MBCA onder 16 2 in de laatste seconden langs BV Hoofddorp

Gepubliceerd op 21 oktober 2024 om 16:30

Zowel MBCA Amstelveen onder 16 2 als het onder 16 2 team van BV Hoofddorp stonden beiden aan kop met vier overwinningen. Eén van hen zou na de wedstrijd in de dames Vijfde Divisie alleen bovenaan staan met vijf uit vijf overwinningen. Aan het begin van de wedstrijd leek dat MBCA te worden, aangezien zij een sterke start kenden en een 22-9 voorsprong namen. Deze voorsprong werd echter volledig tenietgedaan. BV Hoofddorp nam de leiding over en breidde deze zelfs uit, mede dankzij een ontketende Lisa de Heij, die met 11 punten, 5 rebounds, 5 assists, 8 steals en 5 blocks een weergaloze wedstrijd speelde. Hoofddorp liep als collectief uit naar een 43-56 voorsprong met nog zes minuten te spelen. Toch ontstonden er problemen voor de bezoekers door persoonlijke fouten. MBCA profiteerde hiervan door via vrije worpen terug in de wedstrijd te komen. Dit bleek het keerpunt, en uiteindelijk wist MBCA in de laatste seconden met 59-58 te winnen.

De wedstrijd begint voortvarend voor MBCA. De thuisploeg opent met een sterke drive naar de basket van Moira Klooker, die direct de toon zet. Hoofddorp krijgt meerdere kansen, maar slaagt er niet in om de bal door de ring te krijgen. Aan de andere kant blijft MBCA wel trefzeker. Eline Delahaij grijpt een belangrijke rebound en zorgt voor een vroege 6-0 voorsprong. Terwijl de wedstrijd twee minuten onderweg is, breekt Élinda van Dalen door voor Hoofddorp en vindt zij de eerste treffer voor de bezoekers. Toch laat MBCA zich niet van de wijs brengen. Onder het bord wordt de vrijstaande speelster gevonden, waarna Juuls Hogema haar ploeg met zes punten op rij een comfortabele 14-2 voorsprong bezorgt. Hoofddorp haalt Bo van Ooijen het veld in, en haar snelheid en behendigheid maken onmiddellijk verschil. Ze zorgt ervoor dat Hoofddorp het gat iets verkleint, maar al snel doet MBCA wat terug via Kaety Riewald. Mila de Haas vergroot vervolgens de voorsprong tot 13 punten. Dankzij de inbreng van Anne Prinsen en Bo van Ooijen slaagt Hoofddorp er uiteindelijk toch in om terug te komen. Na het eerste kwart staat het 22-11, nog steeds in het voordeel van MBCA.

Het tweede kwart is echter een totaal ander verhaal. Hoofddorp maakt het MBCA onder het bord steeds lastiger en via Julia den Daas wordt het verschil langzaam kleiner. Dit markeert het begin van een sterke comeback voor de bezoekers. Bo van Ooijen blijft kalm en scoort een jumper, waarna Sofia Bontje eveneens trefzeker is. Het verschil krimpt gestaag en op dat moment staat het 22-21. Lisa de Heij speelt een cruciale rol in de verdediging. Ze pakt in korte tijd vier steals, maar door de matige afwerking van Hoofddorp slagen ze er niet in om meteen op voorsprong te komen. Toch blijven De Heij en Saar Bosman stelen, en vanuit een snelle aanval wordt De Heij gevonden. Ze zorgt voor de eerste voorsprong voor Hoofddorp: 23-25. MBCA worstelt om de bal in het net te krijgen en weet slechts één veldscore te verzilveren, een drive van Riewald. Hoofddorp blijft echter doordrukken, en Élinda van Dalen en Bo van Ooijen bouwen de voorsprong verder uit tot 25-29 bij rust.

De wedstrijd lijkt volledig gekanteld. Waar MBCA eerder een comfortabele voorsprong van 22-9 had, heeft een 3-20 run van Hoofddorp ervoor gezorgd dat de bezoekers nu de overhand hebben. Ook na de rust zetten zij hun sterke spel voort. Ashley Prempeh opent de tweede helft met een mooie score en Anne Prinsen raakt twee opeenvolgende jumpers, waardoor Hoofddorp uitloopt naar 29-35. MBCA lijkt vast te lopen in hun aanvallen, mede door het sterke verdedigingswerk van Lisa de Heij. Ze blijft steals pakken, en via een pass van De Heij weet Bo van Ooijen het verschil op tien punten te brengen: 30-40. Coach Tieme Hogema van MBCA ziet de bui hangen en neemt een time-out, maar veel verschil maakt het niet. Ondanks dat Kaety Riewald nog tweemaal succesvol richting het bord gaat, lopen De Heij en Noa van der Plas verder uit, en aan het einde van het derde kwart staat het 37-46 in het voordeel van Hoofddorp.

In het laatste kwart doet MBCA er alles aan om de wedstrijd te keren. Net als in het eerste kwart is het Moira Klooker die toeslaat en de achterstand halveert. MBCA lijkt weer terug te komen, maar opnieuw is het Lisa de Heij die op een cruciaal moment de bal weet te stelen en het verschil terugbrengt naar zeven punten: 43-50. Hoofddorp houdt echter de druk hoog. Julia den Daas en Élinda van Dalen zorgen ervoor dat de stand oploopt naar 43-56, met nog zes minuten te spelen. Hoofddorp lijkt comfortabel op weg naar de overwinning, maar het aantal teamfouten begint ze parten te spelen. MBCA profiteert hiervan en scoort enkele vrije worpen via Destiny Boot en Tess Steegstra. Met nog vier minuten op de klok scoort Mila de Haas voor MBCA, en in een mum van tijd is de stand 51-57. De spanning stijgt voelbaar in de zaal. Hoofddorp mist enkele snelle aanvallen, en MBCA blijft hun kansen benutten. Via Eva Shahho en opnieuw De Haas staat het plotseling 55-57, met nog twee minuten te gaan. Hoofddorp heeft balbezit en speelt deze keer geduldiger rond. Uiteindelijk mag Élinda van Dalen naar de vrije worplijn. Ze mist de eerste poging, maar raakt de tweede: 55-58 met nog één minuut te spelen. MBCA heeft haast, maar Hoofddorp maakt een persoonlijke fout, waardoor MBCA nieuwe vrije worpen krijgt. Destiny Boot blijft koel en benut beide kansen: 57-58, nog 50 seconden te gaan. Hoofddorp speelt lange aanvallen, zonder shotklok. Anne Prinsen probeert met een driepunter de overwinning veilig te stellen, maar de bal mist het doel. MBCA grijpt de rebound en krijgt met nog acht seconden te spelen opnieuw een kans om de wedstrijd naar zich toe te trekken. Na een persoonlijke fout mag Eline Delahaij vrije worpen nemen. De eerste poging gaat mis, en het lijkt erop dat MBCA enkel nog voor een verlenging kan spelen. Ook haar tweede worp mist, maar Delahaij herpakt zich en scoort direct uit de rebound waardoor MBCA met 59-58 de voorsprong pakt. Met nog enkele seconden op de klok maakt Hoofddorp een fout op Van Dalen, die twee cruciale vrije worpen mag nemen. Als zij beide raakt, wint Hoofddorp alsnog, maar de eerste poging gaat mis. De spanning is te snijden. Ook de tweede vrije worp gaat mis en Hoofddorp slaagt er niet in om de rebound te pakken. MBCA wint hierdoor nipt met 59-58 en neemt de koppositie in de Vijfde Divisie.