GBI van Dijk Grasshoppers wint Supercup 2024

Gepubliceerd op 21 oktober 2024 om 09:00

In een spannend duel heeft landskampioen Grasshoppers wederom haar klasse getoond door de Supercup 2024 te winnen. Ondanks een moeizame start vocht de ploeg uit Katwijk zich knap terug tegen een gehavend maar strijdlustig Topkip Lions. Een beslissende run in de slotfase zorgde ervoor dat Grasshoppers uiteindelijk met 73-62 aan het langste eind trok, en daarmee opnieuw een nationale prijs aan de erelijst toevoegde.

Landskampioen Grasshoppers staat op het punt om opnieuw een landelijke prijs te bemachtigen, maar ze moeten het doen zonder hun sterspeler Liselot Kulk, die met een blessure langs de kant blijft. De tegenstanders, Topkip Lions uit Landsmeer, hebben echter hun eigen personele problemen. Zij missen liefst vijf belangrijke spelers: Lies van Straaten, Emma de Wit, Tanya Bröring, Epiphany Etiënne en Lindsay Pengel. Ondanks dat opent Topkip Lions voortvarend dankzij Milou van Vliet en Charlotte van Kleef, die samen de eerste voorsprong voor de bezoekers op het bord zetten. Grasshoppers heeft aanvankelijk moeite om in hun ritme te komen. Het lukt de thuisploeg pas om terug te vechten wanneer ze de zussen Ilse en Fleur Kuijt in stelling brengen voor een aantal goede aanvallen richting de basket. Beide teams staan weer op gelijke hoogte, maar dan krijgt Topkip Lions opnieuw een tegenslag te verwerken: schutter Myrthe den Heeten raakt geblesseerd en kan de wedstrijd niet voortzetten. Mia Lieverst komt voor haar in het veld en laat direct van zich horen met een indrukwekkende and-1, waardoor Topkip Lions met 8-9 voor komt te staan. Grasshoppers blijft moeite houden met het vinden van de basket, terwijl Topkip hun kracht onder de basket vindt in de persoon van international Richelle van der Keijl. Zij brengt het verschil naar drie punten in het voordeel van de bezoekers, maar dan toont Grasshoppers waarom zij de regerende landskampioen zijn. Via Mia Hordijk en Alissa van der Plas nemen ze het initiatief over en sluiten het eerste kwart af met een voorsprong van 16-13.

Het eerste kwart wordt gekenmerkt door schommelingen in het spel. Topkip Lions begint sterk, maar Grasshoppers herstelt zich defensief en weet de leiding te nemen. Het tweede kwart begint met eenzelfde kracht van de thuisploeg. Mia Hordijk dringt opnieuw succesvol door tot de basket en zet de stand op 20-16. Topkip Lions laat zich echter niet zomaar uit het veld slaan. Charlotte van Kleef komt met de eerste driepunter van de wedstrijd en brengt het verschil terug tot slechts één punt. Niet veel later antwoordt Sonja Kuijt met een driepunter aan de andere kant van het veld. Het lijkt erop dat het afstandsschot nu echt gevonden is, want ook Mia Lieverst raakt namens Grasshoppers.Op dat moment lijkt Topkip Lions de controle weer terug te pakken. Claire Hirman zet twee keer succesvol aan voor een drive naar de basket en brengt haar team op voorsprong. Grasshoppers blijft ondertussen moeite houden met hun afstandsschoten, terwijl Romée van der Werf de strijd onder het bord aangaat en succesvol afrondt: 25-30 voor de bezoekers. De thuisploeg geeft zich niet gewonnen. Karin Kuijt schiet een belangrijke driepunter raak, waardoor de stand weer gelijk wordt. Charlotte van Kleef is echter opnieuw trefzeker van afstand en brengt Topkip Lions met een minimale voorsprong van 32-33 de rust in.

Karin Kuijt, die vlak voor rust belangrijk was, zet deze lijn na de pauze voort en opent de tweede helft met een nieuwe driepunter. Alissa van der Plas doet eveneens haar bijdrage aan het scorende werk, maar de Lions reageren onmiddellijk. Charlotte van Kleef schiet haar vierde driepunter binnen en Van der Keijl vergroot het verschil. Toch kantelt het momentum snel weer in het voordeel van de landskampioen. Grasshoppers antwoordt via Sonja Kuijt, die ook trefzeker is van afstand. Een misverstand bij Topkip leidt tot balverlies en Ilse Kuijt benut dit direct met een drive die de voorsprong van Grasshoppers vergroot naar 44-40. Lotte van Kruistum doet daar nog een schepje bovenop. Ondanks deze run blijft Charlotte van Kleef voor gevaar zorgen bij Topkip, die wederom toeslaat met een driepunter. Maar ook Mia Hordijk slaat hard terug aan de andere kant van het veld. Haar drive, gecombineerd met de terugkeer van Noor Driessen, brengt de stand op 51-45 in het voordeel van Grasshoppers. De wedstrijd blijft heen en weer gaan, met kansen voor beide ploegen. Pleun Emmelot wordt ingebracht door de Lions en laat direct van zich horen met een driepunter, waarmee de stand weer gelijk wordt. Grasshoppers lijkt even stil te vallen, en Topkip profiteert hiervan opnieuw met een driepunter van Emmelot. Via vrije worpen behoudt Grasshoppers echter een minimale voorsprong: 53-52.

Het laatste kwart belooft een ware thriller te worden, maar Grasshoppers komt sterk uit de startblokken. Lotte van Kruistum schiet een belangrijke driepunter binnen, maar ook Topkip blijft strijden. Milou van Vliet is twee keer succesvol onder het bord en zorgt voor een gelijke stand van 58-58. Met nog zes minuten te gaan, ligt de wedstrijd volledig open. De floater van Ilse Kuijt breekt echter de ban voor Grasshoppers. Dit blijkt het begin van een beslissende run voor de thuisploeg. Fleur Kuijt schiet een cruciale driepunter raak en vergroot het verschil. Lotte van Kruistum, die zowel onder het bord als in de verdediging haar stempel op de wedstrijd drukt, laat opnieuw van zich horen en komt uiteindelijk op een totaal van 13 punten. In deze fase weten de Kuijt-zussen en Van Kruistum een ongekende 15-0 run neer te zetten, waarmee ze het lot van de wedstrijd definitief bezegelen. Grasshoppers wint uiteindelijk de Supercup 2024 met een overtuigende eindstand van 73-62 en laat wederom zien waarom zij wederom een landelijke prijs pakken.