te pakken met een driepunter. Crews gaat voor de eerste optie via een jumper. Hij vindt in elk geval de ruimte om het schot te kunnen lossen, en zijn schot treft doel waardoor de wedstrijd met vijf minuten verlengd wordt: 61-61.

Overtime

We krijgen vijf minuten extra speeltijd. Suns opent goed met een drive naar de basket van Kreps. Toch blijft Leiden niet stilzitten. Het is Sam Huurman die telkens de rebound pakt en zo nieuwe pogingen creëert. Hierdoor komt Leiden weer gelijk, en Davis wijst de weg naar de overwinning met een driepunter. Leiden staat opnieuw voor en bouwt de voorsprong uit via Schaftenaar: 63-68. Suns moet nu in de achtervolging en vindt JD Muila onder het bord, die het verschil verkleint tot twee punten. Alles is nog mogelijk, maar Leiden komt niet tot scoren. In de laatste 15 seconden pakt Muila zelfs de steal waarna Crews ervandoor gaat. Hij geeft een pass op Muila, die opnieuw een gelijke stand op het bord dunkt: 68-68 met nog tien seconden te spelen. Suns forceert een tweede overtime, maar Leiden heeft nog balbezit en de laatste kans om een overwinning te pakken. Aaron Cook krijgt nog een kans met een driepunter, maar hij mist waardoor een tweede overtime aanbreekt.

In deze nieuwe overtime benut Roeland Schaftenaar met succes twee vrije worpen. Suns zoekt opnieuw aansluiting. Crews heeft de hele wedstrijd moeite met scoren, maar op dit belangrijke moment treft zijn driepunter doel: 71-70. Suns pakt weer de voorsprong, en Leiden lijdt balverlies door een loopovertreding van Cook. Dit biedt nieuwe mogelijkheden voor Suns, en die worden benut. Crews wordt opnieuw gevonden bij de driepunter, en een nieuwe afstandstreffer valt binnen: 74-70. Leiden’s sterke punt blijft de aanvallende rebounds van Huurman, waardoor Schaftenaar opnieuw kan scoren en zijn ploeg weer naast Suns brengt. Maar het blijft niet daarbij. Ook Matthijs Verhallen scoort een driepunter. Suns staat vijf punten voor, mede door hun sterke driepuntsschoten. Is dit het punt dat de beslissing is gevallen? Of pakt Leiden opnieuw een strohalm? Er zijn nog twee minuten te spelen, en Leiden moet opnieuw in de achtervolging. Aaron Cook scoort met een jumper. Suns zoekt een nieuwe aanval, maar Crews mist dit keer. Leiden krijgt opnieuw de kans om het verschil te verkleinen of gelijk te komen met een driepunter. Davis gaat voor de laatste optie, en zijn vijfde driepunter treft doel: 77-77 in de laatste 50 seconden. Suns gaat op zoek naar een nieuwe aanval, maar na hun drie driepunters lukt het al een tijdje niet meer om te scoren. Ook nu niet, aangezien Ewuosho mist. Leiden kan in de laatste 30 seconden opnieuw de voorsprong pakken. Schaftenaar wordt onder het bord gevonden en gaat de confrontatie aan met JD Muila, wat leidt tot twee vrije worpen. Schaftenaar benut zijn eerste poging, maar de tweede gaat er niet in. Suns heeft balbezit en vindt in de laatste 15 seconden Tobi Ewuosho die met een dunk de stand op 79-78 brengt. Hij staat op 25 punten in de wedstrijd, maar Leiden heeft nog tijd om iets terug te doen. Aaron Cook ziet een mogelijkheid en snijdt naar de basket. De bal gaat richting de ring, wordt in eerste instantie net gemist, maar er wordt door Suns aan het netje van Leiden gezeten, wat leidt tot goaltending en dus twee punten voor Cook: 79-80 met nog zeven seconden te gaan. Coach Paul Vervaeck neemt een time-out, want misschien kan Suns nog iets doen in de laatste seconden. De bal wordt ingenomen bij Suns en gepasst naar Tobi Ewuosho. Hij wacht echter te lang en komt pas bij de zoemer tot een schot. Zij poging treft echter geen doel. Zo wint Leiden ondanks alles toch nog de wedstrijd na een dubbele overtime. Met een eindstand van 79-80 pakken de bezoekers uit de Sleutelstad hun eerste overwinning van het seizoen 2024-2025.