Amy De Brauwer bewijst zich als uitstekende atlete

Gepubliceerd op 15 augustus 2024 om 07:30

Amy De Brauwer, een 23-jarige atlete uit Oostende, heeft de Belgische atletiekwereld laten zien wat voor indrukwekkende prestaties ze heeft gerealiseerd dankzij een enorme hoeveelheid aan doorzettingsvermogen. Haar passie voor atletiek werd aangewakkerd door haar tante, die haar introduceerde in de sport. Wat begon als een hobby, groeide uit tot een enorme toewijding die haar veel medailles en titels heeft opgeleverd.

Het begin van haar atletiekcarrière

Amy’s reis begon ongeveer negen jaar geleden, zoals gezegd geïnspireerd door haar tante die ook aan atletiek deed. Ze heeft zich gespecialiseerd in het onderdeel de 400 meter, een afstand waar ze floreert dankzij haar uitzonderlijke snelheid en strategische indeling. “De 400 meter is vrijwel altijd mijn specialiteit geweest,” zegt ze, “omdat ik de 400 meter heel goed kan indelen en ik een hele goede snelheid heb om dat goed vol te houden.”

Haar talent heeft haar drie Belgische kampioenschappen opgeleverd, een prestatie waar ze enorm trots op is. Haar deelname aan de Special Olympics op Malta markeerde een hoogtepunt in haar carrière, waar ze haar persoonlijk record op de 400 meter verbeterde. “Ja, dat is een moment dat ik nooit meer zal vergeten! De 400 meter was echt heel uitdagend. Er doen natuurlijk ook andere landen mee, en je kent de atleten daarvan niet. Uiteindelijk trainde ik mijzelf richting goud, en verbeterde ik zelfs nog mijn beste tijd op de 400 meter sinds 2018.”

Inspiratie en motivatie

Amy haalt inspiratie uit bekende atleten zoals Femke Bol, die onlangs nog op de Olympische Spelen in Parijs bijzondere prestaties verrichtte met drie medailles. “Naar haar kijk ik echt op; hoe zij onder andere haar techniek hanteert op de 400 meter. Ik hoop met de dag dat ik even goed zou kunnen zijn als zij, maar daarvoor moeten mijn trainingen echt wel van een hoger niveau zijn.”

Amy hoopt ooit hetzelfde niveau te bereiken, en benadrukt het belang om nooit op te geven; ongeacht de obstakels die er zijn of op de loer liggen. “Ik wil mijzelf altijd bewijzen dat ik het nog altijd kan, zelfs beter kan, ondanks dat ik wel een paar keer mijn records ben kwijtgeraakt. Ik wil altijd tonen dat ik terug kan komen, iedere keer opnieuw. Meestal heb ik het geluk dat ik altijd goede prestaties kan binnenhalen.”

Overwinnen ondanks alles

Amy’s pad naar succes was niet zonder uitdagingen. Zoiets is ook onmogelijk. Ze heeft te maken gehad met persoonlijke obstakels, maar heeft altijd volgehouden. Zie eens waar ze nu staat: wie kan er zeggen dat hij of zij zoveel moois heeft bereikt binnen de atletieksport? “Vroeger dacht ik dat ik zou gaan studeren en vervolgens dingen kunnen doen waar ik van droomde. Toen echter bleek dat ze zeiden dat dat niet zal gaan omdat ik autisme heb, en het voor mij heel moeilijk zou zijn om in het gewone onderwijs te kunnen leren, ben ik middels atletiek helemaal veranderd en ben ik volledig open over mijn beperking. Ik denk er niet langer meer aan, en laat mij niet vertellen dat ik iets niet kan. Ik ben veel meer dan mijn beperking, en dat wil ik eens te meer laten zien aan de wereld.”

Toekomstambities

Amy blijft vooruitkijken naar toekomstige kampioenschappen en wedstrijden, altijd met het doel haar persoonlijke records te verbeteren en nieuwe hoogten te bereiken. Ze zei het al; ze is meer dan haar beperking, en dus is voor haar alles mogelijk. “Sinds het moment dat ik de 400 meter won, wist ik dat 400 meter echt het onderdeel is waar ik voor ben gemaakt. Sinds die tijd ben ik altijd op de 400 meter blijven trainen, waardoor mijn tijden nu nog veel beter zijn dan daarvoor.”

Amy’s vastberadenheid en toewijding hebben haar geholpen om haar dromen te verwezenlijken, en een inspiratie te worden voor andere atleten. “Ik zeg je: je mag zeker nooit je dromen opgeven. Sterker nog, je moet er altijd voor gaan,” moedigt ze anderen aan. “Ik heb al heel veel leuke momenten meegemaakt en hele goede herinneringen daaraan overgehouden, en ook de groep waar ik mee train voelt voor mij als een thuisplaats, in alle opzichten.”

Amy blijft niet alleen streven naar haar eigen succes, maar inspireert ook anderen om hetzelfde te doen. Haar woorden en daden hebben een blijvende impact op de mensen om haar heen, en haar liefde voor de sport is een stralend voorbeeld van wat er bereikt kan worden met toewijding en een onverzettelijke wil.

Met haar blik gericht op de toekomst en haar hart vol passie blijft Amy een krachtige inspiratie voor ons allemaal. Haar verhaal leert ons dat, ongeacht de omstandigheden, de kracht om te slagen en anderen te inspireren binnen handbereik ligt, zolang we maar durven te dromen en nooit opgeven. Haar inzet zegt het volledig: alles is nog mogelijk, zolang je het maar blijft proberen.

Reactie plaatsen

Reacties

Haevermaet Xandro
2 maanden geleden

The best of Amy zelf geloven in haar doelen