De bevlogen sportpassie van Nore Struyve en Marie Derre

Gepubliceerd op 20 juli 2024 om 12:00

Het verhaal van twee basketbaltalenten van Sparta Laarne, Nore Struyve en Marie Derre, inspireert jonge sporters. Dit artikel belicht hun basketbalcarrière, hun weg naar succes en de liefde voor de sport die hen beide drijft. Met alles wat zij hebben bereikt, kunnen ze uitgroeien tot talentvolle beloften.

Basketbal: een familietraditie

Voor Nore Struyve begon de liefde voor basketbal al vroeg. “Bij mij is basketbal vooral ontstaan vanuit de familie,” vertelt ze. “Mijn ouders hebben allebei gebasketbald, mijn broer en zus ook. Ik denk zelfs mijn opa, en ook mijn ooms en tantes hebben allemaal gebasketbald. Het kon haast niet anders!”

Marie Derre deelt een vergelijkbaar verhaal, daar haar familie ook heeft gebasketbald. “Mijn ouders hebben ook allebei 30 jaar lang gebasketbald. Mijn oudere broer heeft het als kind geprobeerd, maar dat duurde niet lang. Uiteindelijk was ik de eerste die echt begon met basketbal. Daarna zijn mijn broers weer gaan basketballen.”

De passie ontstaat

Voor Nore was basketbal altijd al haar favoriete sport. Hoewel haar ouders haar eerst op dansles zetten, was het liefde op het eerste gezicht zodra ze een balsport mocht proberen. “Toen ik iets van balsport kon doen, was ik eigenlijk gelijk verkocht. Hierdoor is het altijd basketbal gebleven.”

Marie heeft lang basketbal gecombineerd met waterpolo, maar koos uiteindelijk voor de sport met het snelle spel en de strategische inzichten. “Ik heb toch voor basketbal gekozen, omdat het daar wel nog net iets sneller gaat en je moet net iets sneller het spel doorzien. Dat heb ik wel echt meegekregen van mijn ouders.”

Idolen en inspiratiebronnen

Inspiratie is een cruciaal onderdeel van hun groei als jonge talenten. Voor Nore was haar oudere zus, Jienke Struyve, altijd een groot voorbeeld. “Mijn zus heeft mij zeker weten te inspireren. Bij de Belgian Cats kijk ik vooral op naar Antonia Delaere, zeker qua defense, en ook Julie Allemand met haar assists.”

Marie bewondert vooral Emma Meesseman. “Ik vind het mooi hoe ‘down to earth’ zij blijft,” vertelt ze. “Ondanks dat zij een van de beste speelsters in België is. Ook Julie Allemand inspireert mij met haar assists en teamgerichtheid.”

Groei en uitdagingen in de sport

De weg naar succes is zelden gemakkelijk. Nore herinnert zich de tijd bij Avanti Brugge toen het aantal vrouwelijke spelers afnam. “In de laatste twee tot drie jaren is de club qua leden enorm gegroeid. Je merkt echt dat dat onder andere ook komt door de prestaties van de Cats.”

Marie ziet ook de positieve invloed van de Belgian Cats op het meisjesbasketbal in België. “Ik denk dat de Cats veel meer in de media zijn genoemd de afgelopen drie jaar. Dat was heel belangrijk voor het meisjesbasketbal.”

Nog meer groeien bij Sparta Laarne

Voor Nore was de overgang van Brugge naar Laarne een belangrijke stap. “Ik wilde nog Eerste Landelijke spelen en de kans krijgen in de A-ploeg. Dat heeft me veel geleerd, vooral om met een hoog tempo om te gaan. Hoewel we een moeilijk seizoen hebben gehad, kijk ik er positief op terug.”

Marie haalt veel uit de trainingen met de A-ploeg, ondanks dat ze zelden wedstrijden speelt. “Ik vind het leuk om mijn teamgenoten zo goed mogelijk te steunen vanaf de bank. Ze waarderen het altijd als wij van de B-ploeg erbij kunnen zijn. Ik heb zin om volgend seizoen met de nieuwe coach en een nieuwe visie nog meer bij te leren op trainingen.”

Met hun doorzettingsvermogen en liefde voor het spel blijven Nore en Marie bijdragen aan de groei van het meisjesbasketbal in België. Hun carrière is nog maar net begonnen, en de toekomst ziet er veelbelovend uit voor deze getalenteerde speelsters.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.