Isa en Taeke Hooiveld: twee basketbaltalenten uit een rijke sportfamilie

Gepubliceerd op 17 juli 2024 om 12:00

Isa en Taeke Hooiveld, beiden zeer getalenteerde basketballers, zijn opgegroeid in een familie waar de liefde voor basketbal diepgeworteld is. Hun ouders hebben op eredivisieniveau en zelfs in het Nederlands team gespeeld, en ook grootouders en andere familieleden waren nauw betrokken bij de basketbalsport. Beide spelers spelen op dit moment bij Triple ThreaT in Haarlem. Inmiddels was Isa afgelopen week opgesteld namens het Nederlands onder 20 team, en won op het EK in de B-divisie met haar team de gouden medaille. Foto's: KBMEDIAS

Eerste ervaring bij hun eerste clubs

Van jongs af aan zijn Isa en Taeke al verbonden met de basketbalwereld. Hun ouders zitten ook in de basketbalwereld. "Zij hebben ook in de Eredivisie gespeeld, en onze moeder zat ook in het Nederlands team," vertelt Taeke. "Zij zijn ook onze jeugdcoach geweest bij de onder 10. Toen ik zes jaar was, zaten wij aan de zijkant te kijken naar een training van ze. Uiteindelijk moest ik ook mijn tenue aantrekken en meedoen op het veld. Zo ben ik in aanraking gekomen met basketbal, en onze opa en oma zijn voorzitter geweest bij Akrides."

Akrides IJmuiden

Beide spelers begonnen hun basketbalcarrière bij de lokale club Akrides. Daar hebben ze veel geleerd en zijn ze al snel gegroeid als sterke spelers. "Akrides is een vertrouwde club voor ons," vertelt Isa. "In het begin was dat wel belangrijk voor ons. Later zag je wel dat wij er steeds meer bovenuit staken bij Akrides. We hebben daar heel lang gespeeld, en ik heb zelfs daar nog met dames E gespeeld toen ik 14 jaar was. Ik ben later met een dubbele licentie gaan spelen, waarbij ik Akrides combineerde met spelen bij Flashing Heiloo."

Taeke heeft aan bijna alle teams bij Akrides deelgenomen. Hij heeft nog mooie herinneringen overgehouden aan Akrides. "Ik ken iedereen daar nog, zo’n club was het voor ons. Het was echt een hele gezellige club."

De overstap naar landelijk niveau

Het overstappen naar het landelijke niveau was een belangrijke stap voor beide spelers. Het bracht nieuwe uitdagingen en leerervaringen met zich mee. "Bij mij begon dat in de onder 14 al, door naar MBCA te gaan," vertelt Taeke. "Met Brian Benjamin als coach ben ik voor het eerst op landelijk niveau gaan spelen. Dat was wel een hele grote stap, want het was af en toe een heel eind reizen. Ik kwam in een geheel nieuw team, met een hele andere cultuur. Dat was voor mij wel heel anders, maar ik denk dat het wel een hele goede stap is geweest."

Isa ging naar Flashing Heiloo. Ze kwam in actie bij het onder 16 team, met Frank Knegt als coach. "Dat was in het begin wel heel erg wennen, want ik merkte dat die meiden echt wel op een ander niveau hadden getraind dan ik destijds," vertelt Isa. "Frank heeft mij wel echt in twee jaar tijd heel veel geleerd."

Hoogtepunten en ervaringen in de landelijke competities

Het spelen op hoog niveau heeft zowel Isa als Taeke veel gebracht. Onvergetelijke tijden zijn op hun pad gekomen. Taeke heeft twee jaar geleden met MBCA Amstelveen in de finale van de Basketball Cup gespeeld. "We speelden een hele goede finale in Weert. Na het winnen van de beker hebben we met iedereen lekker gefeest. Dat was wel echt een mooie ervaring, een onvergetelijke tijd om met MBCA zoiets moois te bereiken. Helaas hebben we wel de finale om het landskampioenschap verloren tegen Heroes Den Bosch."

"Met Flashing Heiloo ben ik met het onder 16 team nog Nederlands kampioen geworden," herinnert Isa zich. "We speelden een enorme thriller tegen Landsmeer in 2017. We hadden toen met één punt gewonnen. Dat was echt een hoogtepunt dat ik mij nog goed kan herinneren. Daarna kregen we Menno Halewijn als coach. Daar heb ik ook hele leuke tijden gehad, en ben ik Flashing Heiloo gaan combineren met BV Hoofddorp in de Promotiedivisie."

Eerste ervaring met Triple Threat

Sinds afgelopen seizoen maken Isa en Taeke hun debuut bij Triple ThreaT, de basketbalorganisatie in Haarlem. Het is een nieuwe stap in hun basketbalcarrière die hen weer nieuwe ervaringen en uitdagingen biedt. "Sinds ik hier bij Triple ThreaT speel, realiseer ik mij gewoon dat Triple ThreaT een hele mooie club is. Er ontstond gelijk een soort band die ik nog nooit met spelers heb gehad, en ook met Dominique Schemmekes zelf. Hij is echt een mentor voor ons; hij gunt je alles, hij helpt je met alles, en hij zegt het als je dingen goed of fout doet met school. Hij helpt je gewoon met het leven. Je kunt hem overal voor bellen."

Ook voor Isa was het een spannend moment. Na Heiloo, met Apollo als tweede combinatie, ging ze voor iets geheel nieuws: eveneens Triple ThreaT, en gelijk op het hoogste niveau van Nederland. "Dit seizoen speelde Phoenix Stotijn nog hier in Nederland, dus met haar deelde ik mijn speelminuten. Phoenix basketbalt nu in Amerika, wat echt een geweldige stap voor haar is. Voor mij betekende dat wel meer speelminuten. Ik ging er eigenlijk vanuit dat ik hier op de bank zou beginnen, maar inmiddels heb ik al heel wat minuten gemaakt."

Beide spelers zijn veelbelovende talenten die, mede dankzij hun sterke familiebasis en toewijding aan de sport, grote stappen zetten in hun carrières. Met hun recente overstap naar Triple ThreaT en hun ambities om hogerop te komen, blijft hun toekomst in de basketbalwereld er mooi uitzien. Een mooie zomercampagne is in elk geval afgewerkt met goud op het onder 20 EK. Wat zal er nog meer op Isa en Taeke afkomen?

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.